Siltākā laikā iedzīvotāji biežāk kā pārvietošanās līdzekli izvēlas velosipēdu, skrejriteni, vairāk pārvietojas ar kājām. Tādēļ Ventspils Pašvaldības policija atgādina par satiksmes drošību uz ietvēm un veloceliņiem.

Sākoties pavasara sezonai, iedzīvotāji arvien biežāk automašīnas vai sabiedriskā transporta vietā izvēlas pārvietoties ar kājām, velosipēdu vai elektroskrejriteni. No vienas puses, kustības svaigā gaisā ir vērtīgas cilvēka veselībai un šādi pārvietošanās veidi ir videi draudzīgāki, no otras – vairāk jāatceras par cieņpilnu attieksmi vienam pret otru un satiksmes drošību arī uz ietvēm un gājēju un velosipēdistu celiņiem.

Ventspils Pašvaldības policijas priekšnieks Ojārs Rudzītis laika gaitā novērojis, ka satiksmes dalībnieku, tai skaitā arī elektroskrejriteņu lietotāju, pārvietošanās kultūra arvien uzlabojas. «Līdzīgi kā peldsezonas sākumā, kad nākas nedaudz biežāk atgādināt par dažādiem noteikumiem, kas jāievēro pludmalē un citās atpūtas vietās pie ūdens, lai visi būtu drošībā, tā arī, sākoties pavasara sezonai, ielās cilvēkiem biežāk atgādinām par drošības noteikumiem, braucot ar velosipēdiem un elektroskrejriteņiem.» Rudzītis skaidro, ka iedzīvotāji garajos ziemas mēnešos nereti noteikumus piemirsuši, kā arī vienkārši nav pieraduši, ka ielās ir vairāk cilvēku, nekā ierasts. Arī Valsts policijas apkopotā statistika liecina, ka visvairāk negadījumu, kas saistīti ar cilvēku pārvietošanos, izmantojot velosipēdus un elektroskrejriteņus, ir tieši pavasara–vasaras sezonas pirmajā pusē. Šī iemesla dēļ Ventspils Pašvaldības policija atgādina, kas jāievēro, lai veicinātu katra satiksmes dalībnieka drošību, šoreiz akcentējot tieši elektroskrejriteņu lietošanas noteikumus.

Visbiežāk novērotie pārkāpumi, lietojot elektroskrejriteni, ir braukšana reibumā un vecuma ierobežojumu neievērošana. Nereti vienu skrejriteni vienlaikus lieto divi braucēji. Rudzītis atgādina arī par individuālo aizsarglīdzekļu lietošanu. Līdzīgi kā braucot ar velosipēdu, arī pārvietojoties ar elektroskrejriteni, vajadzētu lietot ķiveri. Turklāt jāatceras, ka maksimālais braukšanas ātrums, pārvietojoties ar elektroskrejriteni, nedrīkst pārsniegt 25 km/h un, braucot pa ietvi, priekšroka ir gājējiem. Kā arī braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt gājēju pārvietošanās ātrumu. Uz ielas apjautātie cilvēki bieži vien stāsta, ka viņus traucē, kur pagadās, nomesti elektroskrejriteņi, tie aizšķērso ceļu māmiņām ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar pārvietošanās grūtībām. Pašvaldības policijas priekšnieks norāda, ka elektroskrejriteņa novietošana tā, lai tas netraucētu citiem, ir katra lietotāja atbildība. «Sabiedrībai ir jāmācās rēķināties vienam ar otru – nebraukt par ātru, dot ceļu, nenovietot skrejriteņus ietves vidū,» aicina Rudzītis. Pamanot šādus nepareizi novietotus skrejriteņus, pašvaldības policisti sazinās arī ar uzņēmējiem, kas nodrošina elektroskrejriteņu iznomāšanas pakalpojumu pilsētā. Savukārt skrejriteņu iznomātāji aicina, redzot kādu nokritušu vai nevietā atstātu elektroskrejriteni, pacelt un pārvietot to, nebaidoties no brīdinājuma signāliem, kurus tas atskaņo. Elektroskrejriteņu lietotājiem pirms braukšanas jāiepazīstas ar drošības noteikumiem, kas pieejami gan mobilajā aplikācijā, ar kuras palīdzību skrejriteni var iznomāt, gan arī pakalpojuma sniedzēja mājaslapā.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    Merkakits 26.04.2023, 12:14:40

    Pievienotajā attēlā ir viens pārkāpējs. Tas ir autovadītājs,kura auto ir novietots pie Verners veikala,pārbraucot nepārtraukto ass līniju.

  • 0
    ayk 02.11.2023, 16:39:18

    Pēdējā laikā Gāliņciemā ļoti daudzi skrejriteņi mētājas kur pagadās, arī uz braucamās daļas (gan pilnībā, gan daļēji), it sevišķi līkumos un krustojumos. Vai tiešām sāks domāt tikai tad, kad notiks kāda nelaime?

    Tāpat kāds, kas viņus izvieto, to dara nepareizi, vairākus skrejriteņus novietojot blakus, gandrīz pilnībā aizšķērsojot ietves, tā, ka normāli garām var tikt tikai apejot pa braucamo daļu.

    Kad šis ārprāts beigsies?

  • -3
    Kristiāna 03.11.2023, 14:29:30

    Šos skrejriteņus pārsvarā izmanto jaunieši, mūsu bērni. Pirmais, ko varam katrs darīt, lai uzlabotu situāciju- pārrunāt ar bērniem drošību un to, kā šie skūteri jānovieto.

  • 0
    Pareizais viedoklis 03.11.2023, 10:26:37

    Vēl viens jautājums: KĀPĒC atrodas mudaki, kas tos skrejriteņus liek pie velo turētājiem?

  • 0
    Pareizais viedoklis 03.11.2023, 10:29:15

    Tas ka tos zaļos mē...us vajadzētu slīcināt Ventā vai Renķu dārza dīķī, jau sen ir neapspriežama tēma! :D

  • 0
    Tā nu ir 03.11.2023, 16:02:52

    Pareizais viedoklis! Slīcināt un slānīt vajag tos mūlāpus, kam smadzeņu vietā, zāģu skaidas, kas tos braucamos nomet kur pagadās! Pats braucamrīks, jau ne pie kā nav vainīgs, ja ar to brauc bezsmadzeņu radījums!!!

  • 0
    pasvaldibas.policija@ventspils.lv 03.11.2023, 15:45:04

    Atbildot uz portāla “ventasbalss.lv” komentāru par skrejriteņiem, Ventspils Pašvaldības policija paskaidro, ka elektroskrejriteņi uz gājēju ietvēm parasti ir novietoti tā, lai tie netraucētu citiem, taču atsevišķos gadījumos ir novērotas situācijas, kad elektroskrejriteņi vai nu tīši, vai netīši ir apgāzti, sabojāti, par ko tiek paziņots attiecīgajam komersantam – problēmu novēršanai. Ventspils pašvaldības policija aicina iedzīvotājus informēt par pārkāpumiem, zvanot Valsts policijai pa tālr. 110 vai Pašvaldības policijai pa tālr. 63680808; 28680808.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: