Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, ar kuriem atbilstoši Eiropas Savienības (ES) regulējumam noteikti jauni ierobežojumi aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem.

Ar pieņemtajām izmaiņām Latvija pārņēmusi Eiropas Komisijas (EK) direktīvu, kas nosaka ierobežojumus karsējamās tabakas izstrādājumiem pievienot tādas piedevas, kas var mainīt minēto izstrādājuma smaržu vai garšu, radot raksturīgo aromātu, piemēram, mentola aromātu, aģentūrai LETA iepriekš pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

VM skaidro, ka šie ierobežojumi tiks attiecināti visās ES dalībvalstīs. Direktīva nosaka, ka ierobežojumiem vienlaicīgi visās ES dalībvalstīs jāstājas spēkā 2023.gada 23.oktobrī.

Tabakas likumā noteikti ierobežojumi karsējamās tabakas izstrādājumiem pievienot piedevas, kas var mainīt izstrādājuma smaržu vai garšu, radot raksturīgo aromātu, piemēram, mentola aromātu vai citu. Ierobežojums neaizliedz pilnībā pievienot aromatizētājus, bet tikai ierobežo piedevu pievienošanu tādā apmērā, lai tās nerada izstrādājumam raksturīgo aromātu.

Tāpat noteikts, ka raksturīgā aromāta novērtēšanas izdevumus karsējamiem tabakas izstrādājumiem sedz paši karsējamu tabakas izstrādājumu ražotāji un importētāji, līdzīgi, kā tas pašlaik jau ir noteikts cigarešu un tinamās tabakas ražotājiem un importētājiem.

Iekļauta jauna karsējama tabakas izstrādājuma definīcija, kā arī precizēta definīcija "smēķēšanai paredzētiem tabakas izstrādājumiem", lai nodrošinātu karsējama tabakas izstrādājuma un smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu definīciju saskaņotību.

Karsējams tabakas izstrādājums definēts kā "jaunieviests tabakas izstrādājums, ko lieto, izmantojot karsēšanas procesu, lai izdalītu emisijas, kas satur nikotīnu un citas ķīmiskas vielas, ko ieelpo patērētājs, un kas atkarībā no tā īpašībām ir bezdūmu tabakas izstrādājums vai smēķēšanai paredzēts tabakas izstrādājums".

Tabakas karsēšanas ierīces, kurās smēķē karsējamus tabakas izstrādājumus ("heet stick"), ir viens no jaunākajiem tabakas izstrādājumu ražotāju radītajiem izstrādājumiem, kas tiek maldinoši reklamēts kā mazāk kaitīga alternatīva tradicionālo cigarešu smēķēšanai, norāda VM. Tabakas karsēšanas ierīču darbības pamatā ir tabakas karsēšana augstā temperatūrā, kā rezultātā no tabakas tiek izdalīts nikotīnu un citu ķīmisku vielu saturošs aerosols, ko smēķētājs ieelpo.

VM norāda, ka lai arī 2020.gadā ES to starp Latvijā stājās spēkā raksturīgā aromāta aizliegums cigaretēm un tinamajai tabakai jeb mentola cigarešu aizliegums, minētais ierobežojums neattiecās uz jaunieviestiem tabakas izstrādājumiem, tai skaitā karsējamiem tabakas izstrādājumiem, kurus pašlaik tabakas industrija turpina piedāvāt kā alternatīvu smēķēšanas veidu cigaretēm un tinamajai tabakai ar raksturīgu aromātu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: