Šā gada 1. oktobris atnesis dubultus svētkus: šajā datumā atzīmē Starptautisko senioru dienu, bet Latvijā oktobra pirmajā svētdienā tradicionāli svin Skolotāju dienu. Manuprāt, gan seniorus, gan skolotājus raksturo viedums un rūpes, un apjomīgu zināšanu nodošana nākamajām paaudzēm.

Ventspils kā senioriem draudzīga pilsēta ir novērtēta gan Latvijā, gan Eiropā. Pašvaldība ik gadu sistemātiski veic dažādus uzlabojumus pilsētā, padarot to arvien drošāku, ērtāku un pielāgotāku iedzīvotāju vajadzībām, piemēram, pēdējo gadu laikā ir pazeminātas ietvju apmales jau vairāk nekā 200 vietās pilsētā, nomainīts esošais apgaismojums pret jauniem, energoefektīviem LED gaismekļiem. Mūsu pilsēta tiek kopta un attīstīta, lai tā būtu skaista un patīkama vieta, kur dzīvot. Ventspilī senioriem ir pieejamas gan digitālas apmācības, gan iespēja piedalīties sportiskās aktivitātēs, līdzdarboties mākslā un baudīt plašo kultūras piedāvājumu.

Ventspilī jau ilgstoši ir lielākā vecuma pensija un jaunpiešķirtā pensija valstī, bet, palīdzot tiem, kas nonākuši grūtībās, no 20 pašvaldības pabalstu veidiem 11 paredzēti senioru dzīves kvalitātes uzlabošanai. Dome janvārī paaugstināja vienu no pieprasītākajiem pašvaldības pabalstiem – medikamentu un medicīnas ierīču iegādes daļējai kompensēšanai, turklāt šogad tiks palielināti arī pabalsti Ziemassvētkos un Lieldienās. Lai saglabātu līdzšinējo sociālo pabalstu saņēmēju skaitu, dome atbilstoši aktuālajai pensiju indeksācijai palielinājusi ienākumu līmeņus, kas noteikti pensionāriem un personām ar invaliditāti sociālās palīdzības saņemšanai.

Nodrošinot pedagogiem atbilstošus darba apstākļus, pašvaldība regulāri uzlabo infrastruktūru visās skolās un bērnudārzos, domājot gan par ergonomisku vidi, gan mūsdienīgiem IKT risinājumiem, gan mācību inventāru, t. sk. dabaszinībām un sportam nepieciešamo aprīkojumu. Mūsu skolotāju saime ir ļoti plaša – deviņās pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs strādā 350 pedagogi, deviņās vispārējās izglītības iestādēs – 250 pedagogi, vēl vairāki simti darbojas interešu un profesionālās ievirzes izglītībā Ventspils Digitālajā centrā, sporta skolā Spars, Jaunrades namā, Mākslas skolā, Ventspils Mūzikas vidusskolā, arī 70 pasniedzēji Ventspils Tehnikumā un 95 Ventspils Augstskolā.

Pašvaldība novērtē skolotāju īpašos sasniegumus ar pedagogu motivācijas programmu, kā arī piešķir balvas dažādās Gada skolotājs nominācijās. Ventspils ir Latvijas mēroga piemērs ar izveidoto Pedagogu atbalsta dienestu, kur skolotāji palīdz cits citam profesionāli pilnveidoties un sagatavot jaunus konsultantus darbam izglītības nozarē. Turklāt varam lepoties arī ar starptautisku novērtējumu – Ventspils izglītības saime ir uzņemta UNESCO izglītības pilsētu tīklā, veicinot mūžizglītību, īstenojot un atbalstot dažādas iniciatīvas.

Pateicos senioriem, kas ar savu darbu ir veidojuši mūsu skaisto pilsētu! Lai veselība un dzīvesprieks! Saku paldies visiem pedagogiem, kas nodod savas zināšanas jaunajai paaudzei! Lai darbs sagādā prieku un ir gandarījums par audzēkņu sasniegumiem!

Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs

Jānis Vītoliņš

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: