Daļa ventspilnieku satraukušies par sociālās aprūpes nama Selga pakalpojumu sadārdzinājumu. Portālos, tai skaitā ventasbalss.lv aktualizēta tēma par plānoto cenu kāpumu. Aprūpes izmaksas pilsētas pašvaldība nosaka, ņemot vērā faktiskās izmaksas.

Pansionāta pakalpojumu izmaksas tiek pārskatītas katra gada sākumā saskaņā ar pieņemto budžetu, ņemot vērā inflāciju, pakalpojumu, piemēram, elektrības, cenu izmaiņas un citus mainīgos elementus. Šobrīd maksa par pakalpojumiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas aprūpes namā Selga ir 18,10 eiro/diennaktī un pakalpojumu cenu plānots palielināt par 0,33 eiro/diennaktī (+1,8%) jeb par 10 eiro mēnesī, tas ir, 18,43 eiro/diennaktī. Savukārt intensīvās aprūpes nodaļā maksa par pakalpojumiem ir 21,90 eiro/diennaktī un cenu plānots palielināt par 0,97 eiro/diennaktī (+4%) jeb aptuveni par 30 eiro mēnesī, tas ir, 22,87 eiro/diennaktī.

Pakalpojumu grozs, ko saņem aprūpes nama Selga klienti ir: ēdināšana četras reizes dienā, mediķu apmeklējums un medikamenti, pirmās nepieciešamības preces un komunālo pakalpojumu apmaksa, sociālā rehabilitācija, friziera, fizioterapeita un masiera pakalpojumi. Savukārt, lai ikdiena būtu krāšņāka, nodrošinātas iespējas iesaistīties interešu nodarbībās – rokdarbi, zīmēšana, kultūras pasākumu apmeklēšana. Aprūpes namā Selga klientiem ir iespēja dzīvot vienam divvietīgā istabiņā, kuras maksu plānots noteikt 27,73 eiro/diennaktī apmērā.

Apmaksas kārtību par aprūpes namā Selga saņemtajiem pakalpojumiem nosaka normatīvie akti, proti, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums, savukārt apgādnieku (bērnu) maksas kārtību nosaka 31.05.2003. Ministru kabineta noteikumi nr. 275 Sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu samaksas kārtība un kārtība, kādā pakalpojuma izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta.

Svarīgi piebilst, ka pakalpojumu cenu pieaugums neietekmē pansionāta klientus, kuri par pakalpojumu maksā daļēji, tas ir, 85% no savas pensijas, bet 15% paliek klienta rīcībā. Pansionāta pakalpojumu cenu izmaiņas skar tos klientus, kuri 100% apmērā maksā par pakalpojumiem, un/vai klientu apgādniekus, kuri piemaksā par savu tuvinieku uzturēšanu sociālās aprūpes namā. Savukārt, ja klienta pensija nesedz visu pakalpojuma maksu un nav apgādnieki, tad starpību sedz pašvaldība. Piemēram: viena diennakts maksā 18,10 eiro, tas ir 550,54 eiro mēnesī (30 dienas), klienta pensija ir 350 eiro, no kuriem 52,50 eiro paliek klientam, bet par pakalpojumiem maksā 297,50 eiro mēnesī. Pašvaldības maksa vai apgādnieku maksa par pakalpojumu veidojas: 550,54 – 297,50 = 253,04 eiro.

Tāpat kā iepriekš, arī turpmāk tiem ventspilniekiem, kuri paši pilnībā apmaksā pansionāta pakalpojumus vai to dara viņu tuvinieki, pašvaldība piešķir 6% atlaidi, bet intensīvās aprūpes nodaļā – 9%. Ja apgādniekam pasliktinājusies finansiālā situācija, Sociālais dienests izskata to ventspilnieku iesniegumus, kuri maksā par savu tuvinieku dzīvošanu pansionātā, situācijās, kad viņu maksātspēja samazinās.

Jānorāda, ka Ventspils sociālās aprūpes nama Selga pakalpojumi ir vieni no pieejamākajiem Latvijā. Tikai 39% tās klientu pilnībā apmaksā visu dzīvošanu pansionātā paši vai ar savu tuvinieku palīdzību, bet par 61% pansionāta klientu piemaksā pilsētas pašvaldība.

Tagadējais pansionāts atrodas padomju laikā celtā vairāk nekā pusgadsimtu senā ēkā. Tādēļ pašvaldība regulāri investē budžeta līdzekļus infrastruktūras uzlabošanā. Regulāri tiek veikti telpu kosmētiskie remonti, labiekārtota teritorijas apkārtne, veikti energoefektivitātes uzlabošanas darbi. Visās istabās ir nomainītas mēbeles, kā arī nomainīts viens lifts. Diemžēl pansionāta ēkas veco plānojumu izmainīt nav iespējams bez pilnas pārbūves. Pašvaldība strādā pie iespējas realizēt jaunu ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma senioriem izveidi Ventspilī atbilstoši mūsdienu prasībām.

Pansionātā Selga strādā profesionāla komanda, kas nodrošina klientu aprūpi augstā līmenī. Pateicoties tam, pansionāta pakalpojumi ir ļoti pieprasīti. Pansionāts Selga nodrošina ilgstošu un īstermiņa sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju cilvēkiem pensijas vecumā un personām ar invaliditāti, kā arī rūpējas par bērniem bāreņiem un bez vecāku aprūpes paliekušajiem, sniedzot viņiem diennakts aprūpi, dzīvesvietu, audzināšanu, sociālo rehabilitāciju, medicīnas pakalpojumus un psiholoģisko atbalstu.

Patlaban pansionātā Selga dzīvo 137 seniori, no tiem 45 intensīvās aprūpes nodaļā, kā arī 9 bērni un pusaudži.

Pansionāta Selga plānotās pakalpojumu cenas izmaiņas:

*par klientu aprūpi – 18,43 eiro/diennaktī

*par aprūpi intensīvajā nodaļā – 22,87 eiro/diennaktī

*par dzīvošanu atsevišķā istabā – 27,73 eiro/diennaktī

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Kriska 07.04.2022, 11:39:37

    Trīs reizes izlasīju , bet skaidrības nav- kāpēc vieniem ir jāmaksā 100%, citiem 85% un 15% pensijas paliek uz rokām.

  • -2
    Marta P 07.04.2022, 14:25:18

    Jo cilvēkiem pienākas atšķirīgs atbalsts no pašvaldības. Protams, vairāk tiek atbalstīti tie, kam vecumdienās ir grūtāk.

  • 0
    Kriska 07.04.2022, 15:53:33

    Pašvaldībai būtu jāpiemaksā "Selgai" par tiem , kuri nav spējīgi apmaksāt visu summu.

  • -2
    Marta P 08.04.2022, 15:20:56

    Tas tiek darīts, izlasi. Ja mazākas pensijas, tad tiek procentuāli skatīts, lai arī pašam cilvēkam no pensijas sev paliek. Katrs gadījums tiek vērtēts, tā raksta.

  • 0
    .Nahs Nahs 07.04.2022, 17:26:07

    Vai bildē redzama viena no pansionāta klientēm?
    Būs jāiet apciemot,kad beigsies karantīna.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: