Ventspilī no 1. aprīļa ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi pieaugs par 9,2% līdz 2,01 eiro par kubikmetru, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SPRK apstiprinājusi jaunus SIA "Ūdeka" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus. No 1. aprīļa ūdensapgādes pakalpojumu tarifs Ventspilī būs 0,77 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,24 eiro par kubikmetru, tostarp notekūdeņu attīrīšanas pakalpojumu tarifs - 0,61 eiro par kubikmetru.

Atbilstoši Ventspils pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora lēmumam "Ūdeka" šobrīd piemēro pirms 14 gadiem apstiprinātus tarifus. Salīdzinot ar esošajiem tarifiem, ūdensapgādes pakalpojumu tarifs pieaugs par 0,04 eiro par kubikmetru, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - par 0,13 eiro par kubikmetru.

"Ūdeka" atsevišķi ir apstiprināts arī tarifs par notekūdeņu attīrīšanas pakalpojuma sniegšanu - 0,61 eiro par kubikmetru. Šo tarifu paredzēts piemērot ražošanas uzņēmumiem, kuri izmanto tikai "Ūdeka" sniegtos notekūdeņu attīrīšanas pakalpojumus. Šiem lietotājiem līdz šim tika piemērots tarifs 0,83 eiro par kubikmetru.

Lai arī ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi no 1. aprīļa pieaug, tarifu projekta izvērtēšanas gaitā veikto precizējumu ietekmē tarifi kopumā tika samazināti par 2% jeb 0,04 eiro, salīdzinot ar SPRK izvērtēšanai sākotnēji iesniegto.

Kopš spēkā esošo tarifu apstiprināšanas ir būtiski mainījies normatīvais regulējums un ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus veidojošās izmaksas. Pieaugusi arī minimālā darba alga, elektroenerģijas un siltumenerģijas izmaksas, pamatlīdzekļu uzturēšanas un citas saimnieciskās darbības izmaksas.

Tarifu pieaugumu ietekmējuši arī komersanta veiktie ieguldījumi pamatlīdzekļos. Pateicoties gan komersanta finansējumam, gan Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansējumam, "Ūdeka" ir realizējusi projektu "Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī". Projekta ietvaros, kas tika realizēts sešās kārtās, ir paplašināti un pārbūvēti ūdensapgādes un kanalizācijas inženiertīkli, ierīkotas un pārbūvētas kanalizācijas sūkņu stacijas, uzstādīti ūdens uzskaites mēraparāti, veikta aizbīdņu un hidrantu maiņa un citi darbi, tādējādi uzlabojot pakalpojumu kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem.

"Ūdeka" ūdenssaimniecības tarifu projektu izvērtēšanai iesniedza 2021. gada 8. oktobrī. Priekšlikumi un ieteikumi par iesniegto tarifu projektu ne uzņēmumā, ne SPRK netika saņemti.

SPRK, izvērtējot tarifu projektu un to veidojošo izmaksu pamatojumu, secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu uzņēmuma ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas.

"Ūdeka" reģistrēta 1994. gadā un tās pamatkapitāls ir 8,411 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2020. gadā bija 3,2 miljoni eiro un peļņa - 0,33 miljoni eiro. "Ūdeka" pieder Ventspils pilsētas pašvaldībai.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -2
    reku 09.02.2022, 17:45:02

    Privātmāju iedzīvotājiem vismaz ir alternatīva -ūdens no akas.
    Daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji ir "Ūdekas" ķīlnieki...

  • -10
    Kļumpats 09.02.2022, 18:24:59

    Ķīlnieki? Tas ir pakalpojums, ko kādam ir jāsniedz, ko arī sniedz un par kuru, kā par jebkuru citu, prasa kādu samaksu. Nejūt, ka Ventspilī šajā ziņā būtu baisā plēšana, ka varētu runāt par kaut kādu ķīlnieka statusa. Bet nu varianti ir vienmēr - ej dzīvo mežā pie avota un priecājies par neatkarību un brīvību ;)

  • -3
    Marta P 10.02.2022, 14:24:17

    Nu nelieto to ūdekas ūdeni, pērc pudelēs. Būsi neatkarīgs. Nemazgājies, izmanto, piemēram, mitrās salvetes, sausos šampūnus - alternatīvas ir. Iztiec bez labierīcībām. Ja tie ir nevajadzīgi pakalpojumi, tad jau var iztikt.

  • 0
    Gatis Skorps 10.02.2022, 00:29:21

    Interesantakais ir tas ka alga nav kļuvusi par centu lielāka bet maki paliek jūtami plānāki saprastu ja būtu algas būtu izvēles brīvība īrēt māju un saimniekot vai nomāt pakalpojumu . Bet māju atļauties nevaru un esmu tā teikt valsts ķīlnieks ka viņi grib tā dara , esmu spiests šo visu paciest. Līdz beigu rezultātā kaut ko nespesu samaksāt

  • -3
    Marta P 10.02.2022, 14:29:43

    Nu paga, tarifs nebija mainījies kopš kura gada? Ir cēlusies minimālā alga šo gadu laikā jau n-tās reizes, līdz ar to izmaksas pakalpojumam aug..arī citu resursu cenas krietni aug, tā pati elektrība.. bet tarifa cena tiek mainīta tikai tagad, pie galīgas nepieciešamības, nevis pie katrām izmaiņām.

  • 0
    Pipars 10.02.2022, 07:06:55

    Te vismaz Udek normali pamatojusi tarif pieaugum.
    Paša sakuma Udek teic-tà dargie Ventiņ,ta ka jus tere mazak uden,tad mes tapec pacels cen pakalpojumam!:)))
    .

  • -3
    Marta P 10.02.2022, 14:33:09

    Izlaidi daļu, ka tarifs nav celts ilgus gadus, par spīti tam, ka visu pārējo resursu cenas aug visu laiku. kā to izlaidi? Kāpēc nejautā, kādēļ tarifs netika celts jau agrāk, pie katrām minimālās algas izmaiņām, pie katra citu resursu cenu kāpuma? Jo pamats jau bija, ražošanas izmaksas pieaug, arī produkta izmaksas tad loģiski paaugstināt.

  • 0
    žurka 10.02.2022, 09:04:13

    Nu, te vismaz adekvāti. Tikai žēl, ka gadu no gada paliekot mazākam cilvēku skaitam, krītas arī patēriņi, bet izmaksas jāsedz, tātad segs tie, kas te vēl paliek. Drīz, lai visu šo baru uzturētu, visticamāk tiks celti nodokļi vēl vairāk.

  • 0
    VERONIKA M 17.03.2022, 12:01:04

    Mans jautājums -" Par kādu cenu pirksim to ūdens daudzumu,ko izlietosim laika posmā no 28.marta līdz 31.martam? Tas tā kā vēl būtu pa veco cenu, bet to deklarēt ir aizliegts. Te nu būtu tas gadījums, kad izdarīt vienreiz inventarizāciju, un kā Ūdekai tā ūdens patērētājie noteikt vienādu atskaites periodu !

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 18.03.2022, 17:15:55

    Labdien! Jūsu jautājums ir saņemts un tiks sagatavota atbilde. Lūdzam precizēt arī adresi!

  • 0
    Marta P 21.03.2022, 14:48:53

    Izskatās, ka veronika atbildi negrib, ja reiz adresi neprecizē!
    Bet nu deklarēt jau nevienu ūdens daudzumu nav aizliegts. Vienkārši tas termiņš ir tāds, lai būtu visi mēnesī līdz beigām, atlikušais daudzums iet pie nākamā rēķina, un atkal noteiktā dienā beidzās. Kopējais ūdens patēriņš jau nemainās. Vienīgais brīdis, kur tas ko maina ir šis gadījums reizi desmit (?) gados, ka mainās tarifs, pārējā laikā tiek maksāts par iztērēto noteiktā laika nogrieznī.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: