Šodien notiks SIA 4 WIND pasūtītā ietekmes uz vidi novērtējuma sabiedriskā apspriešana par vēja elektrostaciju būvniecību Popē. Iedzīvotāji, kuri parakstījušies pret vēja parku būvniecību, dokumentā tiek apsaukāti par amorāliem, savtīgiem un sabiedrību šķeļošiem.

Ietekmes uz vidi novērtējums (IVN) tiek izstrādāts četrām vēja elektrostacijām (VES) ar katras jaudu 5,6 MW Ventspils novada Popes pagasta nekustamajā īpašumā Sārce. Vēja turbīnu maksimālais augstums – 240 m, rotora diametrs – 158 m. Vienas VES aizsargjosla ir 360 m rādiusā jeb 40,7 hektāri. VES tuvumā, 2 km rādiusā atrodas 35 dzīvojamās ēkas/viensētas. Tuvākā viensēta aptuveni 1100 m attālumā, līdz Topciemam un Jaunmuižai ir 1,1 km, līdz Popei – 2 km.

IVN izstrādātāja pēc SIA 4 WIND pasūtījuma ir SIA Enviroprojekts. Ar IVN ziņojumu iedzīvotāji var iepazīties www.enviro.lv sadaļā Aktuālie paziņojumi līdz 8. oktobrim un šajā laikā sūtīt rakstiskus priekšlikumus par paredzēto darbību Vides pārraudzības valsts birojam (Rūpniecības iela 23, Rīga, LV-1045; e-pasts: pasts@vpvb.gov.lv).

IVN sabiedriskā apspriešana notiks šodien plkst. 17–19 tiešsaistes videokonferences režīmā. Pieejas saite un instrukcija tiks publicēta www.enviro.lv sadaļā Aktuālie paziņojumi, pret pieprasījumu e-pastā valdis@felsbergs.lv saiti varēs saņemt arī e-pastā.

IVN ir vērtēta VES radītā trokšņa, vibrācijas un mirgošanas ietekme, ietekme uz dabas teritorijām, dzīvniekiem un putniem, ietekme uz ainavu, kultūrvēsturisko vidi un rekreācijas resursiem.

IVN cita starpā analizēta arī sabiedrības attieksme pret projekta realizāciju. Tiek minēts, ka IVN procedūras sākumā 2019. gadā jūlijā notika sākotnējās sabiedriskās apspriešanas sapulce, kurā piedalījās 65 dalībnieki. Liela daļa sanāksmes dalībnieku pauda neapmierinātību ar plānoto VES būvniecību. Tajā pašā laikā vairāki sapulces dalībnieki pauduši arī atbalstu iecerei vai norādījuši, ka viņu viedoklis būs atkarīgs no IVN rezultātiem. Sākotnējās sabiedriskās apspriešanas laikā saņemtas arī 13 rakstiskas vēstules, kurās lielākoties pausti iebildumi pret paredzēto darbību un satraukums par iespējamajām negatīvajām ietekmēm, klāstīts dokumentā.

Savukārt IVN ziņojuma sabiedriskās apspriešanas laikā šā gada jūlijā saņemts iedzīvotāju iniciatīvas grupas Pret vēja turbīnām Z-Kurzemē iesniegums ar klāt pievienotām veidlapām Sabiedrības iebildumi pret vēja elektrostaciju būvniecību Ventspils novada Popes un Tārgales pagastos, kuras parakstījuši 1338 iedzīvotāji. Savukārt interneta vietnē www.manabalss.lv līdz 2021. gada 11. jūlijam fiksēti 1051 paraksti pret vēja parku būvniecību, tādējādi kopā 2389 iedzīvotāji ir izteikuši savu negatīvo viedokli pret VES parku izbūvi Popes un Tārgales pagastos.

IVN izstrādātājs dokumentā norāda, ka, ņemot vērā Popes un Tārgales pagasta kopējo iedzīvotāju skaitu, ir secināms, ka apmēram piektā daļa parakstījušos šajos pagastos nedzīvo. Tātad piektā daļa kādu iemeslu dēļ nevēlas, ka VES būvē teritorijās, kurās viņi nedzīvo. «Viens no šiem iemesliem varētu būt tas, ka viņi vēlas, lai VES būvē teritorijās, kurās viņi dzīvo, un VES būvēšanas aizliegums Popes un Tārgales pagastā varētu palielināt varbūtību, ka nāksies atrast VES citu vietu – tur, kur viņi dzīvo,» savdabīgs prātojums ierakstīts IVN. Tomēr, visticamāk, šie cilvēki VES nevēlas redzēt vispār nekur, tādēļ varot secināt, ka šie 2389 iedzīvotāji ir izteikuši noraidījumu Latvijas nacionālajā enerģētikas un klimata plānā 2021.–2030. gadam noteiktajai Latvijas valsts politikai – vēja enerģētikas attīstībai. IVN tiek izteikts vēl viens pieņēmumus. «Šie 2389 parakstītāji tomēr ir vai nu Popes un Tārgales pagastu iedzīvotāji, vai citādi saistīti ar šiem pagastiem, un patiešām nevēlas redzēt sev subjektīvi netīkamās VES tieši un tikai šajos pagastos, toties nav pret vēja enerģētikas attīstību citur Latvijā: lai tikai VES nav jāredz viņiem pašiem, tikai citiem. Tādā gadījumā šī attieksme ir vienkārši amorāla: savtīga un sabiedrību šķeļoša,» visai ciniski par iedzīvotāju viedokli tiek rakstīts novērtējumā.

Iedzīvotāju iniciatīvas grupa Pret vēja turbīnām Z-Kurzemē par šādiem secinājumiem pauž sašutumu, uzskatot, ka tā ir klaja ņirgāšanās par vietējo iedzīvotāju viedokli. IVN pēc definīcijas ir jāvērtē vēja turbīnu ietekme uz vidi, tai skaitā uz iedzīvotāju dzīves kvalitāti, nevis jāmoralizē, jānosoda un par savtīgiem jāapsaukā iedzīvotāji tikai tāpēc, ka viņi savu dzīvesvietu tuvumā nevēlas milzīgus industriālos objektus.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • 0
    Pilsēta 22.09.2021, 12:51:02

    Spļaudīties kovid laikā nav prāta darbs

  • -1
    kurmis 22.09.2021, 13:02:49

    Lai liek savs propellers Rīgā pie saimnam! No turiens nāk spiediens un diršan pret taut. Ja dirš tad jau kkāds spiediens i un propeller griezsas.

  • -1
    Lolibu 22.09.2021, 13:03:22

    Tik nicinoša attieksme pret iedzīvotāju viedokli. Šie ies kaut pāri līķiem, nerēķinoties ne ar ko. Un ko darīs novada domes deputāti? Viņi arī neaizstāvēs savus iedzīvotājus un piekritīs vēja biznesmeņu un viņu uzpirktajiem IVN ekspertiem, ka iedzīvotāji ir amorāli un savtīgi? Cerams, ka tā nebūs un dome neļaus šiem plēsoņām saplosīt mūsu novadu!

  • -6
    Guantanamo 22.09.2021, 13:12:41

    Iedzivotaju viedoklis?

    Bija veleshanas kura veja pretinieki tika atstati tala opozicija. Tas ari ir sabiedribas viedoklis

  • 0
    Cits Berzins 22.09.2021, 14:02:19

    Daudzi novadā nobalsoja par Mucenieku&Co, jo pirmsvēlēšanu laikā solīja ieklausīties iedzīvotāju viedoklī. Tas bija tikai lēts triks.

  • -1
    Guantanamo 22.09.2021, 14:09:28

    Nu vinjs jau ieklausas, jo veja parkus atbalsta vairakums jo lieliski saprot ka no ta ir vismaz labums neka no aizaugushas pljavas. Un Pope var vainot vienigi Libkovski un Jaunopi, kuri iztirgoja un iznomaja zemes veja attistitajiem.

  • -4
    specialists 22.09.2021, 13:35:42

    Principā ticu un piekrītu, ka labai daļai no parakstītājiem nav nekāda sakara ar šiem pagastiem. Vnk konservatīva bļaušana un skaudība pret tiem, kas ar to nopelnīs.

  • -1
    Cits Berzins 22.09.2021, 14:11:35

    Labi, ka vēl kādiem Latvijas iedzīvotājiem rūp vide un sava valsts. Vēja biznesmeņi nopelnīs labi uz vietējo iedzīvotāju rēķina, sagandējot tiem vidi un gadu desmitiem. L.Indriksone vēl nenojauš, ka tiks ātri izmesta no biznesa - tāda ir Stepanova mafijas daba. Pat no vēja asociācijas izlidoja ar skandālu. Tikpat skumji gadījumi ir abi zemnieki - Akums un Gūtmanis.

  • -2
    Guantanamo 22.09.2021, 14:16:33

    Indriksoni nevar izmest jo vinjai zemes pieder un sanjem nomas ienjemumus tur lidz pat 2040.gadiem. Stepanovs nekur nav dzirdets ka butu kadu uzmetis. Pelna uz savu zinashanu rekina.

  • -1
    aireetaajsainaars 22.09.2021, 14:39:16

    @cits Berzins:
    Gribētu dzirdēt Jūsu argumentētu viedokli kā tieši vide tiks sagandēta? Kā izpaudīsies šī te vides degradēšana? Radās sajūta, ka lieliski protat bļaut tikai bļaušanas dēļ, bez faktiem un seguma.
    Lūk, pirms 55 gadiem, bija vides sagandēšana un nevis tikai uz gadu desmitiem, bet uz visiem laikiem. Progresa un industriālās attīstības vārdā. Sāpīgs, bet nepieciešams solis. Droši vien nojaušat par ko es šeit runāju, bet, ja nē - tas tikai pierāda Jūsu kompetenci vides jautājumos.

  • 0
    Cits Berzins 23.09.2021, 17:43:50

    Varbūt paši varat nosaukt kaut trīs lietas kādu labumu esošie vēja parki ap Ventspili ir novadam un tā iedzīvotājiem devuši? Un kādu labumu jaunie vēja parki sniegs Latvijai?

  • -5
    Renars Z 22.09.2021, 14:02:27

    Būs jau labi, būvē augšā.

  • -1
    kurmis 22.09.2021, 14:28:08

    Indriksonei pieder tikai tas,kas viņai starp kājām. Zeme pieder "Jaunpopes"paju turētājiem. Tiesa,viņa ne ar vienu nerēķinās,izlemj mājās gultā.

  • -3
    Gunitina 22.09.2021, 15:37:01

    Ļoti ciniski izteikumi par cilvēkiem, kuri saprotamu iemeslu dēļ nevēlas šos milzeņus savu māju tuvumā. Esmu Dānijā dzīvojusi pie tādiem. Tas ir briesmīgi, tā mūžīgā midžināšanās un svilpojošās skaņas. Ātri vien sāk krist uz nerviem, paliec trauksmains un stresains. Īpaši briesmīgi tas ir laukos, kur cilvēki mājās nesēž, bet praktiski visu dienu rosās pa pagalmu. Tātad viņi nebūs no tā visa pasargāti. Man ļoti žēl visus tos cilvēkus, kuri tos negatīvos aspektus šobrīd neapzinās un pieļauj ko tādu būvēt Latvijā. Lai būvē jūrā, tālu no cilvēku dzīvesvietām.

  • -1
    Guantanamo 22.09.2021, 15:46:08

    Ko nerekinas? Kas tad vinju ievel? Paju sabiedribas dalibnieki, kopskaita 160, no kuriem vismaz 40 sen jau cita saule.

  • 0
    Ina Fominova 22.09.2021, 20:52:57

    Targales pagasta ir tik daudz neapdzivotu platibu bijusaja aizliegtaja zona, ka jabribas, kapec veja parku attistitaji vienmer mekle iespeju tracinat iedzivotajus, jo visnotal vajadzigos energijas generatorus tacu var izvietot Mikeltorna - Irbenes - Ovisu , utt. mezos, ta nevienu netraucejot.
    Nemot vera gazes cenu kapumu, klimata izmainas - sadi parki ir vajadzigi, tikai tos nevajag celt apdzivotas vietas.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 22.09.2021, 22:40:05

    Apdzīvoti, smejies vai kā.
    Enerģētika ir neatkarība - no ES, Krievijas - variet izlemt paši. Vovans jau nu zinās kā padirsināt ar gāzes cenām banāniju. Būs jautri.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: