9. martā, līdz ar Pelnu trešdienu, sākas Lielais Gavēnis.

Lai sagatavotos Lieldienām, Baznīca arī mūsdienu straujajā dzīves ritmā cilvēkus aicina apstāties, veltīt laiku lūgšanām un Svēto Rakstu lasīšanai, atturēties no atsevišķiem ēdieniem vai ieradumiem, kas paverdzina, un darīt labu citiem.

Pelnu trešdienā visās katoļu baznīcās notiek īpaši dievkalpojumi, kuros garīdznieki svētī pelnus un uz ticīgo pierēm ar tiem uzvelk krusta zīmi. Bībelē pelni ir simbols grēku nožēlai un tam, ka cilvēka dzīve uz šīs zemes ir pārejoša. Pelnu zīme apliecina cilvēka apņemšanos nožēlot savus sliktos darbus un atgriezties pie Dieva.

Pāvests Benedikts XVI šī gada Lielajam Gavēnim veltītajā vēstījumā cilvēkus visā pasaulē īpaši aicina uz personisku attiecību veidošanu ar Dievu, kā arī atteikšanos, ziedošanu un lūgšanu.

Pāvests mudina katru dienu atbrīvot savu sirdi no materiālo lietu smaguma, no egoistiskas saiknes ar „zemi”, kas padara nabagākus un liedz būt atvērtiem un pieejamiem Dievam un tuvākajam. „Padarot daudz nabadzīgāku mūsu galdu, mācāmies pārvarēt egoismu, lai dzīvotu dāvanas un mīlestības loģikā,” raksta Benedikts XVI. „Panesot atteikšanos no kaut kā - ne vien no pāri paliekošā - mācāmies novērst skatienu no sava „es", lai atklātu Kādu mums līdzās un atpazītu Dievu mūsu daudzo brāļu sejās.”

Savā vēstījumā Lielajam Gavēnim pāvests uzsver dalīšanas nozīmi: „Ziedošana mums atgādina to, ka Dievs mūsu dzīvē ir pirmajā vietā, un vērš mūsu uzmanību pret citiem, lai varam atklāt, ka mūsu Tēvs ir labs, un saņemt Viņa žēlsirdību.”

Pāvests arī aicina lūgties: „Uzmanīgi klausoties Dievā, kurš turpina runāt uz mūsu sirdi, tiek spēcināts ticības ceļš, ko esam iesākuši Kristības dienā. Lūgšana arīdzan ļauj iegūt jaunu laika izpratni: bez mūžības un pārdabiskā perspektīvas laiks, patiesībā, vienkārši vada mūsu soļus uz apvārsni bez nākotnes. Savukārt lūgšanā atrodam laiku Dievam, lai saprastu, ka „Viņa vārdi nepaiet" (sal. Mk 13,31); lai ienāktu intīmā kopībā ar Viņu, „ko neviens nespēs atņemt" (sal. Jņ 16,22) un kas atver tādai cerībai uz mūžīgo dzīvi, kas nepieviļ.”

Pievienojoties pāvesta vēstījumā ietvertajam pamudinājumam, apvienība „Terra Mariana” un laikraksts „Katoļu Baznīcas Vēstnesis” aicina savus lasītājus Lielajā Gavēnī atsacīties, piemēram, no izklaides pasākumu apmeklēšanas vai kārumu pirkšanas, ietaupīto naudu krājot „Žēlsirdības aploksnē", bet gavēņa noslēgumā to ziedojot labdarības iniciatīvām savās draudzēs.

Lielais Gavēnis simbolizē četrdesmit dienas, ko Kristus pirms savas publiskās darbības pavadīja tuksnesī, saskaroties ar kārdinājumiem, gavējot un lūdzoties. Gavēnis arī mūsdienu cilvēkam palīdz uzvarēt kārdinājumus un garīgi pieaugt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: