2018. gadā realizētais objekts “Publiskās infrastruktūras izveide Dienvidrietumu rajonā, Ventspilī” ir pieteikts diviem konkursiem – “Gada labākā būve Latvijā 2018” un “Latvijas būvniecības Gada balva 2018”.

Konkursā “Gada labākā būve Latvijā 2018”, ko organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība, objekts pieteikts nominācijā “Ainava”. Šonedēļ žūrijas komisija brauks objektu apskatīt uz vietas dabā.

Konkursu “Latvijas būvniecības Gada balva 2018” organizē biedrība “Building Design and Construction Council”, un tajā Dienvidrietumu rajona publiskās infrastruktūras izveide pieteikta nominācijā “Publiskās ārtelpas objekts”, izturot pirmo konkursa kārtu.

Dienvidrietumu rajonā Baltijas jūras pieejamības uzlabošanai un iedzīvotāju plūsmas regulēšanai caur kāpu zonu tika izbūvētas divas koka laipas izejai uz jūru un apvienotas gājēju ietves un veloceliņa posms Jūrmalas parkā, papildinot esošo celiņu tīklojumu, kā arī izbūvēta Saulrieta iela 260 metru garumā un auto stāvlaukums tās galā ar stāvvietām 3 autobusiem un ap 60 vieglajiem transportlīdzekļiem, tai skaitā cilvēkiem ar invaliditāti. Celiņu, laipu un kāpņu kopējais garums ir 2020 metri.

Teritorijas izpētes laikā tika apzināta vairāku īpaši aizsargājamo augu izplatība, kā arī īpaši aizsargājamās vaboles – priežu sveķotājkoksngrauža dzīvotnes. Projekta ietvaros, par teritorijā esošajām dabas vērtībām ir uzstādīti vairāki informācijas stendi. Tāpat teritorijā ir izveidotas gan atpūtas vietas ar soliņiem, gan kāpu augstākajās vietās izveidotas atpūtas vietas ar skatu platformām, gan izbūvēti papildus apgriešanās laukumi specializētajam transportam, izbūvēts jauns apgaismojums un stāvlaukuma zonā, būvdarbu skartajā teritorijā, kur esošo koku saglabāšana nebija iespējama, esošo koku audzes ir papildinātas ar jauniem kokiem.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -5
    Kurzemniece. 12.02.2019, 16:28:39

    Vai tā saucamā labiekārtošana tomēr nav par skādi?
    Vai nebija jaukāk iet pie jūras caur kāpām,bez mākslīgi veidotām laipām?
    Dabai visādi pārveidojumi par labu nenāks.

  • 0
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 14.02.2019, 08:40:45

    Lai uzlabotu vides pieejamību personām ar kustību traucējumiem, senioriem un māmiņām ar ratiņiem Ventspils pilsētas pašvaldība, katru gadu sistemātiskā darba rezultātā mērķtiecīgi plāno pakāpeniski veikt pilsētvides infrastruktūras uzlabošanu un izveides pasākumus, lai izveidotā infrastruktūra būtu ne tikai estētiski pievilcīga, bet arī būtu maksimāli funkcionāla un kvalitatīva, šajā gadījumā arī Dienvidrietuma rajona pieejamība līdz jūrai. Savukārt jūras piekrastes laipas šķērso Eiropas nozīmes aizsargājamās teritorijas Pelēkās kāpas zonu, tādēļ lai saudzētu Pelēko kāpu veģetāciju, lūdzam iedzīvotājus šķērsot laipas, lai tiktu līdz jūrai, nevis caur kāpām.

  • 0
    karlito 12.02.2019, 19:11:24

    Viss ir pa smuko!

  • 0
    ^^—^^ 13.02.2019, 09:34:11

    Man arī ļoti patīk - aizbraucam ar ģimeni, auto atstājam stāvlaukumā, ejot pa laipu vien var novērot interesantu dabu - visi tie ķērpji, sūnas un krūmi. Tikmēr mazie var izskrieties pa svaigu jūras gaisu. Un šī laipa vēl ir nost no visas civilās kņadas - man ļoti patīk. Paldies.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: