25. septembrī plkst. 19 koncertzālē Latvija viesosies viens no neparastākajiem Skandināvijas perkusiju virtuoziem un skaņu māksliniekiem Tatu Renke, bet koncerta ieskaņā kā īpašais viesis uz skatuves kāps Semjons Haņins, piedāvājot ieklausīties hafona skaņās.

Pasākuma īpašais viesis – Rīgas dzejnieks Semjons Haņins – publicē dzeju latviešu un krievu presē kopš 90. gadu nogales, un no 1999. gada darbojas krievu dzejnieku tekstgrupā Orbīta. Haņins savai jaunajai performancei ir izveidojis instrumentu, kas nosaukts par hafonu (khaphone). Šī ierīce radīta kā ķermeņa turpinājums ar perkusijām, kas skan teksta lasīšanas ritmā. «Ideja par instrumentu radās vairāk nekā pirms desmit gadiem, domājot par dzejas vijīgo dabu. Vēlējos parādīt, kā izteikto dzejas vārdu ritmā kustība ietekmē uz ķermeņa uzstādītās perkusijas. Pagājušajā – tukšajā – gadā beidzot bija laiks uzsākt instrumenta izveidi. Instrumentā ir 10 kanāli – 9 perkusijas un mikrofons. Lasot dzeju, ķermenis kustas zināmā ritmā un šī kustība sniedz impulsu instrumentam. Jāpiezīmē, ka instrumenta konstruēšana bija ļoti laikietilpīgs darbs, radošajā procesā man palīdzēja mūziķis Aleksandrs Aleksandrovs («Nikto»), scenogrāfs Rūdolfs Bekičs un dizaineris Rolands Pēterkops («MAREUNROL'S»).

Sestdienas koncerta ievadā izskanēs dzeja līgana skanējuma pavadījumā, pateicoties mūzikas instrumentam – hafonam. Šī instrumenta skanējums ir pietiekami ambients, lai skatītājs ļautos mierīgam un nomierinošam domu plūdumam. Man ikreiz ir ārkārtīgi svarīgi satikt klausītāju un sajust mijiedarbību ar viņu,» pastāstīja dzejnieks Haņins, aicinot uz tikšanos koncertzālē Latvija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: