Pirmdien, 12. jūlijā Aizsardzības ministrija un Ventspils Augstskola (VeA) parakstīja sadarbības līgumu, apliecinot finansiālu atbalstu Ventspils Starptautiskajam radioastronomijas centram (VSRC). Līgums paredz Aizsardzības ministrijai daļēji segt VSRC uzturēšanas izmaksas nākamos trīs gadus.

Saskaņā ar līgumu Aizsardzības ministrija no 2021. līdz 2023. gadam atvēlēs ne vairāk kā 1 050 000 eiro jeb 350 000 eiro ik gadu VSRC uzturēšanas izmaksu daļējai segšanai.

''Mēs labprāt veiktu pētījumus, kas būtu domāti aizsardzības nozarei. Mūsu rīcībā nav tikai mantotie radioteleskopi, bet arī LOFAR stacija, ko var izmantot mērķiem, kas būtu nepieciešami aizsardzībai, piemēram, nosakot, kad būs vētras vai citas kataklizmas u.t.t. Šis sadarbības līgums paver ceļu arī savstarpējās apmācībās Zemes satelītu un kosmosa tehnoloģiju jomā, ko mēs caur studiju programmām varētu dot Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem vai Nacionālajai aizsardzības akadēmijai,'' pēc līguma parakstīšanas sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

VeA rektors profesors Kārlis Krēsliņš uzsvēra, ka šis finansējums ļaus VSRC attīstīt satelītkomunikāciju un spert praktiskus soļus šajā virzienā. ''Mēs apzināmies šī mantojuma vērtību. Šādi Aizsardzības nozare ir iesaistījusies Latvijas industrijas un zinātnes attīstībā. Militārā nozare allaž bijusi saistīta ar informācijas un tehnoloģiju attīstību. Mēs vēlamies, lai gan mūsu valsts būtu moderna, gan mūsu bruņotie spēki būtu moderni. Ja citi līdzekļu ieguldīšanai neredz perspektīvu, mēs to redzam. Ja citi šajā jautājumā neiedziļinās, tad mēs šai pētniecībai atvēlam līdzekļus,'' uzsvēra VeA rektors.

Līguma parakstīšanā piedalījās arī VSRC direktors Aleksejs Klokovs, piebilstot, ka VSRC zinātnieki ir gatavi strādāt, lai īstenotu gan fundamentālās zinātnes pētījumus, gan satelīttehnoloģiju projektus. Aizsardzības ministrijas finansējums sniegs pārliecību, ka iesāktais darbs var turpināties.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: