Omulīgā decembra pēcpusdienā Gāliņciema bibliotēkā ventspilniekiem bija iespēja saņemt gan psihoterapeites Ingas Annas Birkmanes padomus, gan izzināt avīzes tapšanas aizkulises.

Abonēt avīzi

Ik rudeni aicinām lasītājus abonēt laikrakstu nākamajam gadam. Ventas Balsi reklamējis gan dziedātājs Intars Busulis, gan maestro Raimonds Pauls, bet šoruden sirdī iekrita jelgavnieces Ingas Annas Birkmanes virtuves foto, ar kuru viņa bija dalījusies sociālajā vietnē Facebook. Tajā mūsdienīgais savijās ar aizlaikiem – omulīgajā telpā virs malkas plīts kaltējās sēnes. Viegli varēja sajust (iztēloties), ka turpat ir ģimenes galds, pie kura piesēst, sarunāties un lasīt avīzi. Redakcija vienojās ar Birkmani par foto lietošanu un Ventspils apciemojumu, taču, kā jau iepriekš lasītājiem vēstījām, tumšā oktobra vakarā ar psihoterapeites auto saskrējās alnis. Ne meža zvērs, ne auto neizdzīvoja, bet šofere tika iznesta cauri notikumam ar tik lielu sargājošu spēku, kāds vien iespējams. Nācās kārtot apdrošināšanas lietas un lūkot pēc jauna braucamrīka, ar kuru nokļūt līdz mūsu pilsētai. Mārtiņos izsludināto tikšanos pārcēlām uz decembri. Acīmredzot tieši gada vistumšākajā laikā bija īstā reize dzirdēt Ingas spēka vārdus, un tādi viņai bija.

Ieticēt

Kā klātesošajiem pastāstīja Birkmane, viņas ģimene apdzīvo kāda 20. gadsimta pirmajā pusē celta nama pirmo stāvu un aptuveni desmit gadus pa maziem solīšiem iets, lai sapnis par 20. – 30. gadu noskaņas virtuvi taptu dzīvs. Sākusi pavisam bēdīga paskata telpā ar 300 eiro kabatā. Licies neiespējami, tomēr uzdrīkstējusies piezvanīt krāšņu meistaram, un izrādījies, ka uz pirmo brīdi nepieciešamais krāsns remotns iekļaujas viņas budžetā – par krāsns savešanu lietošanas kārtībā samaksāti 100 eiro. Bijuši gan aktīvāki remonta posmi, gan izmisuma brīži. Vaicāta, kas palīdzējis nestundā, viņa labprāt dalījās ar savu dzīvesziņu. Kad neko nevar zināt un paredzēt, Ingai Annai arvien palīdzējis gaismas stars – ticība. Kā viņa pati teica – ieticēšana. Tāda ļaušanās un paļaušanās. Un vienlaikus, protams, – impulsa sajušana un rīcība. Šī recepte noderējusi arī kovidlaikā un noder ikdienā – strādājot gan ar bērniem, gan pieaugušajiem, gan arī arī pāriem.

Sēnes un lielās lietas

Arī par sēņu virteni virs plīts dvēseļu dziedinātājai īpašs stāsts. Autovadītājas apliecība Birkmanes kabatā ir tikai gadu, līdz tam par sēnēs braukšanu dzirdēts vien no citiem. Tā nu šoruden pirmo reizi piedzīvojusi to aizgūtnēm un nolēmusi izprovēt arī sēņu kaltēšanu. Tiesa, pie žāvēšanas meistarības būšot vēl jāpiestrādā.

Psihoterapijas jomā gan pavadīti ne mazums gadu, tāpēc klātesošie ventspilnieki varēja justies ne vien viegli izklaidēti ar sēņu stāstiem, bet arī saņemt zinošu padomu. Viens no grūtākajiem jautājumiem bija kādas kundzes satraukums par savas dzimtas koka atvasēm – vai viņas trešklasniekam būtu jāzina, ka, lai arī viņš ir puika, viņš drīkst būt meitene?! Birkmane teica, ka ne bērnudārza, ne jaunāko klašu skolniekiem par to nebūtu jādomā, taču, ja bērniem tādi jautājumi rodas, tiem nevajadzētu palikt neizrunātiem. Psihoterapeite norādīja, ka to, ko šobrīd piedzīvo Latvija, Skandināvija jau ir izdzīvojusi pēdējo desmit gadu laikā un mūsu ziemeļu kaimiņu pieredzi būtu vērts ņemt vērā. Labā ziņa esot Latvijas vecāku stingrā nostāja, kas nav pieļāvusi bērniem nepiemērotas informācijas iekļaušanu mācību materiālos.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 26.12.2023, 11:57:01

    Tō ir vien liel Skād,ka tō Auto ir beigkt.Aber makten lab,ka tō psichoterapeit kundz palikk vesel.Bet es gribet piezīmet,ka ,ja manam būt notikus tād šaiz,man Volg GAZ-21 ne būt pavissam beigt,tō Elch (Aln) gan.Tagadej Auto ne kam nederet,tō bleķķ ir plān,ka Konzerv-bundž,le zinat.
    Aber tād Avīz,kur tig lembergist Propagand,es pa velt neņemt,kur nu vel abonieret.Priekš TV var apstellet Laimig Programm atsevišķ.Un tad ar Papīr prekš Atej būs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: