Sākoties apkures sezonai, Ventspilī siltumenerģijas tarifs būs par 0,7% zemāks nekā līdzšinējais tarifs. Jaunais siltumenerģijas tarifs 86,10 EUR/MWh stāsies spēkā 1. oktobrī. Līdz ar tarifu mainīsies arī karstā ūdens sagatavošanas izmaksas.

Ziemas sezonā, kas ilgst no 1. oktobra līdz 30. aprīlim, karstā ūdens sagatavošanai nepieciešamais siltumenerģijas daudzums noteikts 0,058 MWh/m3. Tas nozīmē, ka maksa par 1m3 karstā ūdens sagatavošanu oktobrī būs 4,99 EUR + PVN.

Pakāpenisks tarifa samazinājums sagaidāms arī turpmākajos mēnešos. Šādas tarifa izmaiņas skaidrojamas ar to, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija piešķīrusi pašvaldības SIA “Ventspils siltums” atļauju noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifu patstāvīgi, ja kurināmā cena ietekmē siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksu samazinājumu, radot vismaz 0,50 EUR ietekmi uz gala tarifu.

Lai arī siltumenerģijas tarifs samazinās, pateicoties kurināmā cenas izmaiņām, tomēr ne tikai tarifs ir noteicošais faktors tam, cik liels būs ikmēneša maksājums par apkuri un karstā ūdens sagatavošanu, bet arī ēkas siltumenerģijas patēriņš. Tas nozīmē - jo lielāks patēriņš, jo lielākas izmaksas. Lai samazinātu izmaksas, svarīgi ir uzlabot ēkas energoefektivitāti. Pateicoties energoefektivitātes uzlabojumiem, iespējams samazināt līdz pat 70% siltumenerģijas patēriņu, kas ir būtisks ietaupījums katras mājsaimniecības budžetā.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Alberts koks 28.09.2023, 22:32:14

    Interesanti ir tas, ka privātmāju apkurināt ar granulām ir lētāk kā siltums kurina ar šķeldu. Granulas 1 tonna maksā 290 EUR.Šķelda ap 80 EUR par tonnu. Apbrīnojami. Cik zinu, centralizētai siltumapgādei ar vienādu kurināmo jāsanāk lētākai. Te ar dārgāku kurināmo privātmājai MWh izmaksā par 20% lētāk. Pastāstiet kur ir tā zelta biznesa formula?

  • 0
    Kristiāna 02.10.2023, 14:21:14

    Vai privātmāja arī sludina iepirkumu par granulu piegādi ilgtermiņā, kur piegādātājs nosaka cenu, ņemot vērā tirgus mainīgumu?
    Kāds būtu Tavs ieteikums siltumam - apiet iepirkumu likumu? Maksāt kukuļus, lai piedāvātu zemāku cenu?

  • 0
    Janis Zvejnieks 28.09.2023, 23:12:19

    Albert kok,nu cetri kompetenti padomes locekli,lai izskaidro to zelta formulu.Drosi, ka zelta formula ir ieksa vinu algas,siltumtrasu uzturesana,zudumi un tt.,un ta bez gala.

  • 0
    Alberts koks 29.09.2023, 07:30:04

    Pats būtiskākais šajā pasākumā ir tas, kad bez konkurences mūsu monopolisti ir vai nu par tālu aizskrējuši "attīstībā" kam lielais vairums tautas netiek līdz, vai ciklisku resursu izmaksu dinamiku vērš tikai vienā virzienā - uz nesamērīgu augšupejošu soli ar sadārdzinājumu galā produktam. Tur pretī kurināmā un elektrības cenas ietekme ir gan neatkarīgiem no centralizētās siltumapgādes, gan centralizētā siltuma piegādātājiem.

  • 0
    Kristiāna 02.10.2023, 14:23:25

    Uz priekšu, sastādi konkurenci.. Izveido savu siltumapgādes uzņēmumu tā, lai tas var piedāvāt siltumu par lētāku cenu. Aiziet! Tad jau visi pārslēgsies un izmantos Tavu pakalpojumu. Drošs bizness. Kādēļ diez neviens to nedara, ja reiz tas ir tik vienkāršs un "drošas peļņas" bizness? Kādēļ Tu to neesi izveidojis?

  • 0
    Ventspils siltums 29.09.2023, 12:20:32

    Atsaucoties uz Alberta Koka komentāru par to, ka “privātmāju apkurināt ar granulām ir lētāk nekā siltums kurina ar šķeldu”, vēlamies paskaidrot, kāda tad ir granulu apkures patiesā cenā jeb kādas ir granulu “slēptās” izmaksas.

    Lai arī dzīvei privātmājā ir daudz priekšrocību, tomēr daudzi privātmāju saimnieki piekritīs, ka mājas apkures sistēmas uzturēšana prasa daudz lielāku laika un pūliņu ieguldījumu, nekā dzīvoklis ar centralizēto siltumapgādi.

    Lai mājsaimniecība saražotu 1 MWh siltumenerģiju, izmantojot kā kurināmo granulas – pie nosacījuma, ka granulu cena ir 290 EUR/t, tad kurināmā izmaksas būtu aptuveni 65 EUR. Taču, tās ir tikai izmaksas par kurināmo!

  • 0
    Ventspils siltums 29.09.2023, 12:21:07

    Diemžēl, bet granulu apkures ieviešanas un uzturēšanas patiesā cena ir mērāma plašāk, jo papildus jāņem vērā arī ieguldītās investīcijas par granulu katla un pārējo iekārtu iegādi, uzstādīšanu, kas aptuveni būtu ap 4000 EUR. Tā kā granulu katla darba mūžs vidēji ir apmēram 10 - 15 gadi, tad vidējās izmaksas mēnesī būtu ap 28 EUR.

    Taču, siltumenerģijas ražošanas izmaksās jāiekļauj arī izmaksas par elektroenerģiju, kas pie pašreizējās elektrības cenas būtu apmēram 70 EUR/mēnesī. Tāpat arī jāiekļauj darba izmaksas par apkures katla apkopi, tīrīšanu, kā arī izmaksas par granulu piegādi un uzglabāšanu.

    Summējot visas mājsaimniecības izmaksas apkures nodrošināšanai kopsummā sanāk, ka 1 MWh siltumenerģijas ražošana ar granulām izmaksā dārgāk nekā centralizētā siltumenerģija pie pašreizējā “Ventspils siltums” piedāvātā tarifa 86,69 EUR/MWh.

  • 0
    Ventspils siltums 29.09.2023, 12:22:08

    Izvēloties centralizēto siltumapgādi, ikviens klients saņem drošus, ērtus, automatizētus un izdevīgus apkures risinājumus. Ērti centralizētās siltumapgādes risinājumi nozīmē, ka nav jāuztraucas par apkures iekārtu apkopi, ekspluatāciju, remontu, modernizāciju u.c. Klients ir atbildīgs tikai par savas ēkas iekšējās apkures sistēmas un siltummezgla uzturēšanu.

    Ja kādā mājsaimniecībā tiek apsvērta iespēja mainīt apkures veidu, aicinām izmantot centralizētās siltumapgādes priekšrocības un sazināties ar mums, lai noskaidrotu iespējas pieslēguma izveidei!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: