Neapskaužamā situācijā bija nokļuvusi kāda sieviete, kurai mūžībā aizgājis tēvs – lai varētu viņu pienācīgi pavadīt uz mūža mājām, bija jāuzliek arests līķim.

Sievietes tēvs spēka gadus pavadījis Kuldīgā, kur rūpējies par savu saimniecību. Spēkiem izsīkstot, ar kādu sievieti noslēdzis līgumu par savu un saimniecības aprūpēšanu. Nepagāja ilgs laiks, kad kungs šo līgumu vēlējies lauzt, jo aprūpe netika nodrošināta. Tiesas ceļā to arī izdevās paveikt, taču tikai no vienas puses, jo aprūpētāja uz tiesas sēdēm dažādu iemeslu dēļ neieradās. Vairāk nekā trīs gadus par kungu rūpējās mazmeita, kurai vecaistēvs mācījis savu arodu – biškopību. Arī pēdējā laikā, kad kungs jau bijis slimnīcā, mazmeita katru otro dienu devusies viņu apciemot. Kā liecina Ventas Balss rīcībā esošā informācija, ar aprūpētāju viņam kontaktu nebija, bet pēdējā vēlēšanās bijusi, lai viņa arī neierodas bērēs.

Visas nebūšanas sākās ar to, ka Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Paliatīvās aprūpes nodaļā izsniedza mirušā dokumentus bijušajai aprūpētājai. Kunga meita nezina, kā viņa ieguvusi informāciju, ka tētis ir miris, jo kontaktos uzrādīti tikai tuvinieki. Lai gan tika piekodināts, ka uz slimnīcu jāpaņem pase, lai varētu izsniegt mirušā slimnīcas dokumentus, nezināmu iemeslu dēļ tie tika izsniegti trešajai personai. Sieviete ar dokumentiem devusies uz Dzimtsarakstu nodaļu, kur ieguvusi miršanas apliecību un pēc tam jau valsts piešķirto pensiju, ko tuviniekiem izmaksā nāves gadījumā. Šajā laikā, kad viss notiek attālināti, tā nav nekāda problēma, saka mirušā kunga meita: «Ja ārsts nebūtu izsniedzis tēva dokumentus viņai, mums šis viss nebūtu jāpārdzīvo. Problēma arī ir tā, ka ārsts nekādā veidā nekontaktējas ar mums. Es nevēlos neko nevienam pārmest vai nosodīt, var gadīties visādi, bet ir jārunā, jāskaidro situācija, nevis jāizvairās. Par aprūpi slimnīcā nevaru teikt nevienu sliktu vārdu, viss bija patiešām labi. Personāls darīja visu iespējamo, lai tētis justos daudzmaz labi un mierīgi, par to varu teikt lielu paldies!»

Lai pēdējā gaitā pavadītu tēvu, sievietei nācās ar Valsts policijas palīdzību uzlikt līķim arestu, jo nebija droša, ka aprūpētāja to nepaņem. «Pirmdienas rītā braucām uz morgu, lai pārliecinātos, ka tēva līķis ir uz vietas, visas brīvdienas pavadījām stresā par to. Visas iestādes, kurās esam vērsušies pēc palīdzības, bijušas ļoti pretimnākošas, palīdzējušas un skaidrojušas, kas jādara, lai varētu tēti apglabāt. Vēl jau viss nav beidzies, jo priekšā ir bēres un nezinām, kā tās aizritēs, bet ceram uz tā cilvēka veselo saprātu. Visu varētu izrunāt un nonākt pie kopsaucēja, bet diemžēl aprūpētāja no tā izvairās,» saka meita.

Aprūpētāja Ventas Balsij noliedza, ka situācija būtu tāda, kādu to raksturo mirušā kunga meita. Uzturlīgums ticis parakstīts, jo vecais vīrs nav varējis sadzīvot ne ar vienu no ģimenes locekļiem, kā arī ar vairākiem iepriekšējiem aprūpētājiem. Viņai kontakts esot bijis labs un viss ticis pildīts, kā līgumā noteikts. Sieviete par kungu rūpējusies un darījusi visu, lai viņš mūža nogalē justos labi. «Līgumā minēts punkts, ka man kungs ir godam jāapglabā, bet tagad no radu puses tiek likti visi šķēršļi, lai to nevarētu izdarīt,» stāsta aprūpētāja. Viņa uzsver, ka uzturlīgumu nevar vienpusīgi lauzt un tas ir spēkā. Sievietei saglabāti foto un videoieraksti, kuri apliecina, ka ar kungu tikusies un par viņu rūpējusies. Ir arī liecinieki tam, kā tas esot viss noticis patiesībā. Jāatzīmē, ka arī mirušā kunga meitai ir liecinieki iespējamai aprūpētājas negodprātīgai rīcībai. Aprūpētāja uzsver, ka, kungam dzīvam esot, neviens no tuviniekiem nav licies par viņu zinis, bet tagad pēkšņi radinieki vienlaicīgi atradušies. Vaicāta par kontaktēšanos ar tuviniekiem, sieviete uzsver, ka viņa mēģinājusi to darīt, bet bez rezultāta.

Valsts policijas pārstāve apliecināja, ka 4. februārī saņemti divi iesniegumi. Vienu no tiem uzrakstījusi mirušā kunga meita, bet otru – aprūpētāja, par to, ka viņai aizliegts pildīt līguma punktu par kunga izvadīšanu uz mūža mājām. Valsts policijas amatpersonai, kura izskata šo lietu, vēl jāiepazīstas ar visiem lietas materiāliem, līdz ar to plašākus komentārus pagaidām nevar sniegt, skaidro policijas pārstāve.

Lasi vēl

Komentāri (14)

  • -3
    Eeeeeeeeee 14.02.2022, 12:44:12

    Latvija...

  • -4
    Kriska 14.02.2022, 13:19:29

    Komēdija, ja nebūtu tik skumji.

  • 0
    krustmateflorence 14.02.2022, 14:46:18

    valstī kurā nenormāli likumi, ne to vien piedzīvosim.

  • -1
    reku 14.02.2022, 15:29:47

    Aprūpētāja-norūpētāja?

  • 0
    žurka 14.02.2022, 16:00:40

    Man ir tikai viens jautājums - kā tas tika pieļauts? Ja zvanīt uz slimnīcu var tikai tas, kas e-veselībā ierakstīts, bet te izdod dokumentus pilnīgi svešam cilvēkam, it sevišķi, ja aprūpes līgums ir tiesas ceļā lauzts?

  • -2
    Kriska 14.02.2022, 17:11:09

    Aprūpes līgums nebija lauzts. Tikai iesniegums tiesā, bet lēmuma nebija.
    Kāpēc vispār vajadzēja aprūpētāja, ja bija radi?

  • 0
    Гроссмейстер 14.02.2022, 17:44:21

    Gan jau aprūpētajai bija pazīstams ārsts, tāpēc iedeva dokumentus, tas nav pieļaujams, ka kaut kādiem svešiem cilvēkiem izdod dokumentus pa labi un kreisi. Šī aprūpētāja cer uz mantojumu, ko varēs atņemt meitai, tāpēc tā trako.

  • 0
    Esmeralda 14.02.2022, 18:12:10

    Kriska ... rakstīts taču, ka : "Nepagāja ilgs laiks, kad kungs šo līgumu vēlējies lauzt, jo aprūpe netika nodrošināta. Tiesas ceļā to arī izdevās paveikt, taču tikai no vienas puses, jo aprūpētāja uz tiesas sēdēm dažādu iemeslu dēļ neieradās. " Kā zināt, ka nebija lēmums ?

  • -2
    sranskis 14.02.2022, 18:22:01

    Pēc būtības jau teksts, ka līgums ir lauzts no vienas puses, ir pašos pamatos nepareizs. Ja bija tiesa, tad līgums ir lauzts neatkarīgi no otras puses un gribas! Kaut kas abu tantu stāstītajā nav gluzi pareizs.

  • 0
    A.n.i.t.a 15.02.2022, 05:36:51

    Ja ir radi un pie tam vēl tuvākie- tad kāpēc aprūpētāja? Ja nevar un negrib aprūpēt savus vecos cilvēkus, tam ir domāti pansionāti, tad tādu notikumu nebūtu.

  • 0
    Cita ventspilniece. 15.02.2022, 09:30:53

    Un pansionāts varbūt izmaksātu lētāk.

  • -2
    Akerdeons 16.02.2022, 15:36:21

    KA TAD TA KA MEITA IAGAD ATCEREJAS TEVU /KAS TAD VINU KOPA JA NE TRESA PERSONA /PEDEJA LAIKA . PAREJA DZIVES LAIKA APRUPETAJA .

  • 0
    Nobody 17.02.2022, 15:51:03

    Mūsu slimnīcā ir/bija slavens ārsts Celms un ,arī personālā, ar īpašu rūpi ne tikai par sasirgušajiem, bet arī par īpašumu un pensiju.
    Visvairāk par pēdējiem diviem.

    Sakritības dēļ aizdomājos, ka ja dzīvotu ilgāk sasirgušais.... tiesas spriedums stātos spēkā un strīda nebūtu.

  • 0
    Nobody 17.02.2022, 15:57:25

    Rīgā ir nams, kurā dzīvoja, sen kā, divas māsas, domājams bez radiem. Māju novēlēja BUB biedrībai, ar noteikumu, ka apglabās godam, ar orķestri. BUB tā arī izdarīja, stalti vīri formās izvadīja. Vēlāk tur pateicīgi dzīvoja ugunsdzēsējs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: