Septembrī Latvijas piekrastē tiks īstenota vēl nebijusi iniciatīva – “Piekrastes Tīrrade”. Tās laikā dalībnieki tiek aicināti sakopt visu 500 km garo mūsu jūras piekrasti. Iniciatīvas autors ir Vides izglītības fonds.

Šīs iniciatīvas pirmsākumi meklējami pirms septiņiem gadiem, kad Vides izglītības fonds uzsāka kampaņu "Mana jūra". Kampaņas laikā, dodoties "Zaļajā ekspedīcijā", tika noieti 500 km jeb visa Latvijas piekraste no Lietuvas līdz Igaunijas robežai. Kopš 2011. gada "Zaļā ekspedīcija" notiek katru gadu, tā ilgst vienu mēnesi, tās laikā ekspedīcijas dalībnieki veic atkritumu monitoringu. Ekspedīcijā aicināti piedalīties visi interesanti.

Lai ekspedīcija būtu izglītojoša, iesaistās arī dažādi vides eksperti, kuri Zaļo nodarbību laikā dalībniekus iepazīstina ar piekrastes dabas vērtībām un aktuālākajām vides problēmām.

Tā kā šis būs jau septītais gads, kopš tiek apkopoti un analizēti iegūtie dati, "Mana jūra" komandai ir iemesls apgalvot, ka atkritumi piekrastē ir nopietna problēma. Dati ļauj ar pārliecību teikt, ka plastmasas atkritumu īpatsvars diemžēl ar katru gadu palielinās.

"Piekrastes Tīrrade" notiks katru septembra sestdienu ciešā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām, ekoskolām, iniciatīvas sadarbības partneriem un ikvienu, kam rūp tīra piekraste.

8. septembrī atkritumu savākšana notiks Ventspils novadā Užavas, Tārgales, Jūrkalnes un Vārves pagastos.

Plkst. 10 jāierodas izvēlētajā vietā, kur pasākuma dalībniekus sagaidīs kāds no "Piekrastes Tīrrades" posmu koordinatoriem, kurš izsniegs maisus un cimdus, instruēs par drošību un sakopšanas darbu plānu. Katram dalībniekam piešķirs divus dažādu krāsu maisus, viens no tiem domāts plastmasas atkritumiem, savukārt otrs – visiem pārējiem, bīstamos atkritumus būs iespēja nodalīt no pārējiem, novietojot tos atsevišķos konteineros. Plānots, ka sakopšanas darbi notiks no plkst. 10 līdz 14, savukārt, sākot no plkst. 14, sadarbībā ar piejūras pašvaldībām sāksies atkritumu izvešanas darbi no piekrastes.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    krustmateflorence 04.09.2018, 18:47:47

    Firma Galantus,jūras piekrasti un jūrmalas parku ir galīgi nolaidusi,tas ir gatavās šausmas ,kas tagad acīm pavērās .
    Dīķi smako,kāpu zonā atkritumu netrūkst,agrāk gadus piecus atpakaļ tā nebija.

  • 0
    sūds 05.09.2018, 21:07:13

    Nu un ko tu gribēji no Galantus? Kur 70% darbinieku ir pudeles brāļi viens otram, un pārējiem 30% ir pofig?

  • 0
    sūds 05.09.2018, 21:08:07

    Vismaz pirms nedaudz gadiem tā bija... varbūt mainījušās lietas.

  • -1
    ^^—^^ 05.09.2018, 09:29:38

    Nu nezinu gan - nav tik traki. Ar mazdēlu staigājot esmu manījusi dīķītī kādu zaļu pleķi peldam pa virsu, bet kāpu zona un pludmale vienmēr ir tīra. Katram nomestajam papīram jau līdzi arī neizskraidāsi!

  • 0
    P/i "Ventspils Komunālā pārvalde" 11.09.2018, 13:03:40

    P/i "Komunālā pārvalde" informē, ka Jūrmalas parkā, tāpat kā visos citos parkos, gan zālāju pļaušana, gan teritoriju kopšanas darbi tiek veikti regulāri. Katru rītu teritorijā līdz plkst. 8:00 notiek uzkopšanas darbi, kā arī regulāri tiek veikta dobju ravēšana, krūmu apgriešana, sauso koku zāģēšana, dīķu gultnes tīrīšana, kas parasti tiek veikts pavasarī, ūdensrožu kopšana un citi darbi.
    Ja tiek konstatēti kādi pārkāpumi vai nekārtības, aicinām iedzīvotājus, publicējot komentārus, kā arī zvanot uz pārvaldi vai sūtot ziņu sociālajos mediju kontos, norādīt precīzu laiku un vietu, kad tās novērotas!
    Paldies par iesaistīšanos pilsētvides sakārtošanā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: