Ventspils pilsētas dome apstiprināja jaunus saistošos noteikumus ''Maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšana Ventspils pilsētas pašvaldībā'', palielinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

Lai Ventspils pilsētas pašvaldības iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem varētu saņemt pašvaldības atvieglojumus un sociālos pabalstus, ir izstrādāti jauni saistošie noteikumi Nr.1 ''Maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšana Ventspils pilsētas pašvaldībā''. Saistošie noteikumi nosaka, ka ar 2021. gada jūliju mājsaimniecība Ventspils pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā uzskatāma par maznodrošinātu, ja tās kopējie materiālie resursi un materiālā stāvokļa līmenis nepārsniedz Latvijas Republikas normatīvajos aktos mājsaimniecības atzīšanai par maznodrošinātu noteikto, un ienākumu slieksnis nepārsniedz 370,00 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 259,00 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Mājsaimniecība ir vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kas saimnieko atsevišķi. Līdz šim saistošie noteikumi noteica, ka ģimene ir atzīstama par maznodrošinātu, ja ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 291 eiro.

No 2021. gada 1. janvāra spēkā stājās vairākas būtiskas izmaiņas sociālajā jomā, tostarp tika palielināti minimālo ienākumu sliekšņi, tādējādi uzlabojot sociāli visneaizsargātāko iedzīvotāju finanšu stāvokli. Garantētais minimālais ienākumu līmenis tika paaugstināts no līdzšinējiem 64 eiro līdz 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Savukārt trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis no 2021. gada 1. janvāra 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Līdz ar izmaiņām sociālajā jomā bija nepieciešams izstrādāt jaunus saistošos noteikumus, nosakot jaunu maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Ventspils pilsētā. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni ir tiesīga noteikt katra pašvaldība, savukārt trūcīgas mājsaimniecības ienākuma slieksni un garantētā minimālā ienākuma līmeni nosaka valsts.

Palielinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, tiek prognozēts, ka maznodrošinātu mājsaimniecību skaits Ventspilī varētu pieaugt.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: