Pirms 90 gadiem Latvijā ar likumu ieviesa civilstāvokļa aktu reģistrāciju laicīgās iestādēs. Pirmie ieraksti Ventspils Dzimtsarakstu nodaļas reģistra grāmatās izdarīti 1921. gada augustā.

Lai gan likumu Par civilstāvokļa aktu reģistrāciju Latvijas Satversmes sapulce pieņēma jau 1921. gada 18. februārī, visā valstī dzimtsarakstu nodaļu izveidošana ilga līdz 1936. gadam un sasniedza 579 (šobrīd – 110). Atbilstoši likumam tām vajadzēja būt katras pilsētas un pagasta pašvaldībā.

Pirms tam visus ierakstus par iedzīvotāju dzimšanu, miršanu un laulībām veica baznīcas un valsts līmenī nebija vienota reģistra, tādēļ nolēma radīt iestādi, kas to veiktu. «Tas bija svarīgi gan iedzīvotāju uzskaitei, gan mantisko lietu kārtošanai,» spriež Ventspils muzeja galvenā krājuma glabātāja Ingrīda Štrumfa. Ventspils Dzimtsarakstu nodaļa saka darbu 1921. gada 1. augustā un tolaik atradās pilsētas valdes telpās, Katrīnas ielā (pašlaik tur atrodas tiesa). Pirmais Dzimtsarakstu nodaļas pārzinis bija R. Sīmanis, bet no 1923. gada ilgu laiku civiltiesiskos aktus reģistrē Krišs Viļumsons.

Vairāk lasi šodienas laikrakstā "Ventas Balss"!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: