Bagātīgajam dārzeņu, augļu un ogu klāstam piepulcējušās arī gailenīšu sīkās, gaišdzeltenās cepurītes.

Pirmdien gailenes pārdeva vien pāris tirgotājas, kas mazās sēnītes esot lasījušas Ugāles pusē. Pirmo sēņu cena ir augsta – Ls 2,50 – Ls 3 par puslitru, jo tās mežā atrast izdodas vien retajam un mazās cepurītes ir pavisam sīkas. 

Viena sieviņa pastāsta, ka uz Ventspils tirgu meža veltes vedusi ar autobusu. Viņas produkcijas klāstā ir arī dārza un meža zemenītes. «Ja darba nav un iztikas nav, – jābrauc!» viņa nosaka. Arī otrai gailenīšu tirgotājai, gados jaunai sievietei, sēņošana un ogošana ir galvenais iztikšanas avots. Pirmo salasīto puslitriņu uz Jāņiem ģimene pagatavojusi pati. Taču vakar uz tirgu jau sanācis atvest 5 litrus vīra lasīto sēnīšu.

Sieviete pati salasījusi meža zemenītes, un par puslitriņu viņa prasa Ls 2. Ir tirgotāji, kas tādu pašu daudzumu pārdod par veselu latu dārgāk. «Šogad ir zemeņu bums,» stāsta jaunās sievietes vecmāmiņa, kas tirgojas līdzās. Viņa sulīgās meža veltes tirgo gan tepat Ventspils tirgū, gan dodas tās pārdot uz Rīgas Centrāltirgu. To, ko cilvēki neizpērk, sieviete vāra ievārījumos un blendē, lai saldētavā uzglabātu ziemai. Tirgū jau parādījušās arī pirmās mellenes, tās esot lasītas Usmā, un to cena ir tāda pati kā meža zemenēm.         

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: