Prognozējams, ka tiesas process krimināllietā pret bijušo Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") "turpināsies bezgalīgi, pārsniedzot visus saprātīgos tiesvedības termiņus", pauž Lemberga advokāts Māris Grudulis.

Pēc Gruduļa vārdiem, līdz ar apelācijas instances tiesas spriedumu Lembergs esot attaisnots 31 no 40 apsūdzības epizodēm. "Minētā sakarā ir jājautā, cik ilgu laiku no padsmit gadus ilgstošās tiesvedības ir aizņēmusi tieši šo 31 nepamatoto apsūdzību uzturēšana? Protams, neviens jau neskaita, cik valstij tas ir izmaksājis," pauž Lemberga aizstāvis, kura skatījumā apelācijas instances tiesas spriedums apliecinot "prokuroru rīcības nepamatotību un nelikumību, procesa nepamatotu novilcināšanu".

Pēc Gruduļa vārdiem, apelācijas instances sprieduma notiesājošo daļu neesot korekti komentēt, kamēr nav saņemts pilns sprieduma teksts. "Laikā, kad tiesa raksta sprieduma motīvus, jebkādi advokāta vai prokurora publiski komentāri būtu iejaukšanās tiesas spriešanā un tiesas ietekmēšana," izteicies advokāts.

Tomēr Grudulis pārmet, ka notiesājošā sprieduma daļā, kas pilnajā spriedumā vairs nemainīšoties, sadaļa par legalizēšanu neatbilstot Kriminālprocesa likuma prasībām par to, kādam jābūt tiesas spriedumam. "Tiesa ir atstājusi spēkā pirmās instances tiesas spriedumu, kas ir acīmredzami neatbilstošs likumības un pamatojuma prasībām, par ko arī tiks iesniegta kasācijas sūdzība," klāsta jurists.

Grudulis saskata problēmas arī tiesas lēmumos par Lemberga arestētās mantas konfiskāciju, jo, viņa vērtējumā, daļa no tās nemaz neesot arestēta, bet "patiesā labuma guvēja tiesības" nemaz nepastāvot "nedz juridiski, nedz faktiski", līdz ar to tiesas lēmums paredzot "konfiscēt neiespējamo - to, kas nemaz nepastāv un ko nav iespējams konfiscēt".

"Turklāt ir konfiscēta arī tāda manta, kas pieder trešajām personām, kuras nemaz netika pieaicinātas šajā kriminālprocesā, tādējādi radot pamatu sprieduma atcelšanai un lietas atkārtotai skatīšanai, visticamāk, atkal no pirmās instances. Līdz ar to jau tagad ir prognozējams, ka šis process turpināsies bezgalīgi, pārsniedzot visus saprātīgos tiesvedības termiņus," paziņojumā pauž Grudulis.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -1
    Gārfilds 06.10.2023, 11:34:01

    Bezgalīgi, tāpat kā VB žurnālistu nemitīgie posti.

  • 0
    Vadims Kevrelis 06.10.2023, 12:37:41

    Nekā personīga bet tiesvedība var beigties nekavējoties ja cilvēks atzītu savu vainu bet tas būtu trieciens mīļventiņiem. Pat advokāts nevar ielūkoties cilvēka galvā un paskatīties ko viņš slēpj, neizsaka visu līdz galam. Jau otrā instance ir devusi atzinumu šajā lietā. Advokāts varēja lasītājiem pamatot kur tad galu galā ir neatbilstošas likumības.

  • -5
    Kriska 06.10.2023, 13:01:25

    Bet 9 tad paliek. Un droši vien tie lielākie ja spriedums tik maz atšķiras no iepriekšējā

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 06.10.2023, 15:43:55

    Būt labak,ja ātrak tik iekš Čokk.Tad ātrak tiks āra,ja vispār tiks.Ja būs tur nomirt,tad būs aprakt iekš Matīs kapiem,le zinat.Bet vai iekš Cietum drēbem,kā bij dōmat tō dullo Paulīn?

  • 0
    Viktors + 06.10.2023, 17:10:44

    Advokātam,liekas, tas izdevīgi,jo procesa vilkšana garumā pilda viņa maku.

  • 0
    Krišs Daugulis 07.10.2023, 13:15:51

    Fui, pē, kaka!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: