Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Pilsonības likumā, kas dod tiesisku pamatu atņemt Latvijas pilsonību kara noziegumus atbalstošām personām, kuras pilsonības atņemšanas gadījumā nekļūs par bezvalstniekiem.

Tieslietu ministrijas (TM) piedāvātie un vēlāk Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas precizētie, šodien parlamentā pieņemtie grozījumi nosaka Latvijas pilsonības atņemšanu personai, kas sniegusi būtisku finansiālu, materiālu, propagandisku, tehnoloģisku vai cita veida atbalstu valstīm vai personām, kuras ir veikušas darbības, tai skaitā genocīdu, noziegumu pret mieru, noziegumu pret cilvēci, kara noziegumu, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

Tāpat pilsonību varēs atņemt, ja pati persona būs piedalījusies augstāk minēto darbību veikšanā.

Pilsonību varēs atņemt tādā gadījumā, ja persona nekļūs par bezvalstnieku, tātad to varēs atņemt dubultpilsoņiem, bet nevarēs atņemt kara noziegumu atbalstītājiem, kuriem Latvijas ir vienīgā pilsonība.

Noteikts, ka informāciju par to, ka attiecīgā persona veikusi kādu no minētajām darbībām, sniegs valsts drošības iestādes.

Lēmuma par pilsonības atņemšanu apstrīdēšana un pārsūdzēšana neapturēs tā darbību.

Attiecīgais jautājums aktualizējies pēc Krievijas 24. februārī sāktā iebrukuma Ukrainā.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Heinrich 21.04.2022, 13:02:29

    Kā ar Latvijas nepilsoņiem-civilokupantu un kolonistu pēctečiem,kuri ir galvenie putinoīdiskās raškas atbalstītāji?
    Vai būtu iespējams tiem anulēt tā sauktā pastāvīgā iedzīvotāja statusu un izraidīt no valsts ar visiem ģimenes locekļiem?

  • -4
    Pornieks 21.04.2022, 13:30:10

    Uzskatu gluži otrādi - kara noziegumu atbalstītājiem vajag piešķirt pilsonību! Un kad Ukraina uzvarēs, noteikti piedāvāsim politisko patvērumu arī pašiem noziedzniekiem. Esiet taču cilvēcīgi!!!

  • 0
    Parko 21.04.2022, 16:25:32

    Prātiņ nāc mājās!

  • -1
    .Nahs Nahs 21.04.2022, 18:20:25

    Kura tiesībsargājoša iestāde pieņems pilsoņu ziņojumus par kara noziegumus atbalstošām personām?Tādu ir daudz,ik dienas sastopam.Citam kaimiņš,citam darbabiedrs ir aktīvs lielkrievu aizstāvis,tāpēc katra apzinīga latvieša pienākums būtu ziņot,kur vajag.Cits jautājums ir - vai tiešām uz signāliem tiks opertatīvi reaģēts?

  • 0
    A.n.i.t.a 22.04.2022, 07:16:45

    Manuprāt , ir jādod iespēja Putina un Krievijas faniem izceļot uz mīļo krievzemi, kur ir tik labi, tur varēs būt tuvāk savam dievinātajam putinam , nebūs jārunā mūsu "suņu" valodā ,protams, automātiski atņemt šiem Latvijas pilsoņa statusu....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: