Sestdien, 1. jūnijā, pilsētas pludmalē Zilais karogs sāks plīvot jau 21. reizi. Tas apstiprina pludmales atbilstību starptautiskajām vides kvalitātes prasībām. Šajā pludmales sezonā, kas tika atklāta jau 15. maijā un ilgs līdz 15. septembrim, peldvietās atpūtniekus sagaida daži jaunumi. Par atpūtnieku drošību pilsētas pludmalē rūpējas apmācītie un labi ekipētie glābēji.

Par drošu peldēšanos informē karodziņi

Kopš šā gada pilsētas pludmalē tiek izmantoti jauni drošības apzīmējumi, kas atbilst Starptautiskās glābšanas federācijas krāsām – sarkanajai un dzeltenajai.

Par to, cik droši ir peldēties, informēs divu krāsu karodziņi. Karogs, kura augšējā daļa ir sarkana, bet apakšējā – dzeltena, informēs, ka peldēties ir atļauts. Tādas pašas krāsas karogs kopā ar papildu dzeltenu karodziņu brīdinās par to, ka peldēties ir bīstami. Savukārt karodziņš, kura augšpusē būs dzeltens, bet apakšā – sarkans, signalizēs, ka peldēties ir aizliegts.

Tādu informatīvo karogu sistēmu paredz starptautiskais ISO 20712 standarts, to piemērot iesaka arī Latvijas Pludmales glābēju asociācija, kas ietilpst Starptautiskajā glābēju asociācijā. Līdztekus jaunajai apziņošanas sistēmai pie katras pludmales ieejas, tāpat kā iepriekš, būs jau ierastā drošības informācija atpūtniekiem: uz zaļa, sarkana vai dzeltena fona, kas norāda uz to, ka konkrētajā dienā peldēties jūrā ir atļauts, aizliegts vai bīstami.

  • Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde Komunālā pārvalde pievērš visu atpūtnieku uzmanību informācijai pludmalē, kas izvietota pludmales ziņojumu stendā!
  •  Atnākot uz pludmali, lūgums stingri ievērot drošības zīmes!
  • Jautājumu vai neskaidrību gadījumā vērsties Ventspils pludmales Glābšanas dienestā.

Pludmale sezonai gatava

Tradicionālie Zilā karoga pacelšanas svētki, kas Ventspilī tiks svinēti jau 21. reizi, notiks pilsētas pludmalē sestdien, 1. jūnijā, plkst. 12.00.

Koncertā uzstāsies Ventspils ekoskolu un Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņi. Pasākuma īpašais viesis – Fēlikss Ķiģelis ar grupu. Rotaļas un sporta sacensības vadīs Ventspils ekoskolu audzēkņi. Savukārt plkst. 14.00 fonds 1836 aicina doties pārgājienā pa Ventspili un tās apkaimi.

Ventspils pludmale ir savlaicīgi sagatavojusies peldsezonai – tā ir sakārtota un labiekārtota. Komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš pastāstīja par galvenajām izmaiņām pludmales infrastruktūrā. «Šajā sezonā atpūtnieki nevarēs nokļūt pludmalē, izmantojot ieejas nr. 1 koka laipu – tā demontēta bīstamības dēļ,» komentē Puriņš. Savukārt ieejās nr. 2, nr. 5 un nr. 7 koka laipas ir pilnībā atjaunotas. Tam ir izmantots Latvijas Vides aizsardzības fonda līdzfinansējums, sedzot 70% nepieciešamo izdevumu.

«Pagājušās peldsezonas pašā izskaņā pilsētas pludmalē tika veikti vērā ņemami infrastruktūras uzlabošanas un pieejamības darbi. Pilnībā šo uzlabojumu rezultātus atpūtnieki varēs izbaudīt šajā sezonā,» norāda Puriņš. Sērfotāju zonā pludmales teritorijā uzstādīta jau trešā atklāta tipa āra duša. Savukārt koka laipa nr. 6 pagarināta tā, lai to varētu izmantot cilvēki ratiņkrēslos un atpūtnieki ar bērnu ratiņiem, kā arī nokļūtu līdz pašai jūrai. Koka laipas galā uzstādīta pārģērbšanās kabīne ar paplašinātu ieeju invalīdiem un ar bērnu ratiņiem.

Gatavojoties jaunajai peldsezonai, Komunālā pārvalde veikusi tradicionālos pasākumus – izsijājusi smiltis, nokrāsojusi un saremontējusi pludmales infrastruktūras elementus. «Smilšu sijāšanas laikā vienlaikus notiek atkritumu, kā arī no jūras izskaloto lietu – koka gabalu, putnu spalvu un citu – savākšana,» izskaņā saka Puriņš.

  • 2017. gadā Latvijas Pludmales glābēju asociācija izvērtēja Ventspils pludmales drošību saskaņā ar Eiropas Starptautiskās glābšanas federācijas modeli. Balstoties uz novērtējuma ieteikumiem, ir izstrādāta Ventspils pludmales drošības paaugstināšanas rīcības programma 2018.–2021. gadam. Daudzi šīs programmas punkti jau ir izpildīti.
  • Sākoties peldsezonai oficiālajās peldvietās – pilsētas pludmalē, Stal­dzenes pludmalē un Būšnieku ezerā –, sākušās regulāras ūdens kva­litātes pārbaudes. Reizi mēnesī ūdens paraugus testē Ve­se­­lības inspekcija. Papildus tam paš­valdība pārbauda ūdens kvalitā­ti katru nedēļu. Karstā vasarā pēc nepieciešamības pašvaldība pārbauda ūdens kvalitāti arī citos atklātajos ūdeņos. Rezultāti ir pieejami pludmales ziņojumu stendā. Analizējot novērojumus četru gadu griezumā, Veselības inspekcija atzinusi ūdens kvalitāti Ventspils peldvietās par izcilu.

Glābēju darba laiks pilsētas pludmalē

  • no plkst. 10 līdz 22
  • no 15. maija līdz 15. septembrim

Plastmasas atkritumi atpūtas zonās Ventspilī

  • veido 50–60% no visiem atkritumiem
  • toskait no iekšējiem avotiem – 2/3 jeb 70%
  • no kuģošanas, zvejniecības un ostas darbības ietekmes – 1/3 jeb 30%
  • 20% plastmasas atkritumu – virvju gali no zvejas kuģiem

Pret plastmasas atkritumiem

Jānis Ulme, Vides izglītības fonda vadītājs

– Izvērtējot Ventspils pludmales atbilstību ekosertifikāta Zilais karogs kritērijiem, ne nacionālajai, ne starptautiskajai žūrijai šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, aizrādījumu nebija. Zilā karoga kritēriji nepārtraukti tiek papildināti. Pēdējā laikā visā pasaulē arvien aktuālāks kļūst atkritumu, jo īpaši plastmasas, apsaimniekošanas jautājums. Sadarbībā ar vietējām pašvaldībām, īpaši – piekrastes un Zilā karoga pašvaldībām, meklējam pieņemamākos un efektīvākos risinājumus katrā konkrētajā vietā. Pat tādās it kā līdzīgu pilsētu kā Ventspils un Liepāja pludmalēs atšķiras situācijā ar atkritumiem. Gaidāms, ka no nākamā kritēriju cikla, kas sāksies 2021. gadā, Zilā karoga obligātie kritēriji tiks papildināti ar konkrētām prasībām ne tikai saistībā ar atkritumu savākšanu un šķirošanu, bet arī ar prasību ievērojami samazināt plastmasas un vienreizlietojamo trauku un iepakojuma nokļūšanu pludmalēs, cik tas ir pašvaldību kompetences robežās.

Kā viens no pirmajiem soļiem var būt vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu – glāzīšu, šķīvīšu, dakšiņu, nažu, puļķīšu, salmiņu, maisiņu – izņemšana no pārdošanas pludmalēs un piekrastē peldsezonas laikā, kā arī šo izstrādājumu izņemšana no aprites pilsētas lielo svētku laikā, kas tiek rīkoti ārpus telpām. Protams, kā jau jebkurš jauninājums, tas prasa rūpīgu pieeju, lai izvairītos no nesaprašanās un aizkaitinājuma sabiedrībā. Ir jāsāk ar iedzīvotāju informēšanu. Šis darbs jau notiek gan valstiskā, gan Eiropas Savienības līmenī. Ceram, ka Ventspils kļūs par vienu no pirmajām pašvaldībām Latvijā, kas demonstrēs jaunu attieksmi pret plastmasas atkritumiem savā teritorijā.

Paaugstinām drošības līmeni

Jānis Arājs, Pašvaldības policijas  priekšnieks

– Glābšanas dienests peld­sezonas laikā nodrošina augstu drošības līmeni pilsētas pludmalē. Vairāku pēdējo gadu laikā pilsētas pludmalē nav bijis nelaimes gadījumu ar traģiskām sekām. Lielākoties tas ir panākts, informējot atpūtniekus. Mēs regulāri atgādinām par to, ka Ventspils pludmalei raksturīga ļoti izteikta jūras straume. Par to tagad zina arī iebraucēji. To ietekmē Dienvidu mols, kas veselu kilometru iestiepjas jūrā. Jūlija beigās un augusta sākumā, kad siltais vējš sadzen pie krasta siltā ūdens masu, tai atsitoties pret Dienvidu molu, veidojas spēcīga zemūdens pretstraume. Tā ir bīstama arī tādēļ, ka, pūšot stipram vējam un viļņojoties jūrai, daudzās vietās mainās zemūdens reljefs. Mēs brīdinām par to krastā. Svarīgi saprast, ka glābēji nav visuvareni un ne katrā situācijā spēj palīdzēt. Šogad glābēju komanda izveidota un apmācīta veikt glābšanas darbus jūrā un krastā, kā arī aprīkota ar visu nepieciešamo saskaņā ar Ventspils pludmales drošības paaugstināšanas rīcības programmu. Glābēju komandā ir 10 cilvēki, katrā maiņā pa pieciem. Patlaban, kamēr ūdens jūrā vēl nav pietiekami sasilis, glābēji veic intensīvus treniņus. Plānojam samazināt glābēju atbildības zonas platību un uzstādīt ierobežojošās bojas tuvāk krastam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: