Lai gan pagājušās nedēļas nogalē Ventspils futbolistiem spēļu nebija, Latvijas futbola laukumos risinājās mūsējiem ļoti svarīgi notikumi, kuros noskaidrojās, ka arī nākamajā sezonā komanda varēs spēlēt Eirokausos.

Plašu soli pretim minimālās programmas – Eirokausu nodrošināšana – izpildei Ventspils spēra jau pirms nedēļas, kad savā laukumā aizvadīja lielisku otro puslaiku mačā pret Riga FC, atspēlējās un kompensācijas laika pēdējās sekundēs arī izrāva uzvaru ar 2:1 (vārti Villela, Mickevičs). Pēc šī panākuma ventspilnieki par sešiem punktiem apsteidza tuvākos sekotājus – komandas Spartaks un Valmiera Glass/ViA –, kuriem gan bija viena spēle rezervē, tāpēc kārt kaklā bronzas medaļu vēl nevarēja. To nevar arī tagad, tomēr kļuvis skaidrs, ka zemāk par ceturto vietu Ventspils noslīdēt vairs nevar, kā arī tas, ka Eiropas kausiem kvalificējas Virslīgas pirmais četrinieks. Tātad arī Ventspils.

Latvijas klubiem Eiropas kausa kvalifikācijas mačos pienākas četras vietas – čempions spēlē Čempionu līgā, bet medaļnieki un kausa ieguvēji nonāk Eiropas līgā. Ja kausu izcīna komanda, kas Virslīgas sezonu noslēgusi pirmajā trijniekā, Eirokausos iekļūst arī ceturtā vieta, kā tas ļoti bieži arī gadās un gadījās arī šosezon. Kausa finālā tikās jau sudraba godalgu sev garantējušie RFS futbolisti un jelgavnieki, kuri trijniekā vairs iekļūt nevar, bet Eiropā varēja aizķerties, tiekot pie sava piektā Latvijas kausa.

Pirmais puslaiks neko labu Jelgavai, kas spēlēja savā laukumā, nesolīja – 0:2... Tomēr otrā puslaika sākumā vien divu minūšu laikā mājinieki panāca izlīdzinājumu un nebija tālu arī no trešā vārtu guvuma. Vēlreiz pārspēt Kasparu Ikstenu, ar kuru vārtos Jelgava tikusi pie trim no saviem četriem kausiem, zemgaliešiem tomēr neizdevās. RFS pamazām attapās un pamatlaika beigās atkal uzbruka vairāk, taču tieši tāpat nespēja izmantot savas iespējas, tāpēc sekoja pagarinājums. Tajā veiksme uzsmaidīja rīdziniekiem, kas minimālo pārsvaru nosargāja un galu galā tika pie savas pirmās lielās trofejas, reizē arī nodrošinot vietu Eiropas kausos Virslīgas ceturtajai vietai.

Tiesa, Ventspilī vēl iemesla svētkiem nebija, jo ļoti svarīgi notikumi nākamajā dienā risinājās Valmierā, kur tikās abas ventspilnieku tuvākās sekotājas. Ventspilniekiem nepieciešamajās sliedēs šis mačs iegriezās jau ceturtajā minūtē, kad soda laukumā kļūdījās sezonu Valmierā sākušais Klāvs Kramēns un mājinieku uzbrucējs Tolu Arokodare no dažiem metriem pārspēja Jevgeņiju Ņerugalu. Mača turpinājumā Spartakam netrūka iespēju izcelties, pat neskatoties uz to, ka kopš 52. minūtes komanda spēlēja mazākumā, taču precīzu sitienu nebija, bet 76. minūtē Arokodare izmantoja vēl vienu Kramēna neveiksmi un panāca jau 2:0. Kompensācijas laika pēdējās sekundēs no patālas distances ļoti skaistus vārtus guva arī valmieriešu kapteinis Aleksejs Grjaznovs – 3:0.

Lai gan šāds iznākums valmieriešiem vēl neko negarantēja un negarantē arī medaļas Ventspilij, kurzemnieki var būt droši, ka vietu četriniekā saglabās. Spartaks joprojām var noķert ventspilniekus, ar noteikumu, ka Kurzemes klubs mačos pret RFS (viesos 3. novembrī) un Liepāju (savā laukumā 9. novembrī) pie punktiem netiks, taču savstarpējās spēlēs labāk veicies Ventspilij (2:1, 3:4, 2:2, 1:0), kas tad arī ieņems augstāku vietu. No bronzas pozīcijām ventspilniekus var izstumt valmierieši, kas tagad atpaliek par vienas uzvaras tiesu, bet atlikušajās divās spēlēs tiksies ar Mettu un Jelgavu. Punktu dalīšana ar vidzemniekiem mūsējiem neder, jo savstarpējās spēlēs šosezon fiksēti trīs neizšķirti un Valmieras Glass/ViA uzvara.

Nav izslēgts, ka jau rīt uzzināsim 2019. gada Virslīgas čempionus, jo Riga FC savā laukumā uzņems RFS, bet titula nodrošināšanai pašreizējiem līderiem nepieciešams iegūt tikai punktu. Intriģējošāku šo cīņu padara fakts, ka tieši RFS vienīgā apdraud otra Rīgas lielkluba pozīcijas.

Turnīra tabula

V Komanda S U N Z Vārti P
1. Riga 29 19 4 6 52:17 61
2. RFS 30 16 7 7 52:30 55
3. Ventspils 30 12 11 7 46:40 47
4. Valmiera Glass/ViA 30 12 8 10 34:31 44
5. Spartaks 30 12 5 13 46:60 41
6. Liepāja 30 10 5 15 38:41 35
7. Jelgava 29 8 9 12 29:36 33
8. Daugavpils 30 8 6 16 25:46 30
9. Metta 30 6 7 17 32:53 25

 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: