Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) mazā granta komanda “Maizes galds” nokļuva starp projekta “MaKE IT” 3. cikla noslēguma divām uzvarētājkomandām, saņemot 2000 EUR naudas balvu. Komanda projekta ietvaros attīstīja ideju, izveidojot mūzikas instrumentu – MIDI kontrolieri.

Komandu veido trīs studenti, kuri pārstāv dažādas izglītības iestādes – Ventspils Augstskolas students Ronalds Palacis, Ventspils tehnikuma students Dāvis Lasmanis un Latvijas Universitātes studente Aļika Usanova. Katrs komandas dalībnieks sniedza savu pienesumu idejas attīstībā. Piemēram, Ronalda Palača stiprās puses ir programmēšana un uzņēmējdarbības attīstīšana, Dāvja Lasmaņa prasmes ir grafiskais dizains un mūzikas producēšana, bet Aļikas Usanovas – produktu dizains un mārketings.

Līdz šim, izmantojot pieejamos MIDI kontrolierus, ar jebkuru taustiņu instrumentu iespējams izveidot akordu, nospiežot vismaz trīs taustiņus. Gadījumos, kur nepieciešams izmantot sarežģītākus akordus, tiek aizņemtas abas rokas, kas aizliedz jebkādu kontroli pār pārējām skaņas īpašībām, tas ir, tiek likts uzsvars tikai uz pašas akordu progresijas izveidi.

“Projekta ietvaros mēs izveidojām MIDI kontrolieri, kas sniedz iespēju izmantot vienu roku, lai radītu tonālas akordu progresijas, bet ar otru kontrolēt to, no cik daudz notīm sastāv akords. Tas tiek panākts, izmantojot tonālās harmonijas īpatnības, kur toņa centrs jeb galvenā nots ir tā nots, kas tiek spēlēta ar kreiso roku, bet pats akords veidojas no automātiski pievienotajām notīm izvēlētajā tonalitātē,” par ideju stāsta komandas dalībnieks Rolands Palacis.

Lai gan projekta 3. cikla ir veiksmīgi noslēdzies, komanda vēl turpinās attīstīt izveidoto MIDI kontrolieri.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Johny Bannis 03.12.2023, 07:09:40

    apsveicu ar arpegiatora izgudroshanu! :D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: