Trešdien, 2. novembrī, plkst.19:00 Pārventas bibliotēka, aicina uz latviešu kamermūzikas vakaru.

Koncertā muzicēs Ieva Parša (balss), Herta Hansena (klavieres), Inga Sunepa (čells), Ligita Spūle (flauta) un Anrijs Pitens (klarnete). Ar latviešu kamermūzikas stāstu klausītājus iepazīstinās muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Koncertprogrammas pamatu veido divi vokālie cikli, kurus radījuši dažādu paaudžu un rokrakstu latviešu komponisti - Mārīte Dombrovska un šī gada jubilārs Romualds Kalsons.

Vidējās paaudzes komponistes Mārītes Dombrovskas (1977) skaisto, bet reti atskaņoto dziesmu ciklu ar Aspazijas dzeju. Cikls tapis radošajā namā Casa Pantrova Lugano (Šveicē), netālu no Kastaņolas, kur trimdas gados dzīvojuši Rainis un Aspazija, un mūsdienās ierīkots viņu muzejs. Gūstot iedvesmu Šveices krāšņajā un gleznainajā dabā, uzrakstītas piecas dziesmas. Dzejoļi izvēlēti no Aspazijas gaišākajiem dzejas krājumiem Saulains stūrītis (1910) un Ziedu klēpis (1911), kas radīti Lugano ārpilsētā Kastaņolā.

Komponists Romualds Kalsons (1936) šogad svin 80 gadu jubileju. Plašākam klausītāju lokam vairāk zināms kā spilgtās muzikālas drāmas - operas “Pazudušais dēls” kā arī krāšņi instrumentēto simfoniskās mūzikas opusu autors. Viņa radītā kamermūzika pazīstama vien ļoti šauram klausītāju lokam. Tāpēc priecājamies par iespēju Ventspils klausītājus iepazīstināt ar šī spilgtā cilvēka jūtu pasaules atveidotāja “tuvplāna” mūziku, kurai raksturīga izteikta tēlainība, psiholoģisks trāpīgums un ironija. Koncerta programmā – vokālais cikls “Etīdes par nebeidzamību” ar Ojāra Vācieša vārdiem, kā arī daži instrumentāli opusi.

Programmā skanēs arī Tālivalža Ķeniņa un Jāņa Mediņa mūzika.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: