Jau aptuveni četrpadsmit gadus užavnieces Sandras Pāvulītes ģimene savā lauku saimniecībā nodarbojas ar dažādu ogu un dārzeņu audzēšanu, sulu ražošanu. Šobrīd saimniecībā ienākušās krūmmellenes, kas ir ne tikai veselīgas, bet arī gardas, un kuras Sandra piegādā pilsētas robežās, ja ir tāda interese.

2008. gads Sandras Pāvulītes un viņas vīra dzīvē ienāca ar lielām pārmaiņām – tā sakrita, ka abi palika bez darba. Tas bija laiks, kad pasaule piedzīvoja globālo finanšu krīzi. Kad ģimene pārcēlās no Liepājas uz laukiem – Ventspils novada Užavas pagasta Briežiem –, sākumā Sandra pat nepieļāva tādu domu, ka viņas ģimene varētu pievērsties lauku darbiem. Visu iepriekšējo dzīvi Sandra bija pavadījusi, strādājot valsts iestādēs un darot biroja darbus pie datora un strādājot ar dokumentiem. Savukārt vīrs bija nodarbināts celtniecības jomā. Diemžēl pasaules krīze, kas piemeklēja arī Latviju, tolaik ieviesa savas korekcijas – Sandra savā darba vietā trāpīja uz štatu samazināšanu un arī vīrs palika bez darba, jo krīze nopietni iespaidoja arī celtniecības jomu. «Dzīve reizēm pati ievieš savas korekcijas, vajag tikai tām ļauties. Pēc neilgām pārdomām par to, ko tad darīt tālāk, nāca lēmums pievērsties zemes darbiem un ķerties pie pašaudzētas produkcijas gādāšanas. Izpētot tā brīža tirgu, sapratām, ka ir pieprasījums pēc zemenēm, kuras tad arī tika iestādītas. Tām bija labs noiets Ventspils tirgū un joprojām ir,» kavējoties atmiņās par to, kā aizsākās aktīva darbošanās Užavas pagasta Briežos, stāsta Sandra.

Saimniecībā audzē ne tikai zemenes, bet arī krūmmellenes, vēlās avenes, ķiršus, plūmes, vīnogas un dārzeņus. Īpaša vieta ir ābeļdārzam – 2020. gadā iestādīts ap 2000 ābeļu un ir doma to vēl paplašināt. Sandras ģimenes lepnums ir sulu ražotne, kura pirms kāda laika uzsāka savu darbu, šobrīd tā atrodas jaunās telpās un ir moderns aprīkojums. Vaicāta, kāpēc visam citam līdztekus nolemts audzēt arī krūmmellenes, Sandra ilgi nekavējoties atbild, ka šīs ogas ir brīnišķīgas ar to, ka vienlaikus tās ir gan gardas, gan veselīgas: «Vienalga, vai tās ir svaigas, vai saldētas, vai kaltētas – krūmmellenes satur milzum daudz vitamīnu un citu nozīmīgu mikroelementu, kas tik ļoti nepieciešami cilvēkam mūsdienu ātrajā dzīves tempā. Un šīs ogas arī nekrāso zilu muti Galvenais, lai ogas būtu augušas ekoloģiski tīros rajonos, ko mūsu saimniecība spēj nodrošināt – krūmmellenes aug pie upes, kur ne tikai mašīnas nebrauc, pat neviens, izņemot ģimeni, garām nestaigā. Audzējam bioloģiski tīras krūmmellenes.»

Turklāt krūmmellenes ir gana pieticīgas – tās var augt arī nabadzīgākās augsnēs, tām nevajag pārāk lielas zemes platības, lai varētu tās sastādīt un sākt pelnīt. Tomēr ievākt ražu ir gana sarežģīts darbs, jo, tā kā viss ķekars uzreiz nav gatavs, teju katra odziņa ir jāizripina cauri pirkstiem. «Tā kā krūmmelleņu šķirņu klāsts ir ļoti liels, esam savā dārzā sastādījuši daudz dažādu šķirņu. Lai būtu ilgāks ogu ēšanas laiks, mums ir šķirnes ar vidēju un vidēji vēlu ogu ienākšanas laiku. Ir šķirnes, kas ražo mazākas ogas, bet, jāatzīst, ka klientiem patīk lielākas ogas, kas sāks ražot nedaudz vēlāk. Arī paši krūmi ir ļoti dekoratīvi,» turpina Sandra, piebilstot, ka neapšaubāmi ir jāiegulda liels darbs, lai nonāktu līdz ogu ievākšanai, bet, kad ogas sāk ražot, tās arī sāk nodrošināt peļņu. Kā sarunas laikā norāda Sandra, ģimenei ļoti patīk un garšo šīs ogas, tādēļ arī labprāt piedāvā tās saviem pircējiem, kuru skaits pamazām kļūst arvien lielāks. Šogad solās būt laba ogu raža, jo krūmi pavasarī neapsala.

Vērojot, ar kādu degsmi Sandra stāsta par to, kā paiet viņas ikdiena saimniecības darbos, ne mirkli nepamet sajūta, ka viņu pašaudzētā produkcija iegūst pievienoto vērtību – tā ir ne tikai veselīga un izaudzēta labos apstākļos, bet arī ar savu laimes hormona devu, tā teikt, ikvienam ir iespēja nobaudīt laimīgās ogas. «Ja sākumā pat nespēju iedomāties sevi lauku dzīvē, tad tagad patiesi novērtēju dabas skaistumu – rīta rasa, putnu čivināšana – , kas ir enerģijas lādiņš visai dienai. Un, protams, tā dabiskā vide,» uzsver Sandra.

Jāpiebilst, ka visu, ko izaudzē – kā svaigu, tā pārstrādātu produkciju –, Sandra tirgo Ventspils tirgū, piegādā pilsētas robežās un viss nopērkams ir arī Užavas Briežos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: