Joprojām nav noteikts, kura valsts institūcija ir tiesīga atļaut izvest amonjaku no Ventspils ostas termināļa, apgalvoja Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš.

Viņš stāstīja, ka pašvaldība šorīt saņēmusi Ventspils Brīvostas pārvaldes vēstuli, kurā lūgts līdz 2. maija plkst.10 noskaidrot to valsts institūciju, kura izsniegtu atļauju no ostas termināļa ar diviem kuģiem izvest bīstamo kravu - amonjaku, kas pieder trīs juridiskām personām, kuras ir iekļautas sankciju sarakstā Krievijas karadarbības dēļ. Vēstule adresēta arī Ārlietu ministrijai, Valsts ieņēmumu dienestam, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), kā arī Satiksmes ministrijai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Valsts vides dienestam (VVD) un pašvaldībai.

Vītoliņš skaidroja, ka šādas atļaujas izsniegšana nav VVD kompetencē. "Situācija ar amonjaka izvešanu joprojām nav atrisināta. Es ļoti ceru, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša un VVD aktivitātēm pievienosies visas pārējās iesaistītās institūcijas un iespējami ātri šo jautājumu atrisinās," sacīja pašvaldības pārstāvis.

Ventspils brīvostas pārvalde vēstulē norādījusi, ka jebkuri kontakti, sadarbība ar sankcijām pakļautām personām ir risks tapt iekļautam sankciju sarakstā. Vītoliņš uzskata, ka valstī ir jārealizē izņēmuma gadījums, taču tas ir jādara tām institūcijām, kuras ir tiesīgas šādu atļauju dod.

Pašvaldības vadītājs uzsver, ka jebkurā gadījumā neizvedīs pilnīgi visu amonjaku, jo atbilstoši tehnoloģijai rezervuārā paliks tehnoloģiskais atlikums apmēram 3000 tonnu amonjaka, un bīstamība saglabājas. Ja sankcijas no šiem uzņēmumiem netiks noņemtas, agri vai vēlu tiem pietrūks finanšu, darbiniekiem neizmaksās algas, viņi neies uz darbu, uz iespējamajiem riskiem norādīja Vītoliņš.

Ventspils domes pārliecība esot tāda, ka par šo jautājumu ir jālemj Ministru kabineta sēdē un valdībai ir jādod saistošie uzdevumi visām iesaistītajām institūcijām.

"Pašlaik domes sēdē pieņemtais lūgums valdībai nav ņemts vērā, jo acīmredzot ministriem šķiet, ka to var atrisināt citādi, taču pašlaik saglabājas neziņa," atzina domes priekšsēdētājs.

Kā vēstīts, VVD izdevis lēmumu, ka līdz 10. maijam sašķidrinātais amonjaks no Ventspils ostas termināļa jāizved.

Savukārt līdz 29. aprīlim SIA "Ventamonjaks" jāiesniedz VVD informācija, kā tiek plānota sašķidrinātā amonjaka izvešana no termināļa, un izvešanas grafiks.

Līdz amonjaka pilnīgai izvešanai un termināļa pilnīgai atbrīvošanai no amonjaka uzņēmumam jānodrošina sašķidrinātā amonjaka droša uzglabāšana.

Uzņēmums sadarbojoties ar valsts iestādēm un kredītiestādēm, un izveidotā darba grupa, kur iesaistīta arī FKTK, strādā, lai kopīgi rastu vispiemērotāko risinājumu.

Pašlaik nav nekādu indikāciju, kas liecinātu par šīs kravas radītiem riskiem, taču valsts ir gatava pārņemt kravas uzglabāšanu, ja rastos šāda nepieciešamība.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    Pornieks 27.04.2022, 20:59:04

    Varbūt der gluži fiziski sagatavot situācijai adekvātas operācijas pirms tur kādam pasprūk pagalam sīva smaka...

  • -1
    Pornieks 27.04.2022, 21:08:29

    Man vispār šķiet ka uzņēmuma sapulcei būtu jāspēj lemt par to vienbalsīgi. Neviens terminālis nespēj strādāt pilsētā kurā nedzīvo cilvēki.

  • 0
    Pornieks 28.04.2022, 13:38:38

    Patlaban jau nav tādu tiešu ekoloģisku draudu, acīmredzot valsts drošina tajā ziņā lai tie nerealizētos.
    Jautājums pamatā sastāv no tā, kam tā bīstamā viela vajadzīga vai kam viņu nodos jo valsts nerisina jautājumu par preces realizāciju. Un kā sankcijas korekti piemērojamas trim uzņēmumiem uz kuriem tās šeit attiecas.
    Turklāt jautājums par cilvēkiem kam tas viss sola bezdarbu, nez vai kāds gatavs uzteikt lai stātos zemessardzē.

  • -1
    Pornieks 27.04.2022, 21:17:23

    Padomju Venta droši vien kādreiz ar lielu lepnumu rakstīja kā tiek iesākti darbi jaunās amonjaka rūpnīcas būvniecībai un tā tālāk.
    Ventas Balsij tagad turpretī jānodarbojas ar kaut kādu iedzīvotāju šantāžu, ja vien potenciālo noplūdes bīstamību kāds vēl ņem nopietni.

  • -2
    Pornieks 28.04.2022, 12:27:55

    Ventspils iedzīvotāji - melni un balti, daži vēl sarkani - arī kļuvuši par situācijas ķīlniekiem : https://youtu.be/Inyc9uaJyKI
    https://youtu.be/Inyc9uaJyKI

  • -2
    Pornieks 28.04.2022, 12:43:21

    Jautājums, piemēram, kāda nozīme pilsētā uzņemt bēgļus ja sankciju rezultātā sanāk pārdozēt ožamo spirtu??!

  • 0
    JānisJānis 28.04.2022, 14:43:18

    Gan jau, ka šo jautājumu var samērā vienkārši atrisināt, bet vecie kompatijas vēži un kremļa stipendiāti acīmredzot ir ieintersēti masīt sūdus un taisīt lielo smaku.

  • -1
    Pornieks 28.04.2022, 18:32:03

    Tas kaut kā primitīvi baigi.
    Ja zīmē mākoni uz Puzes pusi, drīzākais ka tur neviens gluži bojā neaizies taču biznesa intereses tiks pamatīgi iedragātas.
    Tagad vētrainā nakts kurā izbrauca zaļumos vai puse pilsētas tiek aprakstīta kā pašu pilsoņu kļūda. Turpretī, ja mēs jau esam nonākuši finansiālā konfliktā ar Krievijas Federāciju, varbūt vērts vaicāt : vai paspējam to pirms lielākām nepatikšanām?

  • -1
    Pornieks 28.04.2022, 19:47:45

    Piemēram, savdabīgs moments ar krievvalodīgā iedzīvotāju kontingenta "aizstāvēšanu".
    Es varu te pārāk labi nepārzināt tos vietējos ļaudis par ko runā JānisJānis un atpalikt par dažiem gadiem, vai ne.
    Taču no šā te viedokļa Mariupole, tāda pati gluži ostas pilsēta, vispār nospiedošs vairums krievvalodīgo, treknāk nekā Daugavpilī būtu.
    Un tur sanāca tā ka tie divi partijas "Vienotā Krievija" pārstāvji neuzmanīgi kameras priekšā palepojās ka pilsēta jau atbrīvota, kas nu nebija īsti tobrīd taisnība.
    Rezultātā, draugi, nu mums jāpastāv uz tā ka mēs nemānam savus vēlētājus.
    Labi, ja AM pastāv uz to ka Latvijai tiešu militāru draudu nav, mēs stiprinam NATO klātbūtni šajā reģionā un pilsoņiem nevajadzētu staraukties - paļaujamies tad uz tiem pašiem kas izbradāja mūsu tulpes un dabūja pa koko no vietējiem krievu ziķeriem... man gluži tajā dienā viens Skroderielā puspajokam piedraudēja ar nazi.

  • -1
    Pornieks 28.04.2022, 20:02:55

    Atvainojos par galīgu off-topic, bet tā nu ir, ja todien tāds Pornieks būtu uzrīkojis pašaizsardzības kampaņu, pilnīgi iespējams ka Ventiņai viņa garā spriešana šeit tagad aiztaupītos. Bet Mariupolei aiztaupitos arī dažas tās gāzu maskas ko paguvu nosūtīt kādu laiku vēlāk. Liekas ka viņiem tur noder, vienubrīd bija ziņas par saindēšanos. Vai arī tiek turētas gatavībā jo visi jau nodzīti pagrabu gaiteņos.
    Lūgtum, esiet tik saprātīgi aiztaupīt šo to Ventspilij.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: