Baltijā lielākā biodegvielas ražotāja SIA Bio-Venta apgrozījums 2021.gadā pieaudzis par 73%, sasniedzot 180 miljonus eiro, liecina uzņēmuma provizoriskie darbības rezultāti. 2020.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 104,2 miljoni eiro.

«Aizvadīto gadu vērtējam pozitīvi. Kopējais pārdotās biodīzeļdegvielas apjoms ir pieaudzis, sasniedzot ap 107 tūkstošiem tonnu. Tāpat turpinām darbu pie jaunu produktu attīstības, kas palīdzēs virzīties uz klimata neitralitāti un radīt jaunas darbavietas,» saka uzņēmuma valdes loceklis un ražošanas direktors Indulis Stikāns.

Apgrozījuma kāpums pamatā saistīts ar tirdzniecības attīstīšanu, kā arī 2021. gadā vērojamo biodīzeļdegvielas un tās izejvielu cenu pieaugumu. Tāpat uzņēmums veiksmīgi izmantojis savu atrašanās vietu ostā, un, pielietojot pārdomātu loģistikas politiku, sekmīgi konkurējis ar citām Baltijas valstīm biodīzeļdegvielas eksportā.

Iezīmējot šīgada plānus, Stikāns min, ka turpmāk plānots ražot un tirgot rapšu eļļu ne tikai biodegvielu iegūšanai, bet arī dzīvnieku barības ražošanai un tālākai rūpnieciskai pārstrādei. Šogad uzņēmums cer saražot 90 tūkstošus tonnu biodīzeļdegvielas, papildināt rezervuāru parku ar papildu rezervuāriem tirdzniecības paplašināšanas mērķiem.

Vienlaikus uzņēmums pēta, kādas jaunas izejvielas varētu izmantot esošajā tehnoloģijā, lai samazinātu biodegvielas emisijas un nodrošinātu Eiropas zaļā kursa nosacījumus.

«Lai gan pieprasījums pēc pirmās paaudzes biodegvielas joprojām ir stabils, attīstība iespējama tikai ar jaunām izejvielām. Eiropas zaļais kurss ir virzīts uz to, lai globāli samazinātu emisijas un iegūtās izejvielas būtu no atkritumiem vai saules un vēja un enerģijas iegūšana būtu pēc iespējas zaļāka. Paredzams, ka 7% biodegvielas piejaukums būs vēl vairākus gadus, tomēr ilgākā termiņā situācija varētu mainīties. Šobrīd skatāmies, kā varētu pārstrādāt izejvielas, kas ir rūpnieciskie atkritumi un sniedz lielāku emisiju ietaupījumu.»

Tādējādi Bio-Venta turpina pārstrādāt no ēdināšanas uzņēmumiem savāktās izlietotās pārtikas eļļas apjomu (Latvijā gan tas ir visai mazs – līdz 1000 tonnām gadā, lielākā daļa tiek importēta) biodīzeļdegvielas ražošanai, kā arī pēta iespējas iegūt biodīzeļdegvielu no eļļas attīrīšanas atlikumiem un koksnes pārstrādes atlikumiem.

Lielāko daļu – 53% uzņēmumā saražotās produkcijas veido rapša biodīzeļdegviela, 36% - rapša rauši (dzīvnieku barība), bet pavisam nelielu daļu - glicerīns, kālija sulfāts un citi produkti. Savukārt 60% uzņēmuma izmantoto izejvielu pamatā veido no Latvijas audzētājiem iepirktās rapša sēklas, bet 32% - rapšu eļļa no citiem piegādātājiem.

Tā kā rapša biodīzeļdegviela ir pieprasīta klimata apstākļos, kur ir zemāka temperatūra, galvenās biodīzeļdegvielas eksporta valstis ir Zviedrija, Dānija, Norvēģija, Somija, kā arī Rietumeiropas valstis – Beļģija un Nīderlande. Uzņēmumā strādā 67 darbinieki.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    macro-x 30.01.2022, 11:30:19

    Iespaidigs apgrozijums

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: