Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums nosaka, ka ikvienai fiziskai un juridiskai personai ir jāiesaistās pašvaldību organizētajā atkritumu apsaimniekošanas sistēmā.

Kaut arī Ventspils pašvaldība regulāri par to atgādina arī ventspilniekiem un veic dažādus pasākumus, lai mudinātu iedzīvotājus ievērot noteikumus, bet joprojām vairāk kā 100 īpašumiem Ventspilī nav noslēgti līgumu par atkritumu apsaimniekošanu.

P/i “Komunālā pārvalde” regulāri konstatē sadzīves atkritumu kaudzes un novietotus atkritumu maisus dažādās publiskās vietās privātmāju dzīvojamos rajonos, visbiežāk autobusu pieturās, un ir skaidrs, ka par tiem atbildīgi ir tieši to privātmāju īpašnieki, kuri par savu īpašumu nav noslēguši līgumu par atkritumu apsaimniekošanu. Lai izskaustu šādus gadījumus, Komunālā pārvalde sadarbojas ar pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts”, kas Ventspils pilsētā nodarbojas ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, apmainoties ar informāciju par nenoslēgtajiem līgumiem. Šādā veidā ir diezgan vienkārši identificēt, kurš īpašnieks ir vainīgs pie konkrētā vietā atstatajiem atkritumiem pilsētas publiskajā telpā, tomēr pierādīt to ir visai grūti, ja nodarījumā kāds “netiek pieķerts pie rokas”. Talkā nāk pilsētas pašvaldības policija, kura par neesošiem līgumiem drīkst sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu un piemērot naudas sodu līdz pat 140 EUR.

SIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” pastāvīgi veic intensīvu darbu, lai līgumi par atkritumu apsaimniekošanu būtu noslēgti par visiem īpašumiem Ventspilī. Kopš 2014. gada, kad tika sakārtota datu bāze un konstatētas kopā vairāk kā 700 adreses, par kurām nav noslēgti līgumi par atkritumu apsaimniekošanu, ir panākts vērā ņemams rezultāts un līgumi noslēgti vai atjaunoti par 439 īpašumiem, tāpat konstatēti vairāki simti īpašumu, kas netiek apdzīvoti. Taču joprojām ir ap 90 adresēm, par kurām pēc uzaicinājuma noslēgt vai pārslēgt līgumu par atkritumu apsaimniekošanu saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem līgums par atkritumu apsaimniekošanu nav reģistrēts, kā arī teju 80 īpašumi, par kuriem līgums nav noslēgts pat pēc Pašvaldības policijas uzaicinājuma vai sastādītā protokola.

Vietas pilsētā, kur Komunālā pārvalde visbiežāk konstatējusi atstātus sadzīves atkritumus ir:

  • autobusu pietura Baldones ielā pie Cīruļu ielas, tuvākās ielas: Kalēju, Vārves, Upes.

Minētajās ielās līgumi par atkritumu izvešanu nav noslēgti par trim īpašumiem.

  • Pļava Medus un Krasta ielu krustojumā, tuvākās ielas Dobeles, Mārtiņa un Kameņu.

Minētajās ielās līgums par atkritumu izvešanu nav noslēgts par vienu īpašumu.

  • autobusu pietura Kuldīgas ielā 138, tuvākas ielas Ērgļu, Līgatnes, Miķeļa, Jēkaba, Viduma.

Minētajās ielās līgumi par atkritumu izvešanu nav noslēgti divām mājām.

Komunālā pārvalde aicina iedzīvotājus pārliecināties, vai par savu īpašumu ir noslēgts līgums par atkritumu apsaimniekošanu, un tos iedzīvotājus, kuri konstatē, ka līguma nav – nekavējoties vērsties pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” un noslēgt līgumu pirms saņemts sods.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: