Vēl nepilna nedēļa, un kristieši visā pasaulē uzsāks 40 dienu ilgo Lieldienu gavēni. Gavēnis nozīmē sevis attīrīšanu – ne tikai fiziski, bet arī garīgi.

Kristieši gavēšanu uzskata par simbolisku gatavošanos Jēzus augšāmcelšanās svētkiem – Lieldienām –, bet labprātīgi pieņemtos ierobežojumus – par dvēseles un gara audzināšanu. Arī cilvēkiem, kas neapmeklē baznīcu un nav pievērsušies Dievam, ir vērts kaut reizi dzīvē ieturēt gavēni, uzskata mediķi. Šajā laikā nebūt nav jāpārtiek tikai no maizes un ūdens, kā to pieprasa stingrākais gavēnis.

Dažādu konfesiju un reliģiju novirzienos izteiktas dažādas prasības gavēņa laikā, tomēr tām visām ir kaut kas kopīgs – šai laikā cilvēki tiek aicināti ievērot mērenību. Ja kāds tomēr nolēmis badoties, pārtiekot vien no ūdens un tējas, tad noteikti vispirms jāvēršas pie ģimenes ārsta un jānoskaidro, vai veselības stāvoklis to atļauj. Badojoties var saasināties hroniskās kaites un rasties jaunas. Turklāt tik radikālai rīcībai ir jāgatavojas laikus un pakāpeniski. Tomēr cilvēki vislabprātāk ietur daļēju gavēni ar dažādām tā variācijām: pārtiek vienīgi no augu valsts produktiem un medus vai nelieto uzturā gaļu, bet ēd zivis un olas.

Vairāk lasi šodienas laikrakstā "Ventas Balss"!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: