Kurzemes rajona tiesā izskatīta apjomīga krimināllieta, kurā apsūdzētais tiesāts par trim Krimināllikuma pantu pārkāpumiem. Policija, veicot pārbaudi kāda kibernoziedznieka mājoklī, uzgājusi arī lielu daudzumu narkotiku un nelegālu munīciju.

Kāds vīrietis Kurzemes rajona tiesā sēdies uz apsūdzēto sola par veseliem trim nodarījumiem vienlaikus. Viņš policijas redzeslokā nonācis saistībā ar aizdomām par pikšķerēšanu (mēģinājums ar viltu iegūt no interneta lietotāja slepenu informāciju) un citiem kiberdraudiem. Policija izmeklēšanas laikā, pagājušā gada 13. janvāra rītā pārmeklējot viņa dzīvesvietu, atrada vismaz 277 dažādas kaitīgas programmas, kuras viņš ar nolūku izkrāpt personu datus vai naudas līdzekļus izmantoja, lai piekļūtu automatizētām datu apstrādes sistēmām vai ietekmētu to resursus. Par šādu noziegumu Krimināllikumā paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat vīrieša dzīvesvietā, guļamistabā, atrastas un izņemtas narkotiskās vielas – apmēram 9 grami hašiša un 16,8 grami psihotropas pulverveida vielas, kas satur 44% jeb 7,4 g metamfetamīna, iepakotas četros polimēra maisiņos, ko no iegādes brīža viņš neatļauti glabāja savā dzīvesvietā. Vīrieša guļamistabā uzietā hašiša daudzums pārsniedz to, kas atzīstams par nelielu apmēru (vairāk par 0,1 g), bet nepārsniedz daudzumu, sākot ar kuru vielas daudzums atzīstams par lielu apmēru (50 g). Savukārt psihotropās amfetamīnu grupas vielas daudzums pārsniedz daudzumu, sākot ar kuru vielas daudzums atzīstams par lielu apmēru (vairāk nekā 2 grami). Abas atrastās vielas viņš iegādājies izmeklēšanā nenoskaidrotā vietā un laikā un glabājis bez nolūka tās pārdot. Par narkotiku iegādi un glabāšanu lielā apmērā Krimināllikumā paredzēts brīvības atņemšanas sods uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Vēl policisti kratīšanas laikā aizturētā dzīvesvietas guļamistabā skapī atrada vienu šaušanai derīgu rūpnieciski ražotu 6,35 mm Browning kalibra pistoļu patronu, kas ir vītņstobra šaujamieroču munīcija. Vīrietis pistoļu patronu iegādājies un skapī turējis bez atbilstošas atļaujas šaujamieroču munīcijas iegādei un glabāšanai. Par šādu nodarījumu likumā paredzēts brīvības atņemšanas sods uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, probācijas uzraudzība, sabiedriskais darbs vai naudas sods.

Tiesas sēdē, kuru izskatīja tiesnese Olga Macpane, šī kriminālprocesa iztiesāšanā prokurore Solvita Bože iesniedza starp viņu un apsūdzēto šā gada 13. novembrī noslēgtu vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Par apsūdzētā personību zināms, ka viņš ir Latvijas Republikas pilsonis, agrāk sodīts (sodāmība dzēsta) un viņam ir viens apgādājamais. Vainas atzīšana un izdarītā nožēlošana tika atzīta par atbildību mīkstinošu apstākli. Savukārt kā atbildību pastiprinošs apstāklis atzīts tas, ka noziegums izdarīts mantkārīgu tieksmju dēļ. Ar apsūdzēto tikusi panākta vienošanās, ka tiesai lūdz piespriest šādu sodu: par datorprogrammu, pieejas kodu un līdzīgu datu neatļautu iegūšanu un glabāšanu, kuri paredzēti automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanai vai ar kuru palīdzību var piekļūt automatizētas datu apstrādes sistēmai vai tās daļai, nolūkā izdarīt noziedzīgu nodarījumu – sabiedrisko darbu uz 220 stundām; par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos un glabāšanu – brīvības atņemšanu uz trim gadiem, bez mantas konfiskācijas, ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu; par ieroču munīcijas iegādi un glabāšanu bez atbilstošas atļaujas – sabiedrisko darbu uz 60 stundām. Noteiktos sodus daļēji saskaitot, nosakot galīgo sodu apsūdzētā brīvības atņemšanu uz trim gadiem, bez mantas konfiskācijas, ar probācijas uzraudzību uz gadu un sabiedrisko darbu uz 240 stundām. Tāpat arī lūgts tiesai noteikt nosacītu sodu.

Tiesa starp prokurori un apsūdzēto noslēgto vienošanos izskatīja un nosprieda, ka prokurores lūgtais soda veids un apmērs ir nodarījumam atbilstošs. Noteikto brīvības atņemšanas sodu nolemts neizpildīt, ja notiesātais trīs gadu pārbaudes laikā neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, nepārkāps sabiedrisko kārtību un izpildīs kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzētos un soda izpildes iestādes noteiktos pienākumus. Nosacīti notiesātā pārraudzība uzdota Valsts probācijas dienesta Kurzemes reģiona teritoriālās struktūrvienības Ventspils nodaļai. Tāpat nolemts no vīrieša piedzīt par labu valstij procesuālos izdevumus 163,55 eiro, kas saistīti ar narkotisko un psihotropo vielu ietekmes konstatēšanai veikto pārbaudi.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Kriska 18.12.2023, 08:56:59

    Tā arī nav skaidrs, vai notiesātais strādās divus mēnešus pa velti vai nav.
    Un vispār - tiesu sistēma ( izmeklētāji, prokurori, tiesneši) strādāja gandrīz divus gadus, lai noziedzniekam nekā nebūtu. Forši!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: