Šovakar pirmo maču Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā aizvadīs FK Ventspils futbolisti, savā laukumā uzņemot populāro un titulēto Francijas klubu Girondins de Bordeaux.

Tas, ka kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā būs jātiekas ar šo komandu, kļuva skaidrs jau pirmajā izlozē, tomēr, lai tiktu līdz frančiem, vēl bija jāpārvar albāņu Luftetari barjera. Tas izdevās pārliecinoši – savās mājās 5:0, viesos 3:3 un droši sasniegta otrā kārta.

Līdzīgi kā ventspilnieki, arī Bordeaux vietu Eirokausos nodrošināja tikai pašā čempionāta izskaņā, izcīnot četras uzvaras pēc kārtas un izraujot sesto vietu. Pērn Eiropas sezona komandai bija gaužām īsa – tikai viena spēļu kārta. Cīņā ar ungāru Mol Vidi FC savā laukumā izdevās uzvarēt ar 2:1, bet viesos tika piedzīvots zaudējums ar 0:1, un, pateicoties izbraukumā gūtajiem vārtiem, Eiropas līgas turnīrs turpinājās Ungārijas klubam.

Savā 137 gadus garajā vēsturē žirondisti no Bordo sešas reizes uzvarējuši Francijas čempionātā, deviņas reizes tikuši pie sudraba medaļas un desmit reizes spēlējuši nacionālā kausa finālā, uzvarot tajā četrreiz. Pēdējā trofeja Francijā izcīnīta 2012./2013. gada sezonā, kad izdevās triumfēt kausa izcīņā. Augstāk par sesto vietu Bordeaux pēdējo reizi bija 2011./2012. gada sezonā, kad finišēja piektā, taču runa šeit tomēr ir par Francijas augstāko līgu, kas ir viens no spēcīgākajiem nacionālajiem čempionātiem Eiropā.

Attiecīgs ir arī komandas sastāvs, tiesa, neviena jaunizceptā pasaules čempiona no Francijas izlases tajā gan nav (pamatvārsargs Benuā Kostils gan bija sastāvā kā trešais vārtsargs, bet uz čempionātu tomēr nedevās), lai gan savulaik spēlējušas tādas zvaigznes kā, piemēram, Zinedins Zidāns un Žans Tiganā. Toties Pasaules kausa sastāvā tika iekļauti divi dāņu žirondisti – Lūkass Leragers un Martins Braitvaits. Tiesa, Braitvaits, kurš spēlēja vairāk, uz Bordo tika izīrēts no angļu Middlesbrough tikai līdz sezonas beigām un šobrīd sastāvā viņa vairs nav.

Pēdējo sezonu karstākais šī franču kluba spēlētājs ir brazīlietis Malkolms. Pagājušajā sezonā tikai 21 gadu vecais uzbrucējs guva 12 vārtus, bet trīs sezonās kopā Francijas spēcīgākajā līgā izcēlies ar 20 trāpījumiem. Lai gan jau izskanējusi ziņa, ka viņš par 36 miljoniem eiro nonācis itāļu Roma rīcībā, francūži darījumu apturēja, jo par piecīti vairāk gatava dot Barcelona. Spēlētājs bija pieteikts Eiropas līgas mačiem, taču nedēļas sākumā kļuva skaidrs, ka Bordo klubam būs jāiztiek bez viņa (ja vispār plānos bija viņu izmantot) – Malkolms par 41 miljonu eiro pārcēlies uz Barselonu un tas ir lielākais darījums Bordeaux kluba vēsturē.

Leģendāra personība ir Bordeaux kapteinis Jaroslavs Plašils, kurš komandā spēlē jau kopš 2009. gada, aizvadījis tajā 267 mačus un guvis 16 vārtus. 36 gadus vecais čehu pussargs 2004. gadā debitēja savas valsts izlasē un tajā ir aizvadījis 103 mačus, tajā skaitā spēlējot arī 2008. gada Eiropas čempionāta un 2012. gada Pasaules kausa finālturnīrā. Tāpat komandā spēlē Gvinejas izlases uzbrucējs Fransuā Kamano, kurš nacionālajā komandā aizvadījis 20 mačus un guvis septiņus vārtus. Francijas čempionātā viņš pagājušajā sezonā izcēlās astoņas reizes, bet vēl septiņus vārtus guva Francijā dzimušais Senegālas izlases pussargs Junuss Sanharē (šī gada Pasaules kausa finālturnīrā gan nebija izlases sastāvā).

Bordo vienība atbraukusi 21 spēlētāja sastāvā. Uz Latviju gan nav atbraucis Senegālas izlases pamatsastāva labās malas aizsargs Jusufs Sabalī. 2013. gadā viņš ar Francijas izlasi kļuva par pasaules kausa U20 vecuma grupā ieguvēju, bet pērn debitēja Senegālas izlasē un šovasar startēja Pasaules kausā pieaugušajiem. Viņš palīdzēja Senegālai pirmajās divās spēlēs pret Poliju un Japānu, tomēr dueli pret Kolumbiju nespēja noslēgt traumas dēļ.

Tāpat ceturtdien Bordeaux komandai nepalīdzēs arī patālie rezervisti Teo Pellnārs (malējais aizsargs) un Aleksandrs Mendī (uzbrucējs). Līdzi nav paņemts arī malējais uzbrucējs Žonatans Kafu, kurš pirms gada tika nopirkts par 7,5 miljoniem, un centra aizsargs Vukašins Jovanovičs, jo šiem abiem futbolistiem meklē jaunus klubus. Tomēr sastāvā negaidīti ir iekļauts labākais centra aizsargs Pablu, kurš ir ļoti tuvu 12 miljonus vērtai pārejai uz Krievijas vienību Krasnodar.

Komandas galvenais treneris kopš šī gada janvāra ir urugvajietis Gustavo Pojets, kurš kā spēlētājs aizvadījis 26 mačus nacionālajā izlasē. Bordeaux viņa vadībā Francijas čempionātā nospēlēja 16 mačus un iekrāja pozitīvu bilanci – deviņas uzvaras, pieci zaudējumi un divi neizšķirti.

Maču tiesās Krievijas arbitru brigāde ar galveno tiesnesi Sergeju Lapočkinu priekšgalā. 37 gadus vecais Lapočkins tiesneša karjerai pievērsās jau 14 gadu vecumā, bet FIFA kategoriju ieguva 2013. gadā. Šosezon šī būs jau viņa otrā spēle Eiropas līgas kvalifikācijas sacensībās.

Jāpiebilst, ka Latvijas klubi līdz šim vēl ne reizes Eirokausos nav tikušies ar klubiem no Francijas un tā bija pēdējā no Eiropas Top5 līgām, kuru spēku mūsu komandas līdz šim vēl nebija pārbaudījušas.

Spēles sākums Olimpiskā centra Ventspils stadionā – pulksten 17.45.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    keda 26.07.2018, 10:02:21

    Šis neapšaubāmi ir NOTIKUMS, turklāt mūsu pašu stadionā! Ļoti ceru, ka FKV nebūs tajā tikai statists!

  • -2
    Latvija pāri visām! 26.07.2018, 11:35:23

    Mūsējie arī nav ar pliku kāju :) ņemami!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: