Krāsainās koku lapas, lietavas, vēja brāzmas un gaisa temperatūras izmaiņas mums aizvien biežāk atgādina, ka vasaras sezona ir noslēgusies. Arī šoruden ir pienācis laiks ziemas guļā doties visām strūklakām, lai modinātu tās no jauna nākamā gada pavasarī.

Viens no iemesliem, kas paātrināja strūklaku izslēgšanu, bija vētra, kas Ventspilī plosījās no 7.oktobra līdz 9.oktobra pusnaktij, kad stiprākās vēja brāzmas sasniedza 30 metrus sekundē un strūklakas tika izslēgtas.

Apsekojot strūklakas pēc vētras un izvērtējot turpmāko laika apstākļu prognozi, tika nolemts, ka jāuzsāk strūklaku ieziemošanas pasākumi, līdz oktobra beigām pakāpeniski ieziemojot visas desmit Ventspils strūklakas. Kā pirmās tiks ieziemotas strūklakas „Kuģu vērotājs”, „Kāpu priede” un strūklaka „Lāses”. Tad sekos strūklakas „Saules laiviņas” ieziemošana, kura vasaras saulainajās dienās priecēja visus ar varavīksni virs tās.

Strūklakas "Fregate „Valzivs”” ieziemošanas process tehniskā izpildījuma ziņā būs vissarežģītākais, jo strūklaku veido 20 masti, astoņas rājas, kā arī karoga masts. Masti aprīkoti ar apgaismojuma un miglas efektu. Ieziemošanas procesā ir paredzēta gan mehāniska mastu tīrīšana ar gaisa spiedienu, iztīrot mastu ūdens un miglas caurulītes, gan vanšu pārspriegošana, kā arī karodziņu noņemšana.

Kā nākamās ieziemos abas peldošās strūklakas, kuras atrodas Reņķa dārza dīķī un Vidumupītē pie Lielā prospekta.

Ieziemojot strūklakas, lai tās pavasarī bez sarežģījumiem varētu atkal no jauna ieslēgt, to sistēmas tiks iztukšotas no ūdens. Apkopes darbu laikā tiks notīrītas nogulsnes, veikta ūdens cirkulācijas sistēmu tīrīšana, noņemtas tehnoloģiskās iekārtas un sūkņi, kam tiks veikti profilaktiskie atjaunošanas darbi, sagatavojot tos nākamajai sezonai.

Lai vēl tik ātri nebūtu jāaizmirst vasara, atsaucot atmiņā vasaras skaistākos brīžus, kā pēdējās tiks izslēgtas strūklaka „Lietussargs” un strūklaka „Dzirnakmens”.

Ventspilī katra strūklaka vienlaikus ir savdabīgs vides mākslas objekts. Tādēļ arī pēc to ieziemošanas, tās turpinās priecēt ventspilniekus un pilsētas viesus.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    qwerty 12.10.2023, 08:51:31

    Kaut kas, Jums žurnālisti, neiet kopā : rudenī strūklakas ieziemo, bet pavasarī, Jūs rakstāt, strūklakas tiek modinātas! Varbūt rudenī tās liek gulēt?:):):)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: