Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī pacientēm pieejami valsts apmaksāti mamogrāfijas izmeklējumi. Pacientu ērtībai, krūšu izmeklējumam - mamogrāfijai - iespējams pieteikties arī elektroniskajā pierakstu sistēmā – piearsta.lv, izvēloties ērtāko laiku.

Mamogrāfijas izmeklējums

Mamogrāfija ir efektīvākā metode krūts dziedzeru slimību noteikšanai sievietēm, kas sasniegušas 40 - 45 gadu vecumu, jo ap to laiku krūtīs samazinās dziedzeraudu, bet palielinās taukaudu daudzums. Izmantojot šo metodi, iespējams savlaicīgi diagnosticēt krūts veidojumus un citas izmaiņas. Papildus standarta 2D mamogrāfijas izmeklējumam Ventspils slimnīcā tiek pielietota arī 3D tomosintēzes funkcija (ja ģimenes ārsts to norādījis izmeklējuma norīkojumā). Tomosintēzes programma ļauj precīzāk izvērtēt krūts dziedzera stāvokli.

Krūšu pašpārbaude sievietes sirdsmieram

Slimnīcas radioloģe Elizabete Kadakovska mudina sievietes būt atbildīgām pret sevi, savu ģimeni un aicina pārbaudīt savas krūtis, veicot krūšu dziedzeru pašpārbaudi, regulāri iztaustot tās reizi mēnesī vai uzticot to savam ginekologam. Pašpārbaude būtu jāveic sievietēm no 20 gadu vecuma. Ja pārbaudes laikā konstatēti sabiezējumi vai veidojumi, noteikti jākonsultējas ar ārstu.

Kā norit mamogrāfijas izmeklējums?

Mamogrāfijas izmeklējuma laikā krūts tiek saspiesta, lai uzlabotu pārskatāmību. Lai izvairītos no nepatīkamām sajūtām, izmeklējumu ieteicams veikt 5. līdz 10. menstruālā cikla dienā, bet menopauzes periodā – jebkurā laikā. Pirms izmeklējuma lūdzam nelietot dezodorantus, smaržas, pūderus vai krēmus padusēs vai uz krūtīm, jo tas var radīt attēla kropļojumus (artefaktus), kā dēļ izmeklējuma novērtēšana varētu tikt apgrūtināta.

“Krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm. Šobrīd liela daļa ļaundabīgo krūts audzēju tiek konstatēti novēloti. Regulāri dodoties pie ārsta, veicot izmeklējumus, savlaicīgi atklājot krūts vēzi, iespējama efektīva tā ārstēšana un izveseļošanās,” uzsver radioloģe Elizabete Kadakovska.

Ventspils slimnīcā iespējams veikt:

  • valsts apmaksātu mamogrāfijas izmeklējumu ar NVD uzaicinājuma vēstuli – bez maksas;
  • valsts apmaksātu mamogrāfijas izmeklējumu ar ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījumu – 3,00 EUR.

Pieteikties izmeklējumam iespējams, zvanot uz Ventspils slimnīcas reģistratūru pa tālruni 636 24665, ierodoties klātienē vai elektroniskajā pierakstu sistēmā – piearsta.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: