Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, Ventspilī vidējā āra gaisa temperatūra janvārī sasniedza plus 1,3 grādus. Savukārt ventspilnieku kopējais patērētais siltumenerģijas apjoms sasniedzis 22 175 MWh, un tas ir par 3,76% mazāk nekā pagājušā gada decembrī, kad vidējā āra gaisa temperatūra bija mīnus 1,5 grādi.

Lai arī uzņēmums Ventspils siltums aprēķiniem piemēro vienādu siltumenerģijas tarifu 54,90 eiro/MWh, tomēr mainīgā daļa, kas ietekmē maksājuma apmēru, ir ēkas siltuma patēriņš.

Cik pašsaprotami ir tas, ka, lejot ūdeni pudelē, kurai ir plaisas, šķidrums iztecēs, ar mājokli un siltumu, lai gan ne tik uzskatāmi, ir līdzīgi. Proti, ja māja nav siltināta, logi un durvis ir sliktā stāvoklī, tad siltums no telpām aizplūdīs un vairāk tās būs jāapsilda, kas tādējādi palielinās arī apkures izmaksas.

Piemēram, ja salīdzina siltumenerģijas patēriņa rādītājus pirms un pēc ēku siltināšanas, atbilstoši vidējai āra gaisa temperatūrai un apkures periodam, tad piecās daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās, kas tika renovētas aizvadītajā gadā, ir vērojamas būtiskas atšķirības.

 

DAUDZDZĪVOKĻU MĀJAS ADRESE

 

PIRMS ĒKAS SILTINĀŠANAS

2020. gada decembris

vidējā āra gaisa temp. +1,5 C0

PĒC ĒKAS

SILTINĀŠANAS

2022. gada janvāris

vidējā āra gaisa temp. +1,3 C0

 

 

 

 

SARKANMUIŽAS DAMBIS 11

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 12,83 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 1,30 eiro + PVN

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 7,82 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 0,79 eiro + PVN

 

  • Siltumenerģijas ekonomija 39,05%

 

 

SARKANMUIŽAS DAMBIS 17

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 14,27 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 1,44 eiro + PVN

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 7,96 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 0,80 eiro + PVN

  • Siltumenerģijas ekonomija 44,22%

 

 

P. STRADIŅA IELA 11

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 41,56 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 1,34 eiro + PVN

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 20,80 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 0,67 eiro + PVN

  • Siltumenerģijas ekonomija 49,95%

 

 

RINDAS IELA 40

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 22,27 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 1,34 eiro + PVN

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 14,59 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 0,88 eiro + PVN

  • Siltumenerģijas ekonomija 34,49%

 

 

TĀRGALES IELA 69

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 23,49 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 1,49 eiro + PVN

 

  • siltumenerģijas patēriņš apkurei 12,31 MWh

  • maksa par 1 m2 apkurināmo platību 0,78 eiro + PVN

  • Siltumenerģijas ekonomija 47,59%

 

Lai samazinātu ēkas siltuma patēriņu, nepieciešams ievērot arī citus nosacījumus, kas uzlabo energoefektivitāti. Ir svarīgi saprast, ka daudzdzīvokļu ēka ir kopīpašums, tāpēc par to jārūpējas visiem mājas iedzīvotājiem, arī par ēkas siltuma patēriņu. Apkures sezonas laikā būtu ieteicams neatstāt ilgstoši atvērtus logus un durvis, kā arī vajadzētu pārliecināties, vai durvis un logi ir cieši noslēgti, un nepieciešamības gadījumā aizblīvēt to spraugas, lai pa tām neaizplūstu siltums. Siltumenerģijas patēriņu būtiski ietekmē arī iedzīvotāju paradumi – cik siltās telpās vēlas uzturēties, cik karstu ūdeni lietot. Piemēram, samazinot apkures temperatūru par vienu grādu, izmaksas samazinās vidēji par 5%. Bez tam, arī ēkas individuālā siltummezgla darbība, tostarp apkures automātikas iestatījumu precizitāte, svarīgāko iekārtu (sūkņi, siltummaiņi, vārsti u.c.) tehniskais stāvoklis, nodrošina ekonomisku ēkas siltumenerģijas patēriņu.

Detalizētu informāciju par katras dzīvojamās ēkas siltumenerģijas patēriņu iespējams aplūkot uzņēmuma «Ventspils siltums» mājaslapā https://ventspilssiltums.lv/lv/e-pakalpojumi/informacija-par-eku-siltuma-paterinu

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -1
    Rasma 18.02.2022, 10:55:16

    Kā lai netur apkures sezonas laikā logus vaļā, ja pie aizvērtiem logiem 24 grādi istabā, gaisa nav, elpa nav. Ir zvanīts, ir būts personīgi pie VNI un teikts lai samazina siltumu, to neņem par pilnu. Visu laiku logi stāv vēdināšanas režīmā un tad 21/22 grādi var izturēt. Saprotams, ka siltinātās mājas nav izdevīgi Ventspils siltuma biznesam. Siltinātā mājā siltumu laiž tik pat cik nesiltinātā. Ir divi dzīvokļi siltināts un nesiltināts, kur to secinu. Neesmu pārbaudījusi ar verificētām iekārtām bet roku pieliekot var just, ka radiatori ir vienādi silti abos gadījumos.

  • -3
    VSiltums 18.02.2022, 11:58:35

    Uzņēmums “Ventspils siltums” atbild par to, lai darbotos katlumājas un būtu nodrošināts kurināmais, lai siltumenerģijas ražošanas process būtu pēc iespējas maksimāli efektīvs un, lai siltuma padeve līdz klientu piederības robežai, tas ir līdz siltumtrases ievadam dzīvojamā ēkā, noritētu stabili un bez pārtraukumiem. Siltumnesēja temperatūra dzīvojamo ēku ievados tiek nodrošināta neatkarīgi no tā vai ēka ir siltināta, vai nē. Savukārt par apkures nodrošināšanu ēkā, tostarp temperatūras ieregulēšanu, atbildīgā puse ir mājas apsaimniekotājs. Līdz ar to situācijās, kad dzīvokļos ir pārāk karsti vai vēsi, iedzīvotājiem par to ir jāziņo ēkas apkures sistēmas apkalpojošam personālam vai arī mājas apsaimniekotājam.

  • -2
    Didzis_P 18.02.2022, 15:41:43

    Nu un kāda jēga no tava komentāra? Parādīt, cik slikts ir mājas apsaimniekotājs, jo tev ir pārāk karsti? Bet, ja būtu par aukstu, atkal būtu slikti.... taču varbūt, ka citos dzīvokļos tā arī ir, tikai par to neesi aizdomājusies. Tāpēc, lai tā nebūtu, ir jāierīko regulējami radiatori, lai, tad, kad ir pārāk karsts, varētu aizgriezt radiatora regulatora ventili ciet. Rasma, izskatās, ka par apkures nodrošināšanu pilsētā tev vispār nav nekāda saprašana, ja jau raksti, ka Ventspils Siltums "kaut kādas sev izdevības dēļ" siltinātā mājā siltumu laiž tik pat cik nesiltinātā. Ak, jē...nu tak pirms kaut ko tādu rakstiet,sāciet vismaz izprast elementāras lietas. Savādāk pēc tava rakstītā var saprast, ka arī saulei nevajadzētu tik spoži spīdēt siltinātās ēkas logos kā nesiltinātā :D

  • 0
    Rasma 18.02.2022, 17:33:37

    Tiem kas nesaprata! Izlasiet vēlreiz! Lai samazinātu ēkas siltuma patēriņu, nepieciešams ievērot arī citus nosacījumus, kas uzlabo energoefektivitāti. Ir svarīgi saprast, ka daudzdzīvokļu ēka ir kopīpašums, tāpēc par to jārūpējas visiem mājas iedzīvotājiem, arī par ēkas siltuma patēriņu. Apkures sezonas laikā būtu ieteicams neatstāt ilgstoši atvērtus logus un durvis, kā arī vajadzētu pārliecināties, vai durvis un logi ir cieši noslēgti, un nepieciešamības gadījumā aizblīvēt to spraugas, lai pa tām neaizplūstu siltums. Siltumenerģijas patēriņu būtiski ietekmē arī iedzīvotāju paradumi – cik siltās telpās vēlas uzturēties, cik karstu ūdeni lietot. Piemēram, samazinot apkures temperatūru par vienu grādu, izmaksas samazinās vidēji par 5%. Bez tam, arī ēkas individuālā siltummezgla darbība, tostarp apkures automātikas iestatījumu precizitāte, svarīgāko iekārtu (sūkņi, siltummaiņi, vārsti u.c.) tehniskais stāvoklis, nodrošina ekonomisku ēkas siltumenerģijas patēriņu.

  • 0
    Heinrich 18.02.2022, 15:13:13

    Tikai pie aprēķinu piemēriem nav norādīts,cik lielas summas un cik gadu garumā maksās attiecīgo māju dzīvokļu īpašnieki,lai dzēstu kredītus par māju renovāciju!!!

  • -2
    Didzis_P 18.02.2022, 15:19:31

    Kā tavuprāt Siltums var zināt, cik lielas summas un cik gadus iedzīvotājiem ir jāmaksā par savu ēku siltināšanu? Nu kaut ko vēl dīvaināku nevarēji pajautāt? Savukārt, ja iedzīvotāji vēlas maksāt par apkuri tik, cik izmaksā ar visiem zudumiem, tad neviens jau nespiež to māju atjaunot. Noteikti, ka maksājums par ēkas siltināšanu nav lielāks par starpību, ko ieekonomē uz apkures rēķina, bet vismaz zini par ko maksā un ieguldījumi atmaksāsies ilgtermiņā.

  • 0
    Kriska 18.02.2022, 15:46:52

    Vai mēs dzīvojam kaut-kur ziemeļos , ka ķieģeļu māju 50 cm biezās sienas ir jāsiltina? Paneļu mājas varētu piekrist, jo caur šuvēm pūš vējš un paneļi arī vietām saplaisājuši.
    Siltuma zudumus var redzēt, mērot istabas temperatūru, bet nekādā gadījumā to nevar aprēķināt Siltums.
    Rasma, vai Jūs dzīvojat paneļu mājā vai ķieģeļu?

  • 0
    Kriska 18.02.2022, 17:40:03

    Rasmai es piekrītu. Vajdzētu vēl siltināt bēniņu grīdu, jo siltais gaiss iet uz augšu.
    Skolas nosiltināja, nomainīja, noblīvēja logus. Tagad nezin , kur ņemt svaigo gaisu. Mocas ar gaisa mērītājiem, it ka no tā radīsies svaigs gaiss

  • 0
    Kriska 18.02.2022, 17:42:03

    Un cieš no tā bērni- covidi, gripi , kas tik nav

  • -1
    Zane Līvmane 18.02.2022, 18:23:29

    Kā tu vari taupīt siltumu… trīslitrenē ielikt vai? Ceru, ka Ventspils vecie ļaudis atcerēsies šo gadījumu, kad atkal būs jāvēl jaunā dome.

  • 0
    Didzis_P 21.02.2022, 17:47:50

    Ja tai pašai trīslitrenei uzliek cieši vāku, tad tās saturs tak nelīst ārā, vai ne? Tāpat arī ar māju, ja to nosiltina, tad siltums neaizplūst prom un māja mazāk patērē enerģiju apsildei. Nesapratu, kāds te sakars būtu ar vēlēšanām vai cilvēku vecumu? Ikviens vēlas būt siltumā un nesalt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: