Apsūdzētais bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") Rīgas apgabaltiesai lūdzis viņam kā drošības līdzekli piemēroto apcietinājumu aizstāt ar mājas arestu vai drošības naudu.

Rīgas apgabaltiesas tiesneses darbnespējas dēļ piektdien, 4. februārī, paredzētā tiesas sēde Aivara Lemberga lietā ir noņemta no izskatīšanas. Ņemot vērā to, ka tiesnesei darbnespēja noteikta līdz 9. februārim, patlaban nav zināms nākamās tiesas sēdes datums, taču saskaņā ar tiesas sēžu grafiku tuvākā iespējamā tiesas sēde paredzēta 11. februārī plkst.9.

Jau pirms apelācijas instances tiesas sēdes bija saņemts politiķa advokāta Māra Gruduļa pieteikums par apcietinājuma aizstāšanu ar mājas arestu. Ja tiesa noteiktu šādu drošības līdzekli, Lembergs mājas arestā atrastos savā privātmājā Puzē. Tāpat atbrīvošanai no apcietinājuma rosināts noteikt drošības naudu.

Lembergs tiesā, uzturot abus lūgumus, argumentēja, ka pirmās instances piespriestais 60 mēnešu cietumsods nav stājies spēkā, un atbilstoši Satversmei viņš vēl skaitās nevainīgs. Ieslodzījumā viņš kopumā jau ir pavadījis 23 mēnešus. Cietumsodā pirmās instances tiesa nolēma ieskaitīt Lemberga atrašanos apcietinājumā un pavadīto laiku mājas arestā 2007. un 2008. gadā.

Ja šāds pirmās instances spriedums jau būtu stājies spēkā, Lembergs tiktu augstākā soda izciešanas pakāpē un atrastos brīvāka režīma cietumā, taču ņemot vērā, ka viņš vēl nav notiesāts un atrodas apcietinājumā, nekādas priekšrocības nevarot iegūt, skaidroja apsūdzētais.

Lembergs tiesai ilgi un plaši skaidroja savu veselības stāvokli un to, kā tas pasliktinājies tieši apcietinājumā, lai gan veselības problēmas viņam bijušas vēl pirms tam. Rīgas Centrālcietumā Ieslodzījuma vietu pārvalde viņam resursu trūkuma dēļ nevarot nodrošināt atbilstošu fizioterapiju smagajai mugurkaula slimībai. Esot apcietinājumā, Lembergs izslimojis arī Covid-19 un kopējais veselības stāvoklis esot slikts. Papildus raizes darot arī bruka, kurai nepieciešama operācija.

Lembergs apgalvoja, ka dzīvojot pastāvīgās sāpēs un ciešanās. "Piemēram, arī šobrīd man sāp galva, tirpst rokas un kājas un tās sāpes praktiski noņemt nevar, jo visu laiku nevar dzīvot uz tabletēm, tad sāp kuņģis," tiešsaistē no Rīgas Centrālcietuma skaidroja Ventspils domes deputāts.

Veselības problēmas 68 gadus vecajam Lembergam vairākus gadus bijušas arī pirms apcietinājuma, taču vismaz tolaik viņam bijusi pieejama atbilstoša veselības aprūpe. Savā dzīvesvietā Lembergam esot pieejams atbilstošs aprīkojums ārstniecības nodrošināšanai un, ja viņš saņem atbilstošu aprūpi, tad esot cerības uz stāvokļa uzlabošanos.

Fizioterapijas neveikšana varot viņu ātri padarīt par pirmās grupas invalīdu, apgalvoja Lembergs un atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem viņam jau bija noteikta invaliditāte, taču viņš vēlāk to nav pagarinājis.

Tiesa interesējās, kāds ir Lemberga materiālais stāvoklis drošības naudas iemaksai. Lembergs atbildēja, ka, ieskaitot pensiju un Ventspils deputāta algu, uz rokas mēnesī saņemot aptuveni 6000 eiro. Tāpat viņam esot par vairākiem tūkstošiem eiro mēnesī izīrējama māja Rīgā.

Tajā pašā laikā Lembergs norādīja, ka, neskatoties arī uz sievas, Ventspils domes deputātes Kristīnes Lembergas ("Latvijai un Ventspilij") ienākumiem, ģimenei ir pietiekami lieli izdevumi par mājas uzturēšanu laikā, kad pieaugušas elektrības cenas. "Knapi savelkam galus kopā, jo situācija ir radikāli mainījusies," piebilda Lembergs.

Ja tiesa izlems par drošības naudu, Lembergs meklēšot kādu, kas naudu samaksātu viņa vietā. LETA pārliecinājās, ka šāda iespēja ir likumīga. Likumā teikts, ka drošības naudu var iemaksāt persona, kurai šis drošības līdzeklis tiek piemērots, kā arī jebkura cita fiziskā vai juridiskā persona. Drošības naudas maksātājam jāiesniedz procesa virzītājam samaksu apliecinošs dokuments, kā arī rakstveida paziņojums par iemaksātās naudas izcelsmi. Šim paziņojumam jāsatur informācija par personām, kuras piešķīrušas līdzekļus drošības naudas iemaksai.

Kritizējot pirmās instances lēmumu, saskaņā ar kuru viņam piemērots apcietinājums, jo pastāv risks sprieduma nepildīšanai, Lembergs norādīja, ka šādi apgalvojumi ir melīgi.

Prokurors Aivis Zalužinskis tiesai pauda viedokli, ka Lemberga lūgumam par drošības līdzekļa maiņu nav pamata un tas noraidāms. Pirmās instances tiesa, piemērojot apcietinājumu, ir minējusi kritērijus šādam drošības līdzeklim, un lietas dalībniekiem tie ir zināmi, norādīja prokurors.

Viņš argumentēja, ka tikai Ieslodzījuma vietu pārvaldes mediķi var sniegt ziņas, kas liecinātu, ka Lemberga turpmākā atrašanās apcietinājumā nav iespējama, pamatojoties uz veselības stāvokli. Prokurors šādus mediķu slēdzienus lietas materiālos neatrodot.

"Saprotu, ka [apsūdzētā] vēlmes ir plašākas, tomēr tiesai ir jāvadās no kompetentām medicīnas personām," uzsvēra prokurors.

Ja tiesa izlems Lembergam piemērot mājas arestu, šī nebūs pirmā reize. 2007. gadā toreizējam Ventspils mēram apgabaltiesa apcietinājumu aizstāja ar mājas arestu, kurā viņš pavadīja vairākus mēnešus.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -17
    Renars Z 03.02.2022, 10:12:26

    Uzēdušies uz vienu Lembergu, bet pārējie noziedznieki brīvi staigā pa Rīgu.

  • -2
    Pilsēta 03.02.2022, 10:30:08

    Kur tad dabūs drošības naudu ja vis ir arestēts?
    Pats teica, ka bērnam nav ko ēst un zāles nopirkt
    Labi, aktīvistes atkal uz puzi savedīs bietes kotletes un zāļu tēju veselībai.
    Bet naudu ...
    Vai arī taisīsim ziedošanas akciju.
    Vai arī varbūt Vitalam kāds radinieks palicis kurš sametīs ...

  • -1
    Reptīlis 03.02.2022, 11:29:12

    Nav īsti skaidrs, kur tad viņš dzīvotu, jo tika ziņots, ka puse Puzes muižas pieder znotam , bet otra puse dēlam.

  • -2
    Cita ventspilniece. 03.02.2022, 13:17:37

    Kā anekdote tas viss.

  • -1
    A.n.i.t.a 03.02.2022, 14:02:58

    Karam savs karmas trauks- kad tas pilns, tad arī atmaksas stunda klāt.Lembergam jau pienākusi tā reize, bet tie citi viņa līdzinieki savu sagaidīs un kaut kas liek domāt ,ka drīz jo drīz.....

  • -1
    .Nahs Nahs 03.02.2022, 16:39:35

    "...pietiekami lieli izdevumi par mājas uzturēšanu..."
    Tātad tiem darbiniekiem,kas ar tās muižas uzturēšanu nodarbojas,ar algu izmaksu arī švakāk?

  • -1
    Ragnar 03.02.2022, 18:36:03

    Atteikt nedrīkst laist ārā. Kur būtu komats jāliek? :)))

  • -1
    Valters 03.02.2022, 20:01:04

    Aiz pirmā vārda.

  • -2
    Barons (Freiherr von ...) 03.02.2022, 20:56:14

    Pakārt nevar apžēlot.Le zinat.Liek tō Kommā,kur katers labak gribet.
    Kur es gribet likt,tō ne būs te rakstit.Cenzōr makten nadzig uz dzēšan.

  • -9
    kalambūrs 04.02.2022, 18:38:26

    ta šodien tik lembs māja vai nē?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: