Skates ''Gada labākā būve Latvijā 2021'' žūrija 11. maijā apskatīja sabiedriskos, ražošanas un infrastruktūras objektus Ventspilī, Liepājā un Saldū. Ekspertu iespaidus apkopojis žūrijas vadītājs Normunds Grinbergs, Latvijas Būvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs.

- Ziemeļu mola atjaunošanā Ventspils brīvostā paveikts ļoti sarežģīts un grūts darbs, lai ostas akvatoriju pasargātu no jūras viļņiem un valdošā rietumu vēja. Atjaunotas visas komunikācijas kuģu izkraušanai un iekraušanai, nodrošināta ostas kravu loģistika. Ostas mols nostiprināts ar lielu daudzumu betona tetrapodu, rādot būves vērienīgumu.

- Zinātnes un inovāciju centrs Vizium Ventspilī izceļas ar lieliski sakārtotu pilsētvidi. Uzbūvēta pilnīgi jauna ēka, izmantojot mūsdienīgas idejas arhitektūrā, materiālos un tehniskajos risinājumos. Centru pašlaik piepilda ar saturu, kas palīdzēs iepazīt dabaszinātnes.

- Laivu māja Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā ir daļa no sakārtotās ārtelpas infrastruktūras, kas ļoti iepriecināja žūrijas ekspertus. Dažāda lieluma senās restaurētās zvejas laivas iekārtotas koka nojumēs, veidojot vienotu būvi, lai vēsturiskos eksponātus pasargātu no laikapstākļiem un tiem varētu piekļūt apmeklētāji.

- Saulrieta ielā Ventspilī atjaunotais militārā mantojuma objekts – 46. krasta aizsardzības baterijas uguns koriģēšanas tornis – sākotnēji celts novērošanai. Tagad tas pārveidots par publikai pieejamu objektu ar skatu platformu, mainot funkciju, bet saglabājot vēstures būvmantojumu.

Šonedēļ skates žūrija turpinās objektu apskati Rīgā, Jūrmalā un Tukumā, nākamnedēļ dosies uz Vidzemi un Zemgali.

Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA) un Latvijas Būvinženieru savienības sadarbībā ar 21 profesionālo biedrību un nozares institūciju rīkotā skate Gada labākā būve Latvijā šogad notiek 24. reizi. Žūrija vērtē vairāk nekā 60 pērn ekspluatācijā nodotās būves, infrastruktūras un ainavu objektus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: