Ventspils Augstskolā (VeA) atklāta Starptautiskā lingvistikas olimpiāde (International Linguistics Olympiad). Olimpiādes atklāšanu tiešraidē vēroja jaunieši no visas pasaules, kuri nedēļas garumā sacentīsies lingvistikas uzdevumu risināšanā, strādājot gan komandās, gan individuāli.  

Atklāšanas ceremonijas tēma bija saullēkts. Saullēkts atzīmē jaunas dienas sākumu un arī jaunu izaicinājumu - olimpiādi. Šo izaicinājumu šogad pieņem gandrīz 300 skolēni no 32 pasaules valstīm, un tā kā dalībnieki ir arī no tik tālām vietām kā Austrālija un ASV, daļa jauniešu paliks nomodā ilgi, lai vērot saullēktu Ventspilī.

Atklāšanas ceremonijā dalībniekus uzrunāja Ventspils Augstskolas rektors profesors Kārlis Krēsliņš, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš un Izglītības un zinātnes ministres padomnieks Jānis Ozols. Svinīgās uzrunas papildināja olimpiādes žūrijas pārstāvji Staņislavs Gurēvičs un Ivans Drozdovičs, jaunos lingvistikas ekspertus iepazīstinot ar olimpiādes kārtību un noteikumiem. Dalībniekiem bija iespēja iepazīt arī Latvijas kultūru, noskatoties Dziesmu svētku koncerta fragmentu un klausoties tautas mūzikas grupu “Tautumeitas”.

Latviju olimpiādē pārstāvēs divas komandas, katrā tām esot četriem skolēniem. Latvijas 1. komandas sastāvā olimpiādē startēs Lorenss Martinsons, Džonatans Miks Melngalvis, Nestors Starostins un Aleksandra Daņilova. Latvijas 2. komandas sastāvā būs Varvara Gromova, Milana Komisarova, Jūlija Vaikute un Maksims Libensons. Visi skolēni pārstāv Rīgas Valsts 1. ģimnāziju vai RTU Inženierzinātņu vidusskolu.

Latvijas komandas olimpiādē piedalījušās vairākkārt, tai skaitā 2019. gadā Korejas Republikā. VeA Tulkošanas studiju fakultātes asoc. prof. Guntars Dreijers šajā olimpiādē bija kopā ar Latvijas komandu, un individuālajā ieskaitē Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēns Nestors Starostins saņēma bronzas medaļu. Kopš 2003. gada, kad Lingvistikas olimpiāde notika pirmo reizi, Latvija ir ieguvusi 2 zelta, 4 sudraba un 10 bronzas medaļas.

VeA Youtube kontā iespējams sekot līdzi tiešsaistes lekcijām, ko piedāvā augstskolas mācībspēki

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: