Partija „Latvijai un Ventspilij” aicina pievērst uzmanību Latvijas Nacionālā attīstības plāna izstrādei 2014.-2020. gadam

Politiskās partijas „Latvijai un Ventspilij” valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs nosūtījis vēstuli Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim, Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājam Raimondam Vējonim un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, aicinot pievērst uzmanību Latvijas Nacionālā attīstības plāna izstrādei 2014. – 2020. gadam.

„Eiropas Savienībā (turpmāk – ES) šobrīd notiek 2014. – 2020. gada perioda plānošana un tiek izstrādāta Eiropas līmeņa Kohēzijas politika, kas būs par pamatu ES daudzgadu budžeta sadalei. Diemžēl Latvijā joprojām nav definētas ne prioritātes, ne mērķi, ne rīcības virzieni 2014. – 2020. gada plānošanas periodam, kas būtu iestrādājami kopējā ES Kohēzijas politikā un kas būtu paužami Latvijas pozīcijās. Jānorāda, ka Latvijas nozaru un Kohēzijas politikas nacionālās pozīcijas 2014. – 2020. gadam jau tiek paustas ES līmenī, neskatoties uz to, ka kopējā Latvijas pozīcija joprojām vēl nav definēta!

Izvērtējot Valsts kancelejas sagatavoto Ministru kabineta protokollēmuma „Nacionālā attīstības plāna 2007. – 2013. gadam izstrādes procesa, īstenošanas un novērtēšanas mehānisma izvērtējums un rekomendāciju izstrāde Nacionālajam attīstības plānam 2014. – 2020.gadam” projektu (turpmāk – MK protokollēmuma projekts), diemžēl jāsecina, ka joprojām netiek piedāvāts noteikt tā saucamo vadošo iestādi, kas būtu atbildīga par Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020.gadam izstrādi. Joprojām tiek piedāvāts vismaz četrām valsts institūcijām nodarboties ar viena dokumenta izstrādi – t.i., Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Valsts kanceleju, Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju.

Turklāt Valsts kancelejas sagatavotajā informatīvajā materiālā Par informatīvā ziņojuma „Nacionālā attīstības plāna 2007-2013.gadam izstrādes procesa, īstenošanas un novērtēšanas mehānisma izvērtējums un rekomendāciju izstrāde Nacionālajam attīstības plānam 2014. – 2020.gadam” un MK sēdes protokollēmuma projekta tālāko virzību saistībā ar LR Saeimas 2011.gada 16.jūnijā apstiprinātajiem grozījumiem „Attīstības plānošanas sistēmas likumā” tiek norādīts, ka Nacionālā attīstības plāna 2014. – 2020. gadam izstrādi, īstenošanas uzraudzību un koordināciju nodrošinās Ministru prezidents, izveidojot Pārresoru koordinācijas centru, kas būs Ministru prezidenta pakļautībā esoša tiešās valsts pārvaldes iestāde. Vienlaikus šajā informatīvajā materiālā norādīts, ka Pārresoru koordinācijas centrs savu darbību uzsāktu tikai 2012. gadā, jo tā izveidei ir nepieciešami papildus līdzekļi, kurus iespējams nodrošināt tikai no 2012. gada. Uzskatu, ka šāds Pārresoru koordinācijas centrs nedrīkst būt zemāka līmeņa valsts iestāde kā ministrija. Turklāt pirms Pārresoru koordinācijas centra izveides būtu precīzi jādefinē šī centra funkcijas un tiesības.

Papildus, MK protokollēmuma projektā nav iekļautas tādas būtiskas nianses kā:

  1. nepietiekami izvērsts teritoriālais aspekts;

  2. nav noteikta saikne starp Latvijas un Eiropas Savienības plānošanas dokumentiem;

  3. nav noteikts termiņš, līdz kuram ir jāizstrādā Nacionālais attīstības plāns 2014. – 2020. gadam;

  4. nav precīzi noteikts atbildīgais vai vadošā iestāde par Nacionālā attīstības plāna 2014. – 2020. gadam izstrādi, īstenošanas uzraudzību un ieviešanu;

Vienlaikus jāpiekrīt Finanšu ministrijas izteiktajām bažām, ka Eiropas Komisijas regulu projekti par kohēzijas politiku būs publicēti jau 2011. gada otrajā pusē, līdz ar to nacionālās prioritātes būtu nepieciešams definēt savlaicīgi, taču līdz ar Valsts kancelejas piedāvāto MK protokollēmuma projektu izriet, ka Latvijas prioritāšu definēšana tiks uzsākta tikai 2012. gadā, kad kārtējo reizi Eiropā lēmumi tiks pieņemti un Latvijai nāksies tikai tos akceptēt!”, teikts politiskās partijas „Latvijai un Ventspilij” valdes priekšsēdētāja Aivara Lemberga parakstītajā vēstulē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: