Ventspilī konstatēti bojājumi, kurus radījuši bebri, piemēram, izpostīti koku un krūmu stādījumi, aizsprostoti meliorācijas grāvji un kanāli, kas rada teritorijas applūšanas draudus.

Bebri ir grauzēju kārtas bebru dzimtas vienīgā mūsu laikos dzīvojošā ģints. Ar priekšzobiem tie kā ar cirvi nocērt zarus, no kuriem būvē aizsprostus un ceļ mājokļus uz upītēm vai strautiem. Barība mainās atkarībā no gadalaika. Rudenī un ziemā bebri ēd lapu kokus, kuriem ir mīkstāka koksne. Uz mazākām upēm viņi būvē aizsprostus, uzpludinot virs tā dīķus. Tas veicina gruntsūdens līmeņa celšanos un var izraisīt apkārtējās teritorijas pārpurvošanos, būtiski izmainot teritorijas biotopa raksturu. Ja bebru populācija stipri palielinās, tā var apgrūtināt cilvēka saimniecisko darbību, sevišķi lauksaimniecībā, hidroloģijā un zivsaimniecībā.

Bebri pēdējos gados kļuvuši par vienu no vispretrunīgāk vērtētajām savvaļas zīdītājdzīvnieku sugām Latvijā. 19. gadsimtā mūsu zemē tāpat kā gandrīz visā Eiropā bebrus pilnībā iznīcināja — šie dzīvnieki bija iecienīti vērtīgo kažokādu dēļ, kā arī no viņiem nekontrolēti ieguva tautas medicīnā izmantoto bebra sekrētu. Populāciju sāka atjaunot 1927. gadā, bet tikai 80. gadu sākumā bebru skaits ļāva atsākt to medības. Bebru medības jau 15 gadus Latvijā nenotiek tādā apmērā, lai aizkavētu to skaita pieaugumu un izplatīšanos vietās, kur šo dzīvnieku darbība traucē.

Arī Ventspils pilsētā bebri ir savairojušies samērā lielā daudzumā un nodara postījumus pilsētas apstādījumiem un meliorācijas sistēmām – tiek nograuzti vērtīgi koki, grāvjos būvēti aizsprosti, kas regulāri ir jānojauc, lai nodrošinātu nepārtrauktu ūdens novadīšanu un neapplūstu ventspilnieku īpašumi, kā arī izrakto alu dēļ bojāti grāvji un ir pat iebrukuši ceļi un gājēju ietves.

Lai ar šo problēmu cīnītos, Ventspils pilsētas domes Medību koordinācijas komisijā tika pieņemts lēmums lūgt Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecībai ļaut veikt pasākumus bebru skaita ierobežošanai pilsētā. Atļauja par tiesībām veikt bebru skaita samazināšanu ir saņemta un to izķeršanai tiek piesaistīti mednieki, kas to var oficiāli veikt.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • -1
    Kalnonkuls 04.09.2018, 09:15:26

    lasu un brīnos, bebrus ierobežosim, juras kraukļus ari, bet ko ar tām noladētajam sudrabkaijām? Kad beidzot tiks darīts kaut, kas lietas labā ar šiem "parazītiem"?

  • -4
    yolo 04.09.2018, 12:00:29

    kā tiks veikta bebru skaita ierobežošana? izdalot tiem prezervatīvus un lasot lekcijas par nevēlamas grūtniecības izbeigšanu?

  • -1
    Aivars Laimonis Pirdulis 04.09.2018, 13:10:07

    Vai nevarētu atļaut bebrus "samazināt" ne tikai oficiāliem medniekiem,bet ikvienam,kas vēlas un spēj?
    Cilvēkiem būtu atspaids šais grūtajos laikos,jo bebra gaļa ir brangi garda.

  • -7
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 04.09.2018, 14:44:41

    P/i "Komunālā pārvalde" informē, ka par jūras kraukļu un bebru postījumiem, kā dēļ tiek plānots veikt konkrētus pasākumus to apturēšanai, sniegta informācija ziņās, taču kaijas ir jūras putni un tā kā Ventspils atrodas tieši jūras krastā, jārēķinās, ka kaijas vienmēr šeit ir bijušas un būs. Diemžēl, nav speciālu līdzekļu, lai kādā veidā spētu ietekmēt iespēju tām lidot un pārvietoties pilsētā. Viens no iemesliem kādēļ kaijas lido uz pilsētu ir barības bāze , ko tās iegūst no atkritumu konteineriem, tādēļ izsakām aicinājumu cilvēkiem daudzdzīvokļu namu pagalmos rūpēties par to, lai atkritumu konteineru vāki būtu aizvērti, kas, iespējams, samazinās kaiju skaitu pilsētā.
    Paldies par iesaistīšanos pilsētvides sakārtošanā!

  • -3
    Parko 04.09.2018, 15:33:01

    bebri dzīvo meža. lauksaimniekiem ar to ir jārēķinās, ka bebri ir bija un būs. Lūdzam lauksaimniekiem un mežsaimniekiem pašiem tīrīt grāvjus kurus bebri barikādē, saudzējot dzīvās radības.

    Jūs gribat teikt ka bebriem ir speciāli līdzekļi kā tos iznīcināt un kaijām šādu līdzekļu nav??

  • -2
    Kurzemniece. 04.09.2018, 20:27:45

    Vajag iedzīvotājus iesaistīt.Maksāt par likvidētām kaijām.Un būs rezultāti.

  • -6
    Mikess 05.09.2018, 01:00:58

    Interesanti ko tad bebri nodara? Viņi dzīvo saskaņā ar savu dabu tikai.Tāpat kā cilveki iet uz darbu,mājās ,uz veikaliem...Tik pat labi būtu aktuāls jautājums - ar kādām tiesībām cilvēce lien dabas pasaulē un iznīcina dzīvnieku ierasto dienas kārtību,iznīcina mežus ,purvus,upes un t.t. ? Dīvaini,ka agrāk tas nebija aktuāli... Jo paši latvieši iznīcinājuši daudzus uzņēmumus pēc tam tēlo ka nesaprot kāpēc tā notiek. Ventspilī agrāk bija spēcīgi zivsaimniecības uzņēmumi.Kaiju pilsētā bija ļoti reti.Pārsvarā tikai kad bija spēcīgas vētras! Tā viņas visu laiku " ganījās" pie jūras zivkombināta,jo tur bija pa pilnam barību viņām!
    Jūs Komparvalde nestāstiet pasakas citiem.Lielāka daļa saprot par ko iet runa un kāpēc. Laikam Kompārvalde nav dzīvojusi Ventspilī kad eksistēja uzņēmumi.

  • -1
    Latvija pāri visām! 04.09.2018, 16:07:15

    Nu un ka kaijas ir jūras putni.
    Bebri atkal ezeru dzīvnieki un kormorāni ūdens putni.

    Tātad, pēc komunālpārvaldes pārstāvja savdabīgās loģikas, bebri un kormorāni, kas traucē tikai specifiskā kontekstā un ierobežoti, esot jāiznīdē,
    bet kaiju sastrādātā draņķība esot kas neizbēgams.
    Viens no diviem - vai nu kaijas nav vēl pietiekami aptaisījušas Aiviņa džipu un šis nav devis attiecīgās pavēles vai arī komunālpārvaldē ir savakušies īpaši kaiju mīļi pēc analoģijas ar kaķu vecenēm )

  • 0
    Andrejs Pornieks 04.09.2018, 17:34:11

    Ja man uzdāvina kādu lielu skaistu spalvu ko aizbāzt aiz auss tad esmu tikai pateicīgs. http://you-books.com/book/Peleka-Puce/SEIDZO-UN-VINAS-BEBRU-PIEDZIVOJUMI

  • -2
    andora 04.09.2018, 20:24:18

    ok sen vajadzeja

  • -5
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 05.09.2018, 10:30:20

    P/i “Komunālā pārvalde” informē, ka dažādiem savvaļas dzīvniekiem ir dažāda nozīme dabā, to barošanās īpatnības, kā arī to dzīvesveids. Šai portālā nav iespējams tik sīki iztirzāt un izskaidrot katras minētās sugas indivīda ietekmi un salīdzināt ko vajag iznīcināt, ko ierobežot un ar ko cīnīties, lai netiktu nodarīts kaitējums konkrētām lietām. Pārvalde aicina iegūt precīzāku informāciju par to, vai var iznīcināt sudrabkaijas un kādas metodes pieļaujamas, aicinām vērsties konkrētās iestādēs ar konkrētiem jautājumiem, kā piemēram, Dabas aizsardzības pārvaldē, kas var sniegt precīzāku informāciju par šiem putniem, bet par medību noteikumiem Zemkopības ministrijā.
    Paldies par iesaistīšanos pilsētvides sakārtošanā!

  • 0
    asd. 05.09.2018, 12:51:05

    Metodes?Jebkādas,kas nav bīstamas apkārtējiem-kaut vai jauno putnu apsišana ar mietiem,ligzdu novākšana no jumtiem perināšanās laikā,varētu piesaistīt arī loka šaušanas sporta klubu.
    Galvenais ir panākt,lai tie dižie dabas draugi netrako.

  • -1
    Latvija pāri visām! 05.09.2018, 12:38:15

    Komunālpārvaldē, iespējams, vnk lobē jaunās automazgātavas,
    kur cilvēki spiesti tikt galā ar kaiju nodarīto postu )

  • 0
    Andrejs Pornieks 06.09.2018, 09:31:00

    https://youtu.be/uQCe4qEexjc

  • -1
    Margrieta. 06.09.2018, 15:11:15

    Saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. panta otrās daļas 2. un 3. punktu dzīvnieka īpašniekam ir pienākums rūpēties par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku un nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus. Ja dzīvnieka īpašnieks nespēj pildīt šā panta otrajā daļā minētos pienākumus, dzīvnieku atsavina personai, kas spēj pildīt šos pienākumus, nodod dzīvnieku patversmei vai nogalina normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā (Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. panta trešā daļa).

  • 0
    Margrieta. 06.09.2018, 15:12:22

    Atvainojiet,piedodiet,šitais bija domāts pie citas tēmas!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: