Olimpiskā centra Ventspils sporta bāzēs norit aktīva treniņnometņu sezona. Paredzams, ka šovasar pie mums tiks aizvadītas apmēram 20 treniņnometnes, pulcējot vairāk nekā 600 dalībnieku.

Sezonu Ventspilī iesāka Gruzijas U20 basketbola izlase, kas šeit trenējās jūnija sākumā, tāpat treniņnometni pagājušomēnes šeit aizvadījuši peldētāji no Lietuvas, kā arī svarcēlāji. Savukārt no 28. jūnija līdz 3. jūlijam Olimpiskais centrs Ventspils uzņēma Latvijas ratiņbasketbola izlasi, kas gatavojās sacensībām Polijā un Eiropas čempionātam Nīderlandē. Olimpiskā centra Ventspils viesnīcas pārvaldniece Inta Tomsone saviem viesiem – ratiņbasketbola komandai – bija noorganizējusi koncertzāles Latvija un Mūzikas bibliotēkas apmeklējumu, sportisti viesojās arī Piedzīvojumu parkā un zinātnes centrā VIZIUM.
Latvijas ratiņbasketbola izlasei šī bija trešā treniņnometne Ventspilī, stāsta komandas menedžeris Aigars Miklāvs. «Ventspils priekšrocība ir tā, ka blakus hallei ir viesnīca – citās vietās mums diezgan sanāk no viesnīcas pārvietoties uz sporta zāli, kas tomēr paņem laiku. Šeit viss ir blakus,» uzsver Miklāvs. Ventspilī Latvijas ratiņbasketbola izlase sajutusi lielu atbalstu – kā morālu, tā finansiālu: «Kā zināms, šogad visā Latvijā sportam nauda tika nogriezta. Esam pateicīgi Ventspilij, kas mums piešķīra atlaides, bet uzņēmumam Bucher Municipal Latvia  par finansējumu, ko mēs izmantojām transporta pakalpojumiem, braucot uz pārbaudes spēlēm Polijā.» Šogad izlases galvenais mērķis ir Eiropas čempionāts, kas norisināsies Nīderlandes pilsētā Roterdamā no 8. līdz 20. augustam. «Mēs pirmo gadu esam A divīzijā, tur ir diezgan spēcīgas komandas. Tas mums būs ļoti liels pārbaudījums – ne vien fiziskā, bet arī psiholoģiskā un emocionālā slodze. Protams, cīnīsimies par augstām vietām,» saka Miklāvs.

Ledus šosezon pieprasīts

Jau ierasti pieprasīta treniņnometnēm ir Ledus halle. To aktīvi izmanto ne vien hokejisti un šorttrekisti, bet arī kamaniņu braucēji starta treniņiem. Ventspils Ledus halle ir viena no retajām hallēm Latvijā, kas darbojas jūlijā – daudzviet tās vēl ir slēgtas. Šogad būtisks uzlabojums Olimpiskā centra Ventspils Ledus hallē ir jaunā dzesēšanas iekārta. «Tā nodrošinās, ka mums būs ledus visu vasaru neatkarīgi no āra gaisa temperatūras,» skaidro Ledus halles pārvaldnieks Ainars Zablovskis. Iepriekšējos gados vecā dzesēšanas iekārta radīja problēmas – tā bija savu laiku nokalpojusi un arī nebija paredzēta laikapstākļiem, kad āra gaisa temperatūra uzsilst virs 26 grādiem. «Ar jauno dzesēšanas iekārtu nevajadzētu būt problēmām ne pie kādas gaisa temperatūras,» uzsver Ledus halles pārvaldnieks.

Ledus hallei šovasar noslogojums ir labs – pērn pēc kovida ierobežojumu atcelšanas pamazām sāka atgriezties treniņnometnes, šovasar tās notiek aktīvāk, vērtē Zablovskis un piebilst: «Pirmās nometnes mums norit nonstopā bez brīvdienām – viena beidzas, sākas nākamā.»

Viesojas Latvijas un ārvalstu sportisti

No 3. līdz 8. jūlijam, Ledus hallē trenējās vairāk nekā 50 Global Elite Hockey Academy hokejisti no Latvijas, Lietuvas un Zviedrijas. Ārpus treniņiem hokejistiem bija ieplānots speciāls priekšnesums, kā arī koncertzāles Latvija un zinātnes centra VIZIUM apmeklējums. Nometni organizēja hokeja treneri no Liepājas Māris Miezis un Linards Mazurs-Mago. Viņi šogad nodibinājuši organizāciju Global Elite Hockey Academy, kuras mērķis ir treniņnometņu organizēšana. Ar jaunajiem hokejistiem strādāja ne vien treneri no Latvijas, bet arī Heigens Nemzeks no ASV un Patriks Borgs no Zviedrijas. Nometnes dalībnieki treniņiem izmantoja Ledus halli, Vieglatlētikas manēžu, tenisa kortus, mazo futbola laukumu. «Vienu dienu mums bija atpūta no ledus treniņiem, kad gājām uz Piejūras kempingu, kur mums bija sporta spēles – basketbols, volejbols, tautas bumba, stafetes –, tad aizgājām līdz jūrai,» stāsta Māris Miezis.

No 8. līdz 14. jūlijam Ventspilī norisinājās Oskara Bārtuļa hokeja nometne, kurā piedalās bērni un jaunieši no 10 līdz 17 gadu vecumam no Latvijas, Norvēģijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Šveices. Ar nometnes dalībniekiem strādā treneri no Latvijas un ārvalstīm. «Galvenais treneris ir Daniels Lakruā, kuram ir ļoti liela pieredze NHL. Viņš arī mani trenēja, kad es spēlēju Kanādā,» stāsta Oskars Bārtulis. Šai nometnei ir tradīcijas 12 gadu garumā – tās pamatus savulaik ielikuši hokejisti Kārlis Skrastiņš, Oskars Bārtulis un Juris Klodāns. Nometne norisinājusies dažādās pilsētas, vairākas reizes – arī Ventspilī. «Godīgi sakot, kad pirms 12 gadiem sākām, nedomājām, ka tas būs tik ilggadējs projekts, taču mēs redzējām, kā tas palīdz Latvijas hokeja attīstībā. Arī tagadējie bronzas medaļnieki pie mums ir trenējušies – gan Uvis Balinskis, gan Kristaps Zīle,» stāsta Bārtulis. Pasaules hokeja čempionāta bronzas medaļu ieguvēji Uvis Balinskis un Artūrs Šilovs šodien un rīt viesosies pie treniņnometnes dalībniekiem Ventspilī. «Domāju, ka puišiem tā būs ekstra motivācija sevi parādīt,» pieļauj Bārtulis.

No 3. līdz 7. jūlijam Ventspilī notika arī futbola vārtsargu nometne, kurā piedalījās 11 personas, bet jūlija otrajā pusē plānota Mārupes hokejistu nometne 50 personu sastāvā. Jūlija beigās uz treniņnometni ieradīsies arī Latvijas kamaniņu izlase. Ventspilī treniņnometnēs uzturēsies arī vingrotāji, šorttrekisti, futbolisti un kikbokseri.

Uzticīgi Ventspilij ilgus gadus

Pašlaik Ventspilī trenējas arī Latvijas bobsleja izlases sportisti trenera Sanda Prūša vadībā – kopumā 18 bobslejisti, starp kuriem ir Emīls Cipulis, Dāvis Spriņģis, Edgars Nemme, Matīss Miknis, ventspilnieks Jēkabs Kalenda u. c. Sandis Prūsis stāsta, ka Ventspils ir ikgadēja bobslejistu treniņu vieta jau kopš 2006. gada – izlase šeit trenējas katru vasaru divas reizes – jūlijā un augustā. Treniņus viņi aizvada ne vien Olimpiskā centra centrālajā kompleksā, bet arī, piemēram, slēpošanas kalnā Lemberga hūte, kur veic jaudas skrējienus pret kalnu. «Liekam iekšā bāzi – citam tā ir vairāk vajadzīga, citam mazāk, jo līmeņi ir dažādi. Gatavojamies, lai ziemā varam atkal labi izskatīties,» atzīst Prūsis.

Par pārsteigumu bobslejistiem bija parūpējusies Olimpiskā centra viesnīcas pārvaldniece Inta Tomsone, noorganizējot viņiem āra vakariņas slēpošanas kalnā ar aktivitāšu programmu – nobraucienu ar rodeļiem un relaksāciju pirts kublā. «Sportistiem vajag uzmundrinājumu. Reizēm mēs pārāk maz veltām viņiem uzmanību, kamēr viņi gatavojas startiem, un ievērojam vien tad, kad ir jau izcīnītas medaļas, taču uzmanība viņiem jāvelta ikdienā,» saka Tomsone un piebilst, ka gādāšana par sportistu un treneru labsajūtu ir komandas darbs – daudz kas nebūtu iespējams bez citu ventspilnieku iesaistes un atsaucības.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: