Rupjas kļūdas pirmās instances tiesas spriedumā, ar pieņēmumiem motivēts arests, liegums saņemt medicīnisko palīdzību – tikai daži no jautājumiem, kas šobrīd ir ilggadējā Ventspils mēra, šobrīd – Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes deputāta, politiķa Aivara Lemberga dienaskārtībā.

Izslimojāt Covid-19. Kā jūtaties?

– Tiešām ne tik sen izslimoju Covid-19. Diemžēl to man apzināti uzdāvināja tieslietu ministram Jānim Bordānam pakļautā Ieslodzījuma vietu pārvalde. Pirmo reizi vakcinējos 2021. gada maijā ar Janssen vakcīnu. Lai arī divus mēnešus – oktobrī un novembrī – vairākkārt rakstiski lūdzu nodrošināt man atkārtotu vakcināciju ar Moderna vakcīnu – kaut par samaksu –, to nesaņēmu. Izslimoju. Bordāna cerība, ka nomiršu, nepiepildījās, bet viena trešdaļa plaušu sabendēta. Prasīšu kompensāciju no valsts par apzināta kaitējuma nodarīšanu. Kustoties jūtu, ka trūkst elpas.

Ko no ārstu ieteiktā esošajos apstākļos varat ievērot, ko nevarat?

– Diagnozes ir vairākas. No ārstu noteiktā ārstēšanās plāna nevaru izpildīt neko! Pilnīgi neko. Nopirkt un saņemt zāles – tā ir nopietna problēma, gaidot paiet mēneši. Mugurkaula ārstēšanas plānu, t.sk. neirologa, fizioterapeita palīdzību, nesaņemu jau 11 mēnešus! Visi mani iesniegumi, lūgumi – bez jebkāda rezultāta. Ir stipras sāpes, bet man saka – no tā nemirst, jāpacieš. Dzīvnieku aizsardzības likums uzliek par pienākumu īpašniekiem nepieļaut sāpes un ciešanas. Vai man kā zīdītāju sugas pārstāvim jālūdz pret mani attiekties atbilstoši šim likumam? Man jau piecus mēnešus ir sāpīga bruka. No tā arī uzreiz nemirstot. Tā kā plaša iekaisuma nav, esot jāpaciešas. Arī citu profilu ārsti, – praktiski nepieejami. Piemēram, vizīti pie urologa lūdzu maijā, bet izmeklējumi un diagnoze nav pabeigti vēl šobrīd – deviņu mēnešu laikā! Tam, ko pēc būtības var paveikt dažu dienu laikā, Latvijas cietumā – gads ir ātri… Jāgaida, kad situācija kļūs ārkārtēja, tad, iespējams, varēšu izsaukt ātro palīdzību. Tāda demokrātija, tāds tiesiskums. Attieksme: nomirsti – pats vainīgs. Šobrīd vēršos pret Tieslietu ministriju Administratīvajā tiesā.

Cik tālu esat jautājumā par datortehnikas lietošanu? Politoloģe Ilga Kreituse vairākkārt norādījusi – ja bija iespēja kandidēt vēlēšanās, ir jābūt iespējai pildīt deputāta pienākumus.

– Satversmes tiesa pieņēma manu sūdzību par Latvijas likuma neatbilstību Satversmei, jo liegts strādāt attālināti, izmantojot tādu ikdienas rīku kā dators un pieslēgumu internetam. Šobrīd Ministru kabinets, Saeima un Tieslietu ministrija ir devuši savu viedokli. No visām šīm institūcijām atbildes ir gatavojuši Jaunās konservatīvās partijas, t.i., bordāniešu, pārstāvji. Viedoklis, protams, galēji negatīvs. Tehniski realizēt esot ļoti dārgi un sarežģīti, es izmantošot politiskiem mērķiem, tikšot apdraudēta kārtība un drošība. Norvēģu masu slepkava, kurš nogalinājis 77 cilvēkus, drīkst. Bet Latvijas padomju cietumā – ļoti dārgi un bīstami. Tuvākajos mēnešos jautājumu vērtēs Satversmes tiesa. Rietumu demokrātijās ieslodzītajiem dators un internets noteiktā kārtībā pieejams jau gadiem.

Kad aizvadītā gada februārī tiesa par drošības līdzekli jums izvēlējās apcietinājumu, teicāt, ka notiekošajam ir zināma loģika no politisko procesu viedokļa. Kā jūs situāciju komentētu šobrīd?

– Kā demokrātiskā valstī vēl var izslēgt politiķi Aivaru Lembergu no aktīvas dalības politiskajā procesā, ja, pat ieslogot viņu visbargākā padomju laika analoga režīma cietumā, Ventspils domes vēlēšanās viņa vadītās partijas saraksta deputātu kandidāti gūst uzvaru, saņemot no vēlētājiem 7 no 13 deputātu vietām, bet cietumnieks kļūst par vēlēšanu absolūto uzvarētāju? Sabiedriskās domas pētīšanas centrs SKDS, veicot Latvijas iedzīvotāju aptauju laikā, kad Lembergu spīdzina cietumā, secina, ka 36 procenti aptaujāto vēlas Lembergu par premjeru! Pat neskatoties uz Krišjāņa Kariņa valdības izlūgtajām sankcijām pret Latvijas patriotu, 1990. gada 4. maija balsotāju par Latvijas neatkarību. Protams, ar Lembergu jāizrēķinās. Tajā skaitā – nesniedzot veselības palīdzību. Spiežot viņu dzīvot pastāvīgās sāpēs un ciešanās. Būs labāk, ja padosies. Ja tas notiktu Krievijā, Baltkrievijā, tagad gan būtu nedemokrātiski, prettiesiski. Bet tauta ir gudra, visu lieliski saprot.

Es nebēgšot, bet izvairīšoties no soda, tāpēc man jāsēž cietumā – tā apgalvoja Bordānam un Jurašam padotā tiesa. Kā vēl var izvairīties no sprieduma izpildes? Iespējams, viņi domāja – nomirstot! Taču nomirt cietumā, nesaņemot medicīnisko palīdzību, var nesalīdzināmi ātrāk! Varbūt Ventas Balss lasītājiem ir idejas, kā vēl es būtu varējis izvairīties no soda? Ko tieši ar saviem apgalvojumiem domāja tiesa? Lūdzu, piedāvājiet variantus! Pēc tam salīdzināsim ar Rīgas apgabaltiesas fufeļiem.

Šķiet, arī pats arvien esat azartiski mīlējis politisko cīņu un uzvaru, kas izpaudusies t.sk. Ventspilij piesaistītas naudas veidā.

– Nav tā, ka man ir patikusi politiskā cīņa un uzvara uzvaras pēc. Es 32 gadus vēlētājiem atbildu par Ventspili, ventiņiem par izaugsmi. Lai to nodrošinātu, process ir jāvada kompleksi un sistēmiski, jāstrādā ar profesionālu komandu, iesaistot ļoti lielu skaitu sadarbības partneru. Tajā skaitā valsts centrālo varu, Eiropas Savienības dažādas struktūras un to aktivitāšu virzienus. Svarīgi, lai tas, kas nepieciešams Ventspils nākotnei, būtu paredzēts Latvijas plānošanas dokumentos, likumos, Ministru kabineta noteikumos u.tml. Tā ir politika, politiskais process. Mums pašiem jāraksta šī ceļa karte vai arī jāpielāgo mūsu vajadzībām. Ja tā ventiņiem nav izdevīga – jātorpedē. Tas un daudz kas cits ir līdera atbildība. Pēc tam – jēdzīgi, tālredzīgi jāiegulda resursi. Jo vairāk svešo, no malas piesaistīto – jo labāk. Dzīve ir pierādījusi – gribi vai negribi, bet, ja vajadzīgs jēdzīgs rezultāts, pašam ir jāiegulda laiks, izdoma, neatlaidība, pacietība, arī nekaunība.

Mani visvairāk sāpina, ka pie varas Latvijā ir, tajā skaitā valsts medijus vada, ārzemju interešu stipendiāti.

Jurists Aivars Borovkovs intervijā Ventas Balsij teica tā: «Latvijas justīcija ir notiesājusi vienu komunistu – Rubiku, vienu reketieri – Haritonovu, vienu negodīgu baņķieri – Laventu, un tagad Lembergs viens pats atbild par deviņdesmito gadu biznesa procesiem. Tā droši vien ir viņa lielākā kļūda, ka viņš – atšķirībā no citiem – nepaņēma to, ko deva 90. gadu iespējas, neuzsita visu gaisā un neaizlaidās.» Vai ar šodienas pieredzi jūs darītu savādāk – laikus pazustu no politiskās skatuves, neizaicinot?

– Latventa Bankā Baltija daudzi zaudēja savu naudu, Rubiks lika uz PSRS ar pārliecību. Es esot 1993.–1995. gadā izspiedis no eksprokurora Valentīna Kokaļa un Ventspils naftas direktora Jāņa Blaževiča SIA Puses daļas, kuras viņiem nepiederēja – no katra pa piecām, 5 latu vērtībā! Ticami? Par to – trīs gadi cietumā!

No sava biznesa partnera Aināra Gulbja, no mums un citiem piederošām kompānijām, no Aleksandra Laventa, no Jūlija Krūmiņa, no Vladimira Krastiņa, no Pieostas rūpnīcas es esot izspiedis akcijas! Tādu kompāniju akcijas, kuras pats izveidoju! Tātad – pirms 26 gadiem es izveidoju kompānijas, kuras man piederēja, un pēc tam no šīm kompānijām izspiedu akcijas!? Ģeniāls idiots tas Lembergs, ne?

Neuzsitu gaisā un neaizbraucu tāpēc, ka manas dzīves aicinājums ir Ventspils un ventiņu rītdiena. Visu var noliegt, apliet ar vircu, bet Ventspils izaugsmi nevar. Tā ir acīmredzama, un tas ir mūsu kopējs veikums, no kura nevajag kautrēties. Kaut gan, kā krieviski saka: ломать не строить.

Pēc Borovkova domām, jūsu lieta reiz nonāks mācību grāmatās un «šis politiski konstruētais process kādreiz beigsies Eiropas tiesā ar negodu Latvijas valstij». Taču šodien, šeit un tagad, tas notiek ar jums. Kādas ir prognozes un situācijas attīstības varianti?

– Spriedums ir nelikumīgs, arī daļā par ieslodzījumu cietumā. Pat tik tālu, ka lieta jāatgriež atpakaļ pirmajā instancē, jo aizskartās mantas īpašnieki nav uzaicināti piedalīties iztiesāšanā – tas jādara obligāti. Citādi būs kā digitālajā lietā, kur Augstākās tiesas senāts šī un citu iemeslu dēļ notiesājošo spriedumu atcēla. Tas padarīs tiesvedību bezgalīgu.

Lai apcietinātu, tiesas spriedumā jāmin nevis, kā manā gadījumā, abstrakti pieņēmumi, bet gan pierādījumi, t.i., ziņas par faktiem. Manā gadījumā nav nevienas. Neviena pierādījuma. Citiem vārdiem – spriedums par apcietināšanu ir nelikumīgs. Prasīšu no valsts atbildību par nodarīto kaitējumu.

Pārdomām: esmu notiesāts par to, ka es 1994. un 1995. gadā izspiedu no man, Aivaram Lembergam, piederošās SWH Riga Zürich AG ārzemju kompānijām Multinord AG un Ventk Company limited akcijas. Tātad Lembergs izspieda Lembergam netieši viņam piederošas akcijas! Lembergs cietis no Lemberga. Stipri loģiski? Tiesa, kopējot apsūdzību, noslīka lietas materiālu apjomā.

Kā jūs komentētu politisko situāciju pasaulē? Krievijas un ASV attiecības? Cik liela, jūsuprāt, ir kara iespējamība, un vai pieļaujat vēstures atkārtošanos tādā ziņā, ka Baltijas valstis tiek atdotas Krievijai?

– Pēdējā lielā kara rezultāti ir pastāvošā realitāte, kurā amerikāņi pļauj ražu tā, kā viņi to saprot. Vēsturiskā pieredze māca, ka lielajiem mazie interesē tikai tik, cik saskan ar viņu interesēm, pirmām kārtām un vienīgi – ar materiālajām. Tramps jau skaidri un skaļi pateica to, ko citi patur pie sevis. Tomēr tādā izpratnē, ka atdot, tādā – nē. Šobrīd ASV nav nekādas vajadzības vienoties ar Krieviju tik ilgi, kamēr nebūs tiešs ASV apdraudējums. Ko šajā jautājumā var Krievija – var prātot, bet tūlīt uzzināsim – ir vai nav. Man liekas, ka īsti nav.

Šajā situācijā svarīgi, lai Latvijā neaizmirst par Latviju.

Jūsu skatījumā – kas ir būtiskākais, kas jāpaveic 2022. gadā pilsētā?

Ventspils nākotne ir modernizācijā. Nepieciešama izsvērta, kompleksa modernizācijas programma, kura pēdējos piecus gadus jau lielā mērā ir uzsākta.

Vissirsnīgākie tencinājumi ventiņiem – un ne tikai – par plašu, iejūtīgu atbalstu. Pat esot cietumā, īpaši stingrā režīmā, – jūtu.

Lasi vēl

Komentāri (24)

  • -5
    Pilsēta 08.02.2022, 10:02:04

    Trakākais ir tas, ka tieši VB visu laiku mēģina uzturēt mītu, ka šo cilvēku visi mīl un tikai par viņu domā un uztraucas un, ka bez viņa vis aizies postā.
    Bet, redz kaut kā bez vadoņa vēl esam dzīvi. Mājas nav sabrukušas, jūrā ūdens nav palicis salds un eiropa tikpat daudz dod naudu.
    Ziniet arī pēc 100 gadiem būs Latvija un Ventspils un tikai vēsturnieki sēdēs un smaidot lasīs par šī laika notikumiem gan vadībā gan sabiedrībā.

  • -23
    Staķis 08.02.2022, 15:30:37

    Interesants apgalvojums. Vai to neapgāž fakts, ka Lembergs ir saņēmis jau kuro termiņu pēc kārtas vēlēšanās stabili vislielāko ventspilnieku atbalstu. Šovasar 2 526 vēlētāji ielikuši plusiņu, bet tie jau drošvien, ka bijuši VB darbinieki... :D

  • -4
    Gunārs Pētersons 08.02.2022, 15:34:01

    Paga paga, Vītol2! Cik Ventspilī kopā nobalsoja? Cik tad šim procentos no kopējā katla aizgāja? Jā, pie tam bija viena vai pat viszemākā aktivitāte, ja nemaldos. Tas neliecina par to, ka sāk jau vemt gribēties no šiem te?

  • -4
    .Nahs Nahs 08.02.2022, 17:03:53

    >>Vītols2
    Vai nevarētu būt tā,ka lemberga vēlēšanas Ventspilī būtu pielīdzināmas lukašenko vēlēšanām Baltrutēnijā?Pēc būtības.

  • -29
    Renars Z 08.02.2022, 10:41:37

    Novēlu izturību Lembergam un drīzu atgriešanos Ventspilī. Ir ļoti daudz sasniegts pa šiem gadiem. Patīk Aivara Lemberga enerģija un degsme par Ventspili.

  • -9
    herberts 09.02.2022, 23:06:53

    Pievienojos. Visu notikušo apsverot nesaprotu vienu- kāpēc "tiesa" nebija inscenēta kā klasiskā "troika", viens pratinātājs, viens tiesnesis, viens ar "naganu", noslēdzošais posms? Tiesas process prasīt prasījās pēc tāda risinājuma. Ar nepacietību gaidu ko teiks ECT. Šis "process" tiešām varētu kļūt par izcilu jurisprudences studiju mācību vielu un nebijis kauna traips LR tiesvedības vēsturē.

  • -7
    Barons (Freiherr von ...) 08.02.2022, 11:24:07

    Es kārtejo reiz būs atturēties no sav Vērtejum.
    Gribet ilgak te dzīvot.Virtuāl slepkavib Cenzōr peprot.

  • -3
    Partijas Biedrs 08.02.2022, 17:36:36

    Protams.Daudzi labprāt izteiktos,kur viņi iztēlē redz minēto personāžu un kādas krāsas īpašos apavos...Bet...

  • -1
    All-cash 08.02.2022, 22:08:05

    Te jau virsraksta i patekt ta vain. Nevaig pret vēj neko darit , itsevišķ čurat, Redz kād bagāt nelaim sanāk. Tur iekš čok ret kurš i vesels un vainigs , to man čoms teic , ar piecit nolauz. Tagad iet un sitas ka jauns. A vēj nav jok.

  • -5
    Antonija 08.02.2022, 12:49:59

    Ak Dieviņ, viņš ir tik ļoti slims,vai tad ir vēl spējīgs tos mīļos ventiņus valdīt.Tad jau jāsaņem tā invalīdu pensija un visi atvieglojumi,lai būtu par ko zāles nopirkt.

  • -3
    Gunārs Pētersons 08.02.2022, 14:16:39

    Nu vienkārši kārtējais WTF. Neimani - nafig šāds raksts? Protams, drīz vēlēšanas. Saprotu. Pietiek jau, ka SKDS zvana un prasa par Ventspils Siltumu un pēc tam pārslēdzas uz jautājumiem par to, vai uzskatu, ka šamajam jāsēd cietumā, ko domā par Vītoliņu utt? Nu vnk WTF?!

  • -15
    domāju 08.02.2022, 17:39:08

    Vai tad Lembergs kandidē Saeimas vēlēšanās? Bet ja sociologiem pasūta pētījumu, tad viņi arī to dara. nav jau spiesta lieta atbildēt.

  • -3
    Gunārs Pētersons 08.02.2022, 18:08:23

    Don't be ridiculous! Kā tad pašvaldība šo aptauju apmaksā? Kādēļ jāslēpjas zem aptaujas par Ventspils Siltumu? Nevajag te attaisnot šos visatļautības paraugus. Iedomājušies nez ko. Var izturēties pret visiem kā grib, priekšnieķeļi.

  • -4
    Nobody 08.02.2022, 14:24:33

    Cietumnieks ar "īpašām vajadzībām".

  • -3
    reku 08.02.2022, 14:43:25

    Pie tam vēlas būt īpašāks par citiem Centrālcietuma iemītniekiem.
    Ar to,ka iemitināts viens pats divvietīgajā kamerā, vēl par maz?

  • -3
    mernigors 08.02.2022, 19:17:51

    Nu neiedziļināšos tajos argumentos. Tas jādara speciālistam. Bet tematiņš par SIA Puses, to īpašniekiem ir ļoti interesants un ja tā turpināsies, tad jau varēs sākt domāt par zaudējumiem, kurus radīja mākslīga zemas akciju cenas uzturēšana un citiem "jaukumiem" prihvatizācijas procesā. SIA pieminētie dalībnieki ir aisberga redzamā daļa....

  • 0
    Nobody 08.02.2022, 22:25:37

    Mernigors. Un paaugstinātām sertifikātu tirgus cenām laikā kad Ventspils beidzot atļāva dzīvokļu privatizācijā iesaistīties iedzīvotājiem.
    Un būvju vērtībai.

  • 0
    Nobody 08.02.2022, 23:13:25

    Mernigors. Precizējot. SIA ieguldījums sastāv no kapitāldaļām, ne akcijām, un sia pamatkapitāls varēja būt niecīgs. tāpēc jau arī mums prihvatizējās, atdalījās un pārveidojās visādas PSIA, SIA . Un kuram tika daļa par 1 latu, tam tika pirmpirkuma tiesības uz pārējo. Der papētīt, ja vēlies, to gadu VB laikrakstus, kur kaut kāda iemesla pēc kaut kāds tur iegādājās vienu daļu it kā. Cilvēkam -parastajam tas nebija saprotams, nebija zināms, un rokas par īsām , lai tiktu pie slēptās domē informācijas, kuru gali vēl joprojām arhīvos un kur tur vēl pazuduši. Bet , netrūks jau arī citu "kompāniju" un AS.

  • -2
    mernigors 09.02.2022, 14:41:09

    SIA Puses - starpnieks Ventspils ostā, šajā rakstā pieminēti pāris SIA īpašnieku(kapitāldaļu turētāji), bet AS Ventspils nafta bija akciju sabiedrība, kuras akcijas valsts piedāvāja izsolē par sertifikātiem. AS akciju cena tika turēta mākslīgi zema, jo krējumu noslauca mums labi zināmie starpnieki( šeit varētu atcerēties Krievijas puses pausto apbrīnu par latvju zēnu alkatību). Drusku augstāka cena tika piesolīta obligātajā atpirkšanas piedāvājumā, bet tie jau bija sīkumi, salīdzinot ar to, kas varēja būt, ja nebūtu šo "veiklo zēnu".....Viņi visas durvis pēc tam atvēra ar kāju un dara to tā vēl šobaltdien...

  • -1
    Nobody 09.02.2022, 04:51:53

    Vēl pēc vienpadsmit gadiem Ventspilsnieki uzzinās, ka privatizētie dzīvokļi vispār nav viņu, un visa osta jau pirms šis lietas norakstīta trastu līgumos citiem, un, apel\ejot ar noilgumu neko nevar? Pat naudas, sertifikātu viltošana un jebkuras izdarības TIEŠĀM AR NOILGUMU NORAKSTĀMAS? Tikai 10 gadi? Atpakaļagaitā? Ko var izdarīties pirms 10 gadiem, jebko nesodīti? Super1

  • 0
    Nobody 09.02.2022, 04:56:24

    Ja jau noziegumoie ir noilgums, tad varbūt Ventspils iedzīvotāji varētu aizmirst, ka šito ķēmu reiz vēlējuši pirms 30 vairāk gadiem iesēdināts tronī, kāds var aimirst savu sievu, ka precējis :)) un ka bērns dzimis?!
    Un šitie Anriji un Līgas, kuri svaida tūkstošus pirkumos, izklaidēs, VUNDERKINDI kaut kādi, legēlie miljonāri????

  • -1
    Zane Līvmane 18.02.2022, 18:25:20

    Atkala Lembis paklāju mugurā uzvilcis!

  • 0
    еs 18.02.2022, 22:14:21

    Interesanti, kurš un kādu apsvērumu vadīts veica šo interviju.
    Kā arī - kurš un kādu apsvērumu vadīts deva uzdevumu veikt interviju.

  • -2
    Marta P 21.02.2022, 17:55:34

    Autors norādīts Ventas balss, tad jau kāds no viņu žurnālistiem.. Līdz šim lasot liekas, ka žurnālistiem ļauts rakstīt arī par sev tuvām tēmām, kas saistītas ar Ventspili, apkārtni. Par to, kas notiek. Tēmām, kas interesē ventspilniekus. Un, lai arī cik skarbi tev, kā Ģirta kvēlam citētājam tas nebūtu, Lembergs ir ventspilnieku cienīts un ļoti daudziem ventspilniekiem interesē par viņu lasīt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: