Mediķi savu iepriekš pieteikto protesta akciju, kurai dots nosaukums "Viena diena bez ārstniecības personas", rīkos nākamajā ceturtdienā, 7. novembrī, neejot uz darbu, bet tā vietā ierodoties uz sapulci - piketu pie Saeimas, otrdien paziņoja Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Mediķi tiek aicināti vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu, lai varētu piedalīties piketā. Pēc Rāceņa teiktā, atbalstu protesta akcijai paudušas Rīgas un Latvijas reģionu lielākās slimnīcas. Uz protesta akciju tiek aicināti visi ārsti, izņemot neatliekamās palīdzības mediķi.

''Šajā akcijā piedalīsies ne tikai ārsti, bet arī māsas, aicināti piedalīties ir arī ārstu palīgi, māsu palīgi, jebkurš slimnīcā strādājošais,'' minēja Rācenis.

Tie, kas plāno piedalīties akcijā tiek arī mudināti ierasties uz kopīgu sapulci 7. novembrī, pirms piketa, pie Saeimas ēkas no plkst. 8.30 līdz 9.30. Pagaidām vēl nav zināms, cik liels skaits cilvēku piedalīsies piketā, lai gan tiek veikta anketēšana. Tomēr Rācenis atzīst, ka atsaucība esot liela un ka šīs nedēļas laikā arī tiks noskaidrots dalībnieku skaits.

Akcijas laikā pacientiem, kas atrodas slimnīcās, joprojām būšot jāmaksā, tāpat kā tas notiek, piemēram, svētku dienās. "Tiks atcelti plānveida izmeklējumi, tiks atceltas plānveida pieņemšanas poliklīnikās - tiks pārcelti plānveida pakalpojumi," preses konferencē sacīja Rācenis.

Ja nozares centieni nedos vēlamo rezultātu, no 8. novembra līdz 14. novembrim visā Latvijā tiks īstenota akcija "Nolaid karogu, iededz sveci!", kuras laikā pie veselības aprūpes ēkām pusmastā nolaidīs Latvijas valsts karogu un iedegs sveces. Bez ārstniecības un ambulatorajām iestādēm akcijā aicinās piedalīties arī sabiedrību. Tiks rīkotas arī solidarizācijas akcijas sociālajos medijos, vēstīja Rācenis.

5. novembrī tiek plānota tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, kā arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir izteicis vēlēšanos tikties ar mediķus pārstāvošajām organizācijām, lai gan pagaidām nav sarunāts konkrēts tikšanās laiks. Savukārt 31. oktobrī JĀA tiksies ar Eiropas Jauno Ārstu Asociācijas (EJĀA) ģenerālasambleju, kas līdz šim ir bijusi atbalstoša pret mediķu organizāciju centieniem un palīdzējusi ar dažādiem ieteikumiem, stāstīja Rācenis.

Ja Saeima 14. novembrī nobalsos par esošo budžetu, nepaaugstinot finansējumu veselības aprūpes nozarei, tad tiks sākta parakstu vākšana par priekšlaicīgu Saeimas atlaišanu, iepriekš pausto, atgādināja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris, piebilstot, ka parakstu vākšana notiks elektroniski.

''Esam arī uzsākuši sarunas ar juristiem un arī ar tiesībsargu par iespēju vērsties Satversmes tiesā šī likuma neievērošanas gadījumā," piebilda Rācenis.

Ministru kabineta 11.oktobrī apstiprinātais likuma "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022. gadam" projekts paredz, ka 2022.gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta (IKP).

Arodbiedrības uzsver, ka Eiropas Komisijas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākie ieteikumi Latvijai paredz būtisku valsts finansējuma palielināšanu veselības aprūpei, lai uzlabotu tās pieejamību un kvalitāti, bet valdība to ignorē.

Valdības partijas ir atzinušas, ka finansējums veselības aprūpei nesasniegs cerēto proporciju no IKP, taču nozarei tiks nodrošināts pieaugums atbilstoši budžeta iespējām.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    karlito 29.10.2019, 22:33:55

    Protams,atbalstu ārstu vēlmi saņemt lielāku algu,bet neticu šīs akcijas,šīs 1stundas piketa jēgai pie saeimas.Rezultātā cietīs slimi cilvēki,deputāti ieņirgs,paraustīs plecus,bet Viņķele kaut ko noburbinās ka nauda ir tik ,cik viņas ir!
    Ja jau reiz medīķi ņem kolektīvu brīvdienu,tad varēja jau piketam vairāk laika atvēlēt,kā teikt ..izmantot dienu pēc pilnas programas!
    Ja reiz valsts nepilda pašu pieņemtos likumus,tad kāpēc tās iedzīvotājiem tie ir jāpilda...??
    Vai šajā valstī pārāk bieži viss neiet galīgi greizi....??

  • -1
    Tīģeris 30.10.2019, 09:56:09

    Mans uzskats ,un cik ir bijušas darīšanas ar ārstiem,adeves nekādas un interese, ja nestum kabatā,protams, ne visi. Algas tāpat viņiem nav mazas salīdzinājumā ar citām nozarēm,un pavērojiet pie slimnīcām ar kādām luksus automašīnām brauc.Nav labi, lai tinas uz laimes zemēm.Izārstēsimis kaimiņvalstīs ja būs vajadzība.

  • -4
    Latvija pāri visām! 30.10.2019, 11:47:29

    Ārstiem jau tiešām nav par ko cepties. Algas labas.
    Pie tam Latvijā viņiem ir ar citurieni nesalīdzināma brīvība un bezatbildība.
    Problēma valstī ir vidējā medicīnas personāla iztrūkums.
    Gan lielais pārrāvums starp studiju laikā teoriju, kur, kā jau tagad pieņemts, māca daudz nevajadzīgu lietu lai pasniedzēji varētu vairāk nopelnīt, gan minimālo praksi studiju laikā.
    Savukārt ne tās lielākās algas nemotivē strādāt nopietnās slimnīcu nodaļās.

  • -1
    Sandra Harmonija 30.10.2019, 23:13:15

    slimnīcas Rīgā vai tad negrib uztaisīt pa maksas pakalpojumiem? kā piemēram Ventspils slimnīca ir SIA.

  • -3
    Katja 31.10.2019, 16:29:09

    Es teiktu, ka tiem dokiem noslodze ir pa lielu. Alga varbūt nu ir laba, jo strādā 5 darba vietās, bet laika nav ne sev, ne ģimenei, līdz ar to - drūmo noskaņojumu redzam arī mēs - pacienti. Bet to noteikti nevar teikt par visiem. Zinu ,ka nu jau par daudziem dokiem ir labas atsauksmes (Ventspils slimnīcā), ir sevišķi jaunajiem. Tie nāk ar jaunām dvesmām, enerģiju un darba sparu. Cik diez to jau speciālistu gadā izdodas vispār mūsu slimnīcai piesaistīt? Slimnīca zinās pateikt?

  • -1
    reku 31.10.2019, 16:49:13

    Kas ir "doki" Jūsu komentārā?Latviski tās varētu būt celtnes kuģu būvēšanai vai remontam...
    Vai nav saradušies kārklu angļi?

  • -3
    Katja 01.11.2019, 09:16:47

    Doks - dakteris. Tautas valodā runājot, ne profesionālajā. :D

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 01.11.2019, 14:53:05

    Labdien!
    Paldies par Jūsu izrādīto interesi un vērību. Varam tikai piekrist, ka jauno speciālistu piesaiste līdz šim ir bijusi ļoti veiksmīga un mēs plānojam arī turpmāk piesaistīt aizvien jaunus ārstus un vidējo medicīnas personālu.
    Šogad līdz 2019. gada oktobrim Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā darbu ir uzsākuši vairāki dažādu nozaru speciālisti ambulatorajam blokam, kā, piemēram, divi urologi, audiologopēds, uztura speciālists, traumatologs – ortopēds un sertificēts mugurkaulāja ķirurgs. Tāpat piesaistīti speciālisti stacionārā, gan ārsti speciālisti, gan vidējais medicīnas personāls.
    Sākot ar novembra mēnesi Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī darbu uzsāks jauns otolaringologs (LOR), kurš ir arī slimnīcas stipendiāts, kā arī bērnu infektologs. Savukārt nākamgad sertifikātu iegūs un darbu slimnīcā uzsāks 2 otolaringologi (Talsu filiālē), 2 radiologus, 1 ginekologs, savukārt 1 speciālists iegūs papildspeciālisti paliatīvās aprūpes ārsts.

  • 0
    karlito 31.10.2019, 16:37:16

    Medicīnā manuprāt ieplūst diezgan lielas naudas summas...Gandrīz pie katra speciālista var tikt tikai par naudu,tas ir par pilnu samaksu....Un cilvēku slimnīcā un poliklīnikā kā biezs...kur tā nauda paliek???

  • -2
    sranskis 31.10.2019, 22:13:07

    Man tikai viens jautājums- vai kāds no šiem protestētājiem vārēs uzrādīt savas ienākumu deklarācijas? Vai vismaz VID izziņas cik viņi patiešām saņem!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: