Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un žurnāla ''Būvinženieris'' izsludinātajā konkursā ''Energoefektīvākā ēka Latvijā 2020'' koncertzāle ''Latvija'' un Ventspils Mūzikas vidusskola ieguva 1. vietu nominācijā ''Energoefektīvākā publiskā ēka''.

Konkursa ietvaros arī tika pasniegts atzinības raksts Ventspils p.i. ''Komunālā pārvalde'' par aktīvu darbību siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinošu pasākumu plānošanā un īstenošanā.

Šāds konkurss Latvijā tiek organizēts jau devīto gadu pēc kārtas, vēršot uzmanību uz labo praksi ēku energoefektivitātes un ilgtspējas jomā, īstenojot energoefektīvu ēku būvniecību, atjaunošanu un pārbūvi, tādējādi samazinot siltumnīcefekta gāzu emisiju daudzumu atmosfērā.

Tāpa 3. septembrī, Ilgtspējīgas būvniecības, arhitektūras un dizaina konkursā ''Ilgtspējība Arhitektūrā Būvniecībā Dizainā 2020'' koncertzāle ''Latvija'' un Ventspils Mūzikas vidusskola ieguva godalgoto 1. vietu nominācijā ''Ilgtspējīgākā ēka''. Konkursa mērķis ir vērst uzmanību uz Latvijā pieejamajiem resursiem ilgtspējīgu ēku radīšanā, izceļot ēkas, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, draudzīgumā videi un cilvēkam, izmantojot kvalitatīvus materiālus.

Ventspils Mūzikas vidusskolas un koncertzāles ''Latvija'' ēka ir unikāla ar tajā izmantotajiem inovatīvajiem risinājumiem, kas nodrošina zemu enerģijas patēriņu ar minimālām siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijām. Piemēram, izbūvēti simtiem metru gari kanāli gaisa sasildīšanai un atdzesēšanai ar zemes temperatūru. Uzstādīta ventilācijas sistēma, kuras intensitāti nosaka CO2 līmenis telpā. Izvēlēti īpaši logi, kurus atverot, tiek izslēgta ventilācijas darbība. Ēkā uzstādītas jaunākās klimata un laika informācijas sistēmas, kā arī gaismas, žalūziju u.c. vadības sistēmas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: