Trešdien jau otro reizi Ventspilī notika Kurzemes biznesa forums, kurā klātienē piedalījās ap 200 cilvēku – uzņēmēji un dažādu nozaru eksperti. Daudzi citi izmantoja iespēju skatīties pasākumu tiešsaistē Ventspils YouTube kanālā.

Pasākumu rīkoja Ventspils pašvaldība sadarbībā ar Kurzemes plānošanas reģionu, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteri projektā Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Kurzemes plānošanas reģionā.

Forums iesākās ar Ventspils domes priekšsēdētāja Jāņa Vītoliņa un ekonomikas ministres Ilzes Indriksones uzrunu un vairāku uzņēmēju iedvesmas stāstiem. Vītoliņš atgādināja, ka šobrīd ir ļoti izaicinošs laiks, īpaši ostām, kad, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, kravu apgrozījums ir dramatiski samazinājies, tāpēc jāmeklē jauni biznesi. Ventspils to dara jau kopš 2002. gada, kad slēdza naftas cauruļvadu un Ventspils ostas kravu apgrozījums gada laikā samazinājās divkārt. Pašvaldība ir pārliecināta, ka ekonomikas transformācija, ko šobrīd plaši izziņojusi valdība, ir iespējama, investējot modernā apstrādes rūpniecībā. Tāpēc tā vērsusies valdībā, norādot, ka Atveseļošanas un noturības mehānisma programmai nacionālas nozīmes industriālo parku attīstībai nepieciešams lielāks finansējums – vismaz 140 miljoni plānoto 80 vietā. «Tā mēs netiksim pie ekonomikas transformācijas. No trīs ministriem un Ministru prezidenta, pie kā mēs kopā ar Liepāju vērsāmies, tikai Ilze Indriksone atbalstīja un teica, ka tā ir pareizi. Diemžēl viņā neieklausījās, bet viņa mūs ir šodien pagodinājusi,» sacīja Vītoliņš. Viņš arī norādīja, ka pirmoreiz šajā forumā tiks prezentēts izvērtēšanai iesniegtais Ventspils industriālā parka projekts, un pašvaldība cer, ka to atbalstīs.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone sacīja, ka ministrijas darbības mērķis ir labu iespēju nodrošināšana uzņēmējiem. Uzņēmēju aptaujās izkristalizējies, ka viņiem ir ļoti būtiski, lai tiem netraucētu strādāt, kas nozīmē mazāk birokrātijas, mazāk šķēršļu, lielāku uzticēšanos un reizē arī lielāku atbildību. Ministrija kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Altum finanšu instrumentiem ir gatava sniegt uzņēmējiem nepieciešamo atbalstu, kā arī ir apņēmusies strādāt pie birokrātijas mazināšanas, lai, piemēram, nodokļu sistēma būtu saprotamāka un uzņēmēji varētu ātrāk un ērtāk nomaksāt nodokļus. Šobrīd uzņēmējs Latvijā nodokļu nomaksai tērējot trīsreiz vairāk laika nekā uzņēmējs Igaunijā, un tas esot jāmaina.

Azeron līdzdibinātājs Jānis Kūlbārdis pastāstīja par uzņēmuma ceļu no biznesa idejas pirmsākumiem līdz vienam no nozīmīgākajiem Ventspils IT jomas uzņēmumiem ar 100 darbiniekiem. Interesantā saspēlē pieredzē par biznesa izaicinājumiem dalījās restorāna 36.line vadītājs Lauris Aleksejevs un IT jomas uzņēmuma TestDevLab sabiedrisko attiecību vadītājs, tehnoloģiju bloga Kursors.lv vadītājs Kristaps Skutelis. Uzņēmuma InPass, kas piedāvā dažādus digitalizācijas risinājumus, izpilddirektors Raivis Ekšteins stāstīja par to, kur rodas vislabākās biznesa idejas un kā ļāvies impulsam iesaistīties apjomīgā projektā, kurā ieguvis vērtīgu pieredzi. Gaisa sporta entuziasts, vairāku uzņēmumu līdzīpašnieks Ingus Augstkalns stāstīja par sava ceļa iešanu, pasaulē piedāvājot Aerodium pakalpojumus un radot viesuļvētras simulatoru – reizē izglītojošu un aizraujošu atrakciju. Iedvesmas stāstu sēriju noslēdza uzņēmējs Artis Daugins, kura vadītajā uzņēmumā ražo ātrākos elektrokartingus pasaulē. Viņa dzīvesstāsts apliecina, ka ar smagu darbu un milzu apņēmību no lauku puikas var kļūt par uzņēmēju, kurš eksportē produkciju uz 37 valstīm visā pasaulē un kuram ir bijusi iespēja tikties ar ASV prezidentu.

Pasākuma otrā daļa bija veltīta enerģētikai. Par Latvijā ražotas enerģijas eksporta iespējām runāja dažādi nozares speciālisti, tostarp par to, kā zaļais izaicinājums tiks realizēts Eiropā, stāstīja Eiropas Parlamenta viceprezidents Roberts Zīle. Šīs daļas noslēgumā ar jaunveidojamā Ventspils industriālā parka projektu iepazīstināja pašvaldības iestādes Ventspils osta vadītājs Imants Sarmulis. Viņš pastāstīja, ka vairāk nekā 500 hektāru lielajā teritorijā plānots attīstīt zaļās tehnoloģijas un izvietot saules parkus. Te iezīmēta vieta 13 potenciālajām ražotnēm, kurās būs jaunas darba vietas ventspilniekiem un apkārtnes ļaudīm.

Pēcpusdienā forumā norisinājās divas diskusijas. Par galvenajiem īstermiņa izaicinājumiem Latvijas uzņēmējdarbības vidē, kas liedz straujāk augt, savā viedoklī un pieredzē dalījās ekonomikas ministre Ilze Indriksone, Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks Igors Udodovs un uzņēmēji Edgars Bergholcs, Renārs Pūce un Mārtiņš Barkāns. Savukārt par to, kādai būtu jābūt viedajai pilsētai un kā gudri pielietot jaunās tehnoloģijas, sprieda uzņēmēji Annija Eizernama, Toms Žunna un Neils Balgalis, kurš ir arī starptautiskā pilsētplānošanas pasākuma Mad City Rīga dibinātājs, LMT inovāciju ekosistēmu daļas vadītāja Elīna Lidere un pilsētplānotājs Viesturs Celmiņš. Plašāk par foruma norisi rakstīsim turpmākajos Ventas Balss numuros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: