Ventspils poliklīnikā pieejams plašs rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, tostarp arī ārstnieciskā masāža. Pagājušā gada beigās Ventspils poliklīnikas masieriem pievienojusies Arta Celma, sniedzot ārstniecisko masāžu, kuras pamatā ir klasiskās masāžas metodes.

Pieaugot stresam un paātrinoties dzīves tempam, ir ļoti viegli zaudēt dzīves ritmu un dzīvot nemitīgā spiediena sajūtā gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē. Diemžēl ar laiku stress sāk izraisīt veselības problēmas un mēs sākam meklēt veidus, kā novērst tā radītās sekas mūsu dzīvē. Par laimi, ķermeņa masāža ir lielisks veids, kā atbrīvoties un atjaunināt savu ķermeni, prātu un sajūtas. Profesionāli veikta masāža ir lielisks veids, kā sevi sakārtot un atgūt savu zaudēto enerģiju un spēku. Pagājušā gada izskaņā Ventspils poliklīnikas kolektīvam pievienojusies masiere Arta Celma. «Pirms apguvu masieres profesiju Rīgas Stradiņa universitātes Liepājas filiālē, kādu laiku nostrādāju pilnīgi citā nozarē. Gaidot sava otrā bērniņa piedzimšanu, sapratu, ka vēlos mainīt savu nodarbošanos. Medicīna mani vienmēr ir saistījusi, tādēļ sāku skatīties virzienus, ko es varētu darīt un mana izvēle apstājās pie ārstnieciskās masāžas,» stāsta masiere Celma, vaicāta, kā nonākusi pie šādas profesijas izvēles. Masiere uzsver, ka Ventspils poliklīnikā tiek sniegta ārstnieciskā masāža, kas ir dozēta mehāniska iedarbība uz ķermeni, izmantojot dažādus paņēmienus. Ārstnieciskā masāža ir noderīga daudzu slimību profilaksē un ārstēšanā, tā iedarbojas uz daudzām organisma sistēmām atsevišķi, kā arī uz visu ķermeni kopumā. Masāža tiek veikta gan visam ķermenim, gan atsevišķām zonām (vēders, mugura, kājas, rokas). «Nākot uz masāžu, pirms tam noteikti vajadzētu doties pie ģimenes ārsta, ja nepieciešams arī pie rehabilitologa, lai noskaidrotu, vai nav masāžas kontrindikāciju un ārsts izvērtētu, vai masāža ir droša konkrētajam pacientam,» stāsta Celma. Katram pacientam tiek sastādīts individuāls masāžas kurss, kas vidēji ilgst desmit reizes, ilgums – apmēram 20–30 minūtes, atkarībā no tā, kura zona tiek masēta. Masiere uzsver, ka pieaugušie pacienti pie masiera visbiežāk vēršas tad, kad ir saasinājušās muguras problēmas, ir savilkumi plecu daļā – «tas ir sēdoša darba rezultāts, arī pandēmijas laiks ir darījis savu – daudz strādā no mājām, kur vide, iespējams, nav tik ļoti pielāgota darba apstākļiem». Savukārt, runājot par bērniem, arvien biežāk iznāk saskarties ar stājas problēmām, tādēļ speciāliste aicina vecākus pavērot, kā ikdienā sēž viņu atvases – pie mācību galda, pie ēdamgalda, vai pleci nav pārāk izvirzījušies uz priekšu.

Ārstnieciskās masāžas kursu profilaktiski ieteicams veikt reizi gadā, ja nepieciešams, arī biežāk. «Noteikti iesaku apmeklēt masāžu arī profilaktiskos nolūkos, pat tad, ja šķiet, ka nekas nesāp, nevajag sagaidīt brīdi, kad problēma būs samilzusi. Svarīgi saprast, ka masāža ir ķēdes posms, komandas darbs starp speciālistiem un pacientu pašu, nereti rezultāta sasniegšanai nepieciešams arī fizioterapeita padoms. Nav jau noslēpums, ka pamatu pamatā veselīgam dzīvesveidam un labai pašsajūtai – tā ir kustība,» norāda speciāliste.

Uzsākot masāžas kursu, ir jāapzinās, ka veiktā masāža neiedarbojas tikai uz problēmzonu, bet uz visu organismu kopumā – uzlabojas asinsrite, limfas tece, vielmaiņas procesi, tāpat notiek iedarbība ne tikai uz ādas virsmu, bet arī zemādas audiem, kā arī nervu sistēmu. «Pēc ārstnieciskās masāžas kursa tiek paaugstināts muskuļu tonuss un elastība, uzlabojas vispārējais stāvoklis, pazūd sāpju sindromi. Organisms atgūst enerģiju, uzlabojas garastāvoklis un pašsajūta,» pārliecināta masiere. «Man ļoti patīk tas, ka varu palīdzēt cilvēkiem uzlabot pašsajūtu, tas ir liels gandarījums, ja klienti dodas projām priecīgi,» saka Arta Celma, kura ir dzimusi un uzaugusi Ventspilī, kādu laiku pabijusi prom no mājām un tagad atkal atgriezusies Ventspilī, lai palīdzētu ventspilniekiem sajusties labi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: