Šogad trīs dravās konstatēta bīstamā bišu slimība – Amerikas peru puve, kuras dēļ nācies iznīcināt bišu saimes. Par likvidētajiem stropiem biškopjiem izmaksātas arī valsts kompensācijas, kuras pieejamas tikai no pagājušā gada.

Gan paši cietušie bitenieki, gan biškopju biedrība lēš, ka problēma patiesībā varētu būt lielāka. Bišu dravu īpašnieki bieži konsultējas par slimību, bet ziņojumu un analīžu veikšanas pieprasījumu ir samērā maz.

Šogad Lauku atbalsta dienests diviem bišu saimju īpašniekiem ir izmaksājis zaudējumu kompensāciju par iznīcinātajām bišu saimēm, apkarojot bīstamo slimību - Amerikas peru puvi. Slimības dēļ bišu saimēs bojā iet peri, burtiski sapūstot, un saime sāk nīkuļot, arī medus ienesums krietni krīt. Gadījumos, ja ir aizdomas par slimību dravā, biškopim par to būtu jāziņo Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) teritoriālās struktūras inspektoram vai praktizējošam veterinārārstam. Visas slimības noteikšanas analīzes ir apmaksātas.

“Pagājušajā gadā nebija neviens, šogad ir trīs dravas skartas: Tukuma, Pāvilostas un Madonas novados. Tūlīt jau iznīcina, jo neviens bitenieks negrib, lai aplipinātu pārējās saimes. Amerikas peru puve ir viena no bīstamākajām bišu slimībām, un tā izplatās ar sporām,” stāsta dienesta Dzīvnieku infekciju slimību uzraudzības daļas speciālists Emīls Jēgers.

Pārbaudīt un kompensēt zaudējumus iespējams tikai reģistrētās dravās, kuras arī paši biškopji attiecīgi uzrauga. Taču, ja tas netiek pienācīgi darīts dravā, tad šo bišu saimju spieti var slimību izplatīt arī tālāk citās biškopju saimniecībās.

Savukārt pārtikas kvalitātes ziņā medus produkcijai peru puves slimība nekādu kaitējumu nenodara un cilvēkam arī nekādu ietekmi nerada.

Ja Pārtikas un veterinārais dienests apstiprina Amerikas bišu peru puves klātbūtni dravā, par vienu iznīcinātu slimu bišu saimi bitenieks saņem 89 eiro kompensāciju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: