Rūpniecisko avāriju riska izvērtējuma komisija nolēmusi, ka ierobežoto finanšu dēļ SIA "Ventamonjaks" Ventspils ostas termināļa teritorija būs jāatbrīvo no sašķidrinātā amonjaka, informē Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Aija Jalinska.

Ņemot vērā, ka karadarbības Ukrainā dēļ Krievijai noteiktas sankcijas, kuru dēļ uzņēmums SIA "Ventamonjaks", kura rezervuāros atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas - šķidrā amonjaka, nevar norēķināties ar uzņēmumu SIA "VK Terminal Services", kas sniedz "Ventamonjakam" dažādus pakalpojumus, tostarp nodrošina amonjaka uzglabāšanu, VVD sasauca Rūpniecisko avāriju riska izvērtējuma komisiju, kurā piedalās avāriju risku uzraudzībā iesaistītās iestādes - Valsts darba inspekcija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, VVD un Ventspils pašvaldība.

Komisija strādāja neklātienē, sniedzot viedokļus par izveidojušos situāciju paaugstināta avāriju riska objektos SIA "Ventamonjaks" un SIA "VK Terminal Services", bet VVD Kurzemes reģionālā vides pārvalde 5. aprīlī veica klātienes pārbaudi SIA "Ventamonjaks" un SIA "VK Terminal Services", lai konstatētu situāciju un potenciālos riskus, kas saistīti ar rūpniecisko avāriju riska objektam SIA "Ventamonjaks" noteiktajām sankcijām, kas var ietekmēt arī SIA "VK Terminal Services" darbību pakalpojumu nodrošināšanā SIA "Ventamonjaks".

Kā norāda Jalinska, VVD konstatēja, ka uz pārbaudes brīdi terminālā tika uzglabātas 39 807 tonnas šķidrā amonjaka, kas ir aptuveni 70% no termināļa kopējās ietilpības. SIA "Ventamonjaks" izsniegta atļauja B kategorijas piesārņojošai darbībai - sašķidrinātā amonjaka pieņemšanai, uzglabāšanai un iekraušanai tankkuģos. Atļauja paredz uzglabāt sašķidrināto amonjaku līdz tā iekraušanai tankkuģos, nodrošinot tā drošu uzglabāšanu -32 grādu temperatūrā. SIA "VK Terminal Services" sniedz pakalpojumus, nodrošinot SIA "Ventamonjaks" drošu darbību.

Amonjaka uzglabāšanas un citu tehnoloģisko procesu rezultātā emitēto gāzu sadedzināšana notiek lāpas iekārtā, kur kā kurināmais tiek izmantota sašķidrinātā naftas gāze (SNG). SNG patēriņš ir aptuveni piecas tonnas nedēļā. Tehnoloģisko procesu sprādziendrošas vides nodrošināšanai tiek lietota inertā gāze - slāpeklis, ko saražo SIA "VK Terminal Services".

Kā skaidro VVD speciālisti, gadījumā, ja netiktu nodrošināti droši amonjaka uzglabāšanas apstākļi, pastāvētu draudi gāzveida amonjaka emisijai nonākt apkārtesošā atmosfērā. Gāzveida amonjaks ir bezkrāsaina gāze ar asu, smacējošu ožamā spirta smaku, vieglāka par gaisu, labi šķīst ūdenī un, saskaroties ar gaisu lielā koncentrācijā, veido ātri gaistošu mākoni, turklāt tas ir ugunsbīstams. Amonjaka ietekme uz cilvēku veselību ir atkarīga no koncentrācijas, taču tā ir toksiska viela un lielās koncentrācijās izraisa elpošanas sistēmas traucējums, kas var izraisīt arī nāvi. Avārija kompleksā un amonjaka noplūde var potenciāli apdraudēt visas Ventspils un, noteiktu apstākļu sakritības gadījumā, arī daļas Ventspils novada iedzīvotāju veselību.

SIA "VK Terminal Services" pārbaudes laikā sniedza informāciju, ka ikdienas uzturēšanas darbi, iekārtu darbības monitorings un uzraudzība pašlaik tiek nodrošināti paredzētajā apjomā, taču ir problēma ar bīstamo iekārtu pārbaudes nodrošināšanu. Vienai SIA "Ventamonjaks" spiedieniekārtai pārbaude bija jāveic līdz šā gada 7. aprīlim, taču līgumpartneris ir atteicies to veikt, jo apzinās, ka par paveikto darbu var nesaņemt apmaksu. Iekārtu neatbilstošs tehniskais stāvoklis var novest pie avārijām, kas var radīt kaitējumu cilvēku veselībai, īpašumam un videi. Ja nav iespējams sankciju dēļ veikt iekārtu pārbaudes, tad iekārtu lietošana būtu jāpārtrauc, tās iztukšojot.

Riska izvērtējuma komisija, izskatot situāciju, lēma, ka, termināļa teritorija pilnā apmērā jāatbrīvo no sašķidrinātā amonjaka. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā uzņēmuma ierobežotos finanšu līdzekļus, ar kuriem nav iespējas pilnībā segt visus izdevumus drošai sašķidrinātā amonjaka uzglabāšanai. Risinājums nodrošinās drošu vidi gan pašā terminālī, gan blakus esošajos termināļos un Ventspils pilsētā, norāda VVD.

Operators sniedza informāciju, ka esošo sašķidrinātā amonjaka daudzumu ir iespējams no termināļa izvest aptuveni nedēļas laikā, uzkraujot divus tankkuģus.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga par komisijas atzinumu ir informējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas amatpersonas, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisiju. VVD sniedza viedokli, ka, lai novērstu ķīmisko vielu noplūdes draudus, SIA "Ventamonjaks" būtu jāatļauj tādu maksājumu veikšana, kas paredzēta samaksai par neatliekamiem pasākumiem sašķidrinātā amonjaka drošai uzglabāšanai, kā arī jārisina jautājums par iespēju atbrīvot Ventspils ostas termināļus no bīstamās kravas.

SIA "Ventamonjaks" ir viens no astoņiem potenciāli bīstamajiem objektiem, kas izvietoti Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā. Tuvākā dzīvojamā apbūve atrodas 700-1000 metru (m) attālumā. Aptuveni 500 m attālumā no termināļa atrodas ostas dzelzceļa mezgli, kuros var atrasties dažādas Ventspils uzņēmumos pārkraujamo bīstamo ķīmisko vielu kravas. Jebkura amonjaka uzglabāšanas tehnoloģijas neievērošana var novest pie neatgriezeniskām sekām un iespējamu apdraudējumu pilsētas iedzīvotāju dzīvībām un veselībai.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Pilsēta 12.04.2022, 10:00:44

    Katram Ventspils iedzīvotājam būs jāpaņem sev kāds spainis ar amonjaku

  • -2
    Staķis 12.04.2022, 13:20:33

    Kas par šo sakāms Meroni līdzgatiniekiem? Landmanis? Kristovskis? Saprotu, ka ne viens ne otrs ikdienā nedzīvo Ventspilī, bet vai tiešām nevar aprunāties ar savu finansētāju par to, lai sakārto situāciju.

  • -1
    Vadims Kevrelis 12.04.2022, 15:28:31

    Maz ticams ka minētie uzņēmumi ir bijuši Meroni un viņa līdzgaitnieku bastioni. Varbūt kļūdos.

  • -3
    Kriska 13.04.2022, 08:34:54

    Mūsu valdības murgs: aizliedza maksājumus par sekām nedomājot.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: