Ventas Balss sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu, Mediju atbalsta fondu un Kurzemes televīziju uzsāk publikāciju un sižetu sēriju: Jaunieši reģionā: studijas un inovācijas Ventspilī.

Turpmāko sešu nedēļu garumā laikrakstā un ziņu portālā ik piektdienu vēstīsim par uzņēmīgajiem Ventspils Augstskolas studentiem, kuri programmas Kurzemes Inovāciju granti studentiem (KInGS) ietvaros jau studiju laikā gūst praktisko pieredzi uzņēmējdarbībā. Šoreiz savā pieredzē dalās studenti, kuriem dzima ideja par sublimētu augļu uzkodu ražošanu Ventspilī. Projektā Nud darbojas divi jaunieši Monta Krilova un Mārtiņš Ermanis, taču intervijā piedalījās tikai Monta, jo Mārtiņš sarunas brīdī diemžēl bija apslimis.

Pastāsti, lūdzu, par savu komandu.

– Sublimēto augļu uzkodu ražošanas komandā darbojamies divi – Mārtiņš un es. Mēs abi studējam Ventspils Augstskolā, esam kursabiedri, tagad jau esam Uzņēmējdarbības vadības fakultātes 3. kursa studenti. Kad iesaistījos KInGS projektā, piedāvāju saviem kursabiedriem startēt tajā kopā, un Mārtiņš bija tas, kurš teica, ka varētu pamēģināt, jo viņam šī ideja šķiet saistoša.

Kāpēc nolēmāt piedalīties projektā?

– Kad studēju augstskolas 1. kursā, jau toreiz iesaistījos KInGS projekta pirmajā ciklā. Esmu tāds cilvēks, kam visu laiku gribas pamēģināt kaut ko jaunu, tādēļ dalība projektā bija diezgan pašsaprotama – vienmēr esmu gatava jauniem izaicinājumiem.

Kā radās ideja par sublimētajām augļu uzkodām?

– Ideja dzima ļoti spontāni. Reiz sarunā ar draudzeni bija izskanējis, ka viņa gribētu sublimēt sēnes savām vajadzībām. Un, kad radās iespēja pieteikties Biznesa inkubatora rīkotajā konkursā Ideju kauss ar savu biznesa ideju, doma par sublimētajām augļu uzkodām atnāca ļoti ātri, burtiski desmit minūšu laikā. Kad tika saņemts idejas apstiprinājums, sapratu, ka esam uz pareizā ceļa un tad jau pieteicāmies KInGĀ.

Kāpēc tāds nosaukums Nud?

– Uz šo nosaukumu varam paskatīties divējādi: kā uz saīsinājumu, proti, nutritious, unsweeten, delicious (tulkojumā no angļu valodas: barojošs, nesaldināts, garšīgs – red. piez.) un kā uz angļu valodas vārdu nude, kas tulkojumā nozīmē kails, jo šiem augļiem nekas nav pievienots un tie ir pilnīgi dabīgi, tīri, burtiski kaili.

Vai vari vienkāršiem vārdiem izskaidrot, kas ir sublimācija?

– Sublimācija ir process, kura laikā auglis maina savu agregātstāvokli ļoti zemās temperatūrās, izmantojot speciālas iekārtas. Vai vēl vienkāršāk – saldējot žāvēts produkts, no produkta tiek izsūkts viss šķidrums, vienlaikus saglabājoties visām labajām uzturvielām un vitamīniem.

Ar ko sublimēts auglis ir labāks par citiem?

– Sublimētā augļa priekšrocība ir tā, ka sublimēšanas procesā tas nezaudē savas uzturvērtības, tas kļūst daudz vieglāks, jo samazinās svars, un, glabājot pareizā iepakojumā, palielinās tā derīguma termiņš.

Kāpēc tieši augļu sublimācija: tā ir tāda modīga aizraušanās vai tomēr ceļš uz veselīgiem našķiem?

– Es tomēr gribētu domāt, ka tas ir veselīgs dzīvesveids. Minēšu vienu piemēru. Kad dodamies garākā izbraucienā, parasti pa ceļam mēdzam apstāties arī degvielas uzpildes stacijās. Pērkot kafiju vai tēju, nereti gribas arī kādu našķi. Ja vien ir iespēja, neko neveselīgu negribas pirkt, bet veselīgu kārumu uzpildes stacijās nav tik viegli atrast. Jā, var nopirkt kādu svaigu augli, bet braucot vienmēr pastāv risks, ka var nosmērēties, vajag ūdeni, lai nomazgātu augli vai rokas. Un tā nu radās doma, kāpēc gan šis veselīgais našķis nevarētu būt sublimēts auglis. Uztvēru to kā tādu alternatīvu: atver iepakojumu un ēd.

Kur notiek augļu sublimācija?

– Ventspilī darbojas pētniecības un ražošanas uzņēmums Cryogenic and vacuum systems, kas ražo sublimācijas iekārtas. Pateicoties uzņēmuma atsaucībai, tikām pie iespējas sublimēt augļus. Apzinoties iekārtu izmaksas, sapratām, ka paši nespēsim tās iegādāties. Un, otrkārt, mums vajadzēja saprast, vai mūsu ideja strādās. KInGS projektā iestājāmies jau ar sadarbības partneri, par ko esam ļoti pateicīgi šim uzņēmumam. Ražošanas process sākas ar augļu iepirkšanu, tālāk izejviela tiek nogādāta sadarbības partnerim, kam pieder sublimācijas iekārtas, sagatavojam augļus, veicam sublimācijas procesu, pēc tam arī uz vietas iepakojam un produkts ir gatavs klientu patēriņam.

Kādus augļus sublimējat?

– Pirms ķērāmies pie sublimēšanas veicām izpēti, lai saprastu, kas ir mūsu mērķa klients un ko viņš vēlas. Sākotnēji sublimējām deviņus dažādus augļus: divas dažādas ābolu šķirnes – skābāku un saldāku, banānus, kivi, mango, bumbierus, upenes, mellenes un zemenes. Neilgi pēc mūsu darbības uzsākšanas arī Siguldas pusē tika atvērts uzņēmums, kas piedāvāja sublimētus augļus. Līdz ar to bija lieliska iespēja nogaršot jau gatavu galaproduktu. Beigās palikām pie sešu veidu augļu uzkodām. Atteicāmies no upenēm un mellenēm, jo tās nemaz neiekaroja cilvēku sirdis. Toties savienojām abas ābolu šķirnes – gan skābo, gan saldo, un vēl palika bumbieri, zemenes, mango, kivi un banāns. Ja viss izdosies, tad nākotnē labprāt sadarbosimies ar kādu vietējo augļu un ogu audzētāju, lai tiktu pie labas un kvalitatīvas produkcijas.

Tu minēji, ka, pirms uzsākāt savu darbību, izpētījāt sava produkta iespējamo mērķauditoriju. Un pie kāda secinājuma nonācāt?

–Jāatzīst, ka mūsu mērķauditorija ir sievietes vecumā no 25 līdz 45 gadiem, kurām ir svarīgs veselīgs uzturs un dzīvesveids. Un, ņemot vērā to, ka šī vecuma grupas sievietes rūpējas ne tikai par savu labsajūtu, bet arī par bērnu, savas otrās pusītes veselību, tad varam domāt, ka mūsu produkta patērētāju loks ir diezgan liels. Turklāt šo produktu var lietot ļoti plaši – ne tikai kā našķi uzturā, to var pievienot arī smūtijiem, biezputrām, brokastu pārslām. Viss atkarīgs no katra paša fantāzijas. Uzskatu, ka ar šo produktu mūsu sabiedrība vēl ir jāiepazīstina, jo dažreiz pirmā reakcija, nogaršojot kaut ko sublimētu, ir diezgan noraidoša, bet, kad iegaršojas, tad jau tā lieta aiziet.

Kāda ir NUD attīstības vīzija?

– Lai arī produktu diemžēl šajā brīdī nevar iegādāties, mums ir nākotnes plāni veidot internetveikalu un vēl tālākā nākotnē arī sadarboties ar mazajiem veikaliņiem, lielajām veikalu ķēdēm un degvielas uzpildes stacijām. Taču šajā brīdī esam nelielā pauzītē. Tas ir saistīts ar finansējumu, jo sublimēto augļu izgatavošana nav lēts prieks. Domāsim par investoru meklēšanu. Gribas šo ideju attīstīt tālāk, jo esam ieguldījuši apjomīgu darbu jau paveiktajā – gan pašā idejā, gan zīmola izveidē, gan iepakojuma radīšanā. Vēl neesam gatavi likt punktu, negribam padoties.

Vai tev pašai arī svarīgi tas, ko tu ēd ikdienā?

– Jā, man tas ir svarīgi. Cenšos domāt par veselīgu uzturu, bet dažreiz steigā iznāk arī piemirst par to un apēst kaut ko neveselīgu. Dažreiz pat gribas mazliet norauties no ķēdes (smejas).

Kurš sublimētais auglis tev pašai šķiet visgardākais?

– Man ļoti garšo banāni, jo tie ļoti atšķiras no žāvētajiem, un tad vēl arī kivi, kas savukārt sublimētā formā kļūst ļoti aktīvi – burtiski kā vitamīnu bumba. Un, protams, zemenes.

Vai sadarbojoties ar Mārtiņu, nav gadījušies kaut kādi mazie kašķīši, domu nesakritība?

– Tādu nopietnu strīdu mums nav bijis, drīzāk brīžiem varbūt ir pietrūkusi kaut kāda komunikācija par kaut kaut kādām lietām, bet beigās jau visu esam izrunājuši un viss ir kārtībā.

Vai esat izmantojuši kādas atbalsta programmas?

– Pirms kāda laika iestājāmies divās jauno uzņēmēju atbalsta programmās, viena no tām bija Kurzemes Inovāciju granti un pirmsinkubācijā Ventspils Biznesa inkubatorā. Pirmsinkubācija vairāk palīdzēja nostiprināt mūsu teorētiskās zināšanas, bet Kurzemes Inovāciju grantos mēs saņēmām mentoringu, kā arī finansiālo atbalstu, kas mums palīdzēja izveidot pirmos prototipus mūsu produktam, kā arī izveidot mūsu zīmolu un tad arī nokļūt līdz pašam galaproduktam.

Ko paņemsiet līdzi no KInGS projekta?

– Šī bija unikāla iespēja topošajiem uzņēmējiem izbaudīt to, kā norit process: sākotnēji no idejas un tad līdz galaproduktam. Tāpat izveidot kontaktus un jaunus sadarbības partnerus. Noteikti varu ieteikt visiem studentiem, kuriem ir idejas un kuri vēlas kļūt par uzņēmējiem, pieteikties KInGS projektā, jo tādējādi var gūt unikālu un noderīgu pieredzi. Tas ir ļoti interesants process, kam ir iespēja iziet cauri. Šī projekta lielais pluss ir tas, ka tev, uzsākot savu biznesu, ir ļauts kļūdīties, izmēģināt, saprast idejas lietderīgumu, ja kas nesanāk, var mest mieru. Reālajā dzīvē valda citi noteikumi – pirms ieguldīt kaut kur savu naudu, noteikti apdomāsi vismaz divas reizes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: