Viena no mūsu pilsētas granddāmām – ilggadējā Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane – par savu mūža darbu saņēmusi gan Triju Zvaigžņu ordeni, gan citus valsts un pilsētas apbalvojumus. Tagad viņas pedagoģiskā un dzīves pieredze dāsni top dāvāta mazmeitai Šarlotei, jau pusgadu dzīves upei ir rāmāks tecējums.

Kādi ir šī brīža lielākie izaicinājumi vecākiem?

– Nevienos laikos visi nav bijuši teicamnieki, bet vecākiem ir jāseko līdzi, lai viņa bērns dara atbilstoši savām spējām. Mājās ir jāpavēro, cik bērns piestrādā pie uzdevumiem. Daļa vecāku šobrīd savā mīlestībā uz bērniem uztic viņiem pārāk maz pienākumu. Vecāki visu ir izdarījuši – ir istaba, ir apģērbs, ir ēdiens, vēl atved līdz skolai, un bērnu vienīgais pienākums ir mācīties. Mācīties atbilstoši savām spējām.

Mums kā vecākiem gribas, lai bērniem nav jāurķējas. Piemēram, lai nav viņiem pašiem jātaisa sev ēst. Taču ir jāatrod zelta vidusceļš, jo bērns ir jāmāca, jāradina pie pienākumiem. Ir saprotami, ka vecākiem gribas, lai bērniem būtu vēl labāka dzīve nekā viņiem. Apbrīnoju savu māsu, kas pati visu dzīvi ir strādājusi un kurai ir izauguši divi ļoti kārtīgi dēli. Viņi paši gatavo un dara to ar azartu un prieku! Turklāt, ja man saplīst, piemēram, putekļu sūcējs, varu pasaukt māsas puiku un viņš atnāk uz sataisa. Viņi saprot no visām lietām, tas ir ideālais variants.

Pilnu interviju var lasīt 16. janvāra laikrakstā Ventas Balss.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: