Ventas Balss galvenā redaktore Gundega Mertena izdevusi mazdēliem Arvilam un Anrijam veltītu grāmatu Atklāsmes, kurā apkopotās atziņas kopš 2002. gada bija lasāmi laikraksta viedokļa slejās. Redaktore ir pateicīga radošajai komandai, kas piedalījās izdevuma veidošanā, – Gundegai Rebhūnai, Līgai Gabrānei, Oksanai Āboliņai un Dacei Kamelai.

«Viedokļus rakstīt man vienmēr ir bijis viegli, jo man ir domas, kas nemainās. 20 gadi ir pārāk īss laiks, lai nobriedusi dvēsele mainītu viedokli par tādām vērtībām kā tikums, mīlestība, Dzimtene, dzimta, ja vien cilvēks, protams, ir stabils, bet es tāda esmu,» stāsta izlases autore. Viņa atzīst, ka daudzajos darba gados redakcijā viedokļu slejā ir pateikusi praktiski visu, ko domā, tādēļ tagad šīs rubrikas tapšanā labprāt iesaista kolēģus. Viedokļa paušana, uzsver Gundega, ir viņas pienākums, jo redaktoram jāuztur avīzes gars, jārāda virzība: «Rakstot viedokļus, ar sirdi iedomājos, ka runāju ar saviem lasītājiem, un tas palīdz. Sliktas atsauksmes praktiski nedzirdu, jo daudziem nav drosmes pienākt un izteikt tās, bet ir pilnīgi sveši cilvēki, kuri teic, ka lasa Ventas Balsi tikai tāpēc, ka tajā publicēti mani viedokļi. Tajos izteiktā patiesība ir skarba, vārdi neglāstīs un nepaijās, bet mans raksturs ir tāds, ka nerunāju aplinkus – saku tiešu valodu. Tas gan nenozīmē, ka man vienmēr ir taisnība, bet es runāju tā, kā tobrīd jūtu. Šī iemesla dēļ daudziem esmu nepatīkama, tomēr man patīk meklēt problēmas sakni.»

Ventspilnieki palaikam uzrunājuši Gundegu, sakot, ka jāraksta grāmata. Apzinoties, ka viņa nav dzejniece un nejūt prozaiķes aicinājumu, redaktore vienmēr atgaiņājusies. Reiz kāds ieminējies, ka varētu apkopot viedokļus, un tas žurnālistei licis aizdomāties. Viņa gan sapratusi, ka topošajā grāmatā nepublicēs visus viedokļus, bet gan trāpīgākos citātus. Tos izvēlēties palīdzējušas kolēģes Oksana Āboliņa un Līga Gabrāne: «Biju iedomājusies, ka izdošu mazu kladīti, bet materiāla pietika grāmatai. Izlasē apkopots ap 600 citātu, un man ir prieks, ka esmu radījusi vērtību, ko atstāt mazbērniem. Tieši viņu dēļ ķēros pie apjomīgā darba. Lai gan esmu publiska persona, man īsti nepatīk tādai būt. Ja es varētu, labprāt visu laiku pavadītu savās mīļajās mājās, dārzā, bet galvenajai redaktorei jābūt notikumu centrā, un es pieņemu šādus spēles noteikums.»

Grāmatu Atklāsmes papildina izteiksmīgas Gundegas Rebhūnas fotogrāfijas. Viņu kā sadarbības partneri grāmatas autore izvēlējusies dziļās personības un kvalitatīvo fotogrāfiju dēļ. Fotogrāfe redaktores Gundegas uzticēšanos uztver ļoti nopietni un bilst, ka tā bijusi īpaša dāvana: «Mūsu kopdarbs bija ļoti radošs process, un sniedza lielu gandarījumu. Grāmatas autores publicētās atziņas ir kodolīgas un daudzslāņainas. No vienas puses, tajās ir daudz pragmātisma, no otras puses, tās ir emocionālas un ļoti cilvēcīgas. Man ir patiess prieks, ka varēju sadarboties ar mūsu avīzes darbīgo un talantīgo redaktori – tas bija liels pagodinājums.»

Sakot lielu paldies grāmatas maketētājai Dacei Kamelai, Gundega Mertena atklāj, ka grāmatas atvēršanas svētki gaidāmi 31. jūlijā plkst. 19 koncertzāles Latvija līdzās mūzikas bibliotēkai. Tad viņa arī plāno teikt lielo padies visiem atbalstītājiem, finansējuma devējiem, kuri palīdzēja tapt šim projektam. Grāmatu jau tagad var iegādāties grāmatnīca Gaisma un Ventas Balss sludinājumu un reklāmas nodaļā, drīz tā būs pieejama Jāņa Rozes grāmatu veikalos un citviet Latvijā. «Man gribētos, lai lasītāji grāmatā atrod visu izjūtu gammu – gan nopietnību, gan humoru. Būšu priecīga, ja kādam manis teiktais sasauksies ar viņa paša dzīvi.»

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • 0
    Akerdeons 23.05.2019, 13:15:06

    ja

  • -4
    Mortīcija 24.05.2019, 05:13:48

    Grāmata iznākusi?
    A kas tad viņai to grāmatu sarakstīja?

  • -27
    arcus 24.05.2019, 08:42:23

    Varbūt pati mēģini ko sakarīgu uzrakstīt!

  • -4
    Nah Nahs VI 24.05.2019, 16:35:03

    Ne jau visiem ir tā sauktie "galma rakstnieki"...
    Lembergam esot tāds nopirkts žurnālists Liepiņš...

  • -21
    arcus 26.05.2019, 09:26:11

    Esot vai ir?

  • -2
    Nah Nahs VI 26.05.2019, 10:57:27

    >>arcus.
    Redz,te ir viens knifs-starp "ir" un "esot",protams,atšķirība.Bet publiski labāk pieļāvumu vai varbūtību.Par kategoriska apgalvojuma paušanu var sanākt tiesas darbi,kas varturiem ir ļoti pa prātam.Lai atceramies infrastruktūras neveiksminieka tiesāšanos ar pensionāru,kur tomēr taisnīgums uzvarēja.

  • -24
    Nif nifs 26.05.2019, 09:48:12

    Nubet jauki! Nesaprotu tos īgņas komentētājus, kuri te savu slikto garastāvokli izrādījuši. Visu cieņu autorei un tiem, kuri viņai palīdzēja, jo cilvēks viens pats nevar visu izdarīt. Lai veicas!

  • -2
    Krišs Daugulis 28.05.2019, 21:56:05

    Avīzes redaktore nespēj panākt, lai padotie gramatiski pareizi sakārto teikumus, tapēc īsti nav ticības autentiskai "iznākšanai"

  • -1
    Bērtuls 29.05.2019, 09:01:10

    Īstenībā šī grāmata nevienam nav vajadzīga! Nu nevajag tērēt naudu visādām muļķībām )) .
    Un vai tiešām mums jāzina visas šīs nenozīmīgās ziņas un tukšās tenkas par G. sapņiem un fantāzijām kas šajā grāmatā ir atspoguļoti? ))))
    Lai viņa internetā savā bloga uzrakstīs savu sacerējumu!

  • -13
    keda 29.05.2019, 09:54:36

    Neesmu lasījis, bet viedokli noteikti izteiktu tikai pēc tam, kad būtu to darījis. Vispār tā mums ir liela problēma, ka bieži pievēršam uzmanību tam, kas saka, nevis tam, ko saka.

  • -1
    Ziņkārīgs 29.05.2019, 10:58:27

    Vai tiešām viņai nav ko darīt … vienīgi rakstīt grāmatu … (((

  • -11
    Latvija pāri visām! 29.05.2019, 12:11:50

    Viņas redaktores slejas ir tīri sakarīgas.
    Arī smieklīgi murgaino ezotērismu veiksmīgi pārslimoja. )

  • -1
    Mortīcija II 29.05.2019, 17:24:35

    Bet Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 17.maijā atzinusi Ventas Balss galveno redaktori Gundegu Mertenu vainīgu par nepatiesu ziņu izplatīšanu rakstā Materiāls “Lemberga troļļa grēksūdze” ir absolūts izdomājums par visiem 100%, kas 2018.gada 23.septembrī publicēts portālā Pietiek.com.

  • -1
    Vilis Skuja IV 29.05.2019, 19:43:56

    Un soda nauda būšot jāmaksā.

  • -6
    arcus 30.05.2019, 21:04:52

    Kāds izdomājums ir publicēts 2018.gada 23.septembrī portālā Pietiek.com? Varbūt vispirms pamēģini salikt dažus vārdus loģiskā teikumā (protams, ja izglītība un zināšanas atļauj), iemācies pareizi izmantot pieturzīmes un tad mēģini kaut ko pateikt!

  • -5
    ventasbalss.lv 30.05.2019, 09:45:39

    Laikam jāpaskaidro:
    1) Tas ir pirmās instances lēmums, kas ir pārsūdzēts, turklāt ir iesniegta arī pretprasība.
    2) Tāpēc arī nekas vēl jāmaksā nav, jo lēmums nav galīgs
    3) Lemberga troļļa grēksūdze ir meli no pirmā līdz pēdējam burtam, par ko var pārliecināties jebkurš, pārcilājot pēdējo gadu VB komplektus, palasot rakstus, papētot autorus un redzot, ka nekādu praktikantu starp tiem nav.
    Diskusiju par šo tēmu turpināt nedomājam, šī ir informācija, kuru, cerams, ņemsiet vērā, turpmāk komentējot.
    Paldies!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: