Valdgales ugunsgrēkā vietā daudzviet joprojām notiek gruzdēšana, bet atsevišķās vietās arī degšana ar atklātu liesmu, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Ugunsgrēku joprojām izdodas noturēt iekšpus izveidotā perimetra un ugunsdzēsēji turpina darbu notikuma vietā. Piektdien dzēšanu veiks arī trīs helikopteri, skaidroja dienesta pārstāve Inta Palkavniece.

Dienestā arī informēja, ka saistībā ar ugunsgrēka dzēšanas darbiem aizliegums izmantot dronus un citus gaisa kuģus notikuma vietā ir pagarināts līdz 10. augustam.

VUGD operatīvās vadības pārvaldes priekšnieks, pulkvežleitnants Jānis Grīnbergs Latvijas Radio pastāstīja, ka patlaban notikuma vietā strādā aptuveni 70 cilvēki. Atbraucot jaunai maiņai, var būt arī līdz 90. Resursu pilnīgi pietiek un papildu palīdzība nav nepieciešama, viņš uzsvēra.

Vaicāts, vai helikopteri ir optimālākais līdzeklis šī ugunsgrēka dzēšanai, Grīnbergs skaidroja, ka labāki tomēr ir cilvēkresursi, jo no gaisa noliet visu kūdras slāni nav iespējams. "Degšana bieži vien notiek dziļākos slāņos, līdz ar to ar laistīšanu vien nepietiek," viņš teica.

Vienlaikus helikopters ir daudz efektīvāks, kad parādās degšana ar atklātu liesmu. Tāpat ne visur cilvēks fiziski var tikt klāt - gāžas koki, veidojas padziļināti izdegumi, kur var iekrist. Tāpēc ir jābūt uzmanīgiem, skaidroja Grīnbergs.

VUGD pārstāvis neprognozēja, kad mājās varētu ļaut atgriezties evakuētā Stiklu ciema iedzīvotājiem. Viņš skaidroja, ka vēl jāpastrādā, lai samazinātu piedūmojumu un bīstamība atgriezties mājās nebūtu tik liela. "Būtu labi, ja mēs varētu prognozēt, bet ugunsgrēks ir neprognozējama lieta, darām ko varam," apliecināja Grīnbergs.

Pēdējie gaisa kvalitātes mērījumu dati liecina, ka Stiklu ciema tuvumā gaisa kvalitāte novērtēta kā laba, liecina informācija Valsts vides dienesta izveidotajā gaisa kvalitātes mērījumu tiešsaistes kartē. Tas nozīmē, ka nav vērojama ugunsgrēka ietekme uz gaisa kvalitāti, kā arī papildus piesardzības pasākumi nav nepieciešami.

Arī citās mērījumu vietās gaisa kvalitāte ir novērtēta kā laba.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks iepriekš pastāstīja, ka Stiklu ciemā atgriezusies vairāk nekā trešdaļa tajā deklarēto iedzīvotāju. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka patlaban gan neesot vēlams atgriezties ciemā, jo vēja virziena prognozes tam neesot labvēlīgas. Šī iemesla dēļ Stiklos pagaidām nav plānots atpakaļ atvest bērnunama bērnus.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Jurgis 27.07.2018, 23:21:22

    Paldies arī Zemessargiem kuri palīdz dzēst uguni.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: